Shaban Cakolli:MEDIAT TONA NË DIASPORËN SHQIPTARE
Faqja 1 e 1
Shaban Cakolli:MEDIAT TONA NË DIASPORËN SHQIPTARE
MEDIAT TONA NË DIASPORËN SHQIPTARE
Shkruan:Shaban Cakolli
Njeriu në jetë ballafaqohet me ndryshime të mëdha,të cilat vërtetë janë të vështira të përbllohen.
Ne shqiptarët e Kosovës në fillim ishim të pllakosur nga robëria,shtypja,pastaj shpërtheu lufta, tani tranzicioni si thuhet për ndërtimin e një demokracie moderne. Të paktën gjatë viteve 90-ta,shqiptarët e përndjekur kanë jetuar nëpër vende që kanë mundur të jenë djep i demokracisë.Komuniteti shqiptarë atje ka mundur të gjejë vetën duke punuar shumë,duke ndërruar profesionet,duke hulumtuar të marrin eksperiencë atje ku mund të gjejnë vetën.Atje studentët tanë fitojnë eksperienca të larta,të cilat do të mundnin të i bartnin në atdheun shqiptarë.Po si bëhet kjo?Në gjendëjen si është Kosova sot pas shumë kohe të dalur nga lufta,ku mbretëron varfëria,mungesa esigurisë,korupcioni,këtë eksperiencë mund të e bartë ndonjë i rrallë që mbi të gjitha ka vetëm dashurinë për atdheun pa ia vënë mendëjen gjendëjes materiale. Ndryshe ata që kanë si qëllim jetën te para nuk mund të kthehen tek paga 200 eurosh!! Radio e mirë është ajo që informon në mënyrë të shpejtë, të paanshme dhe profesionale,. pikërisht informimi i drejtë, i shpejtë dhe i paanshëm është synimi i redaksive tona në diasporë, ndërsa profesionalizmi është tipari që e dallon portalinetyre nga të tjerët. Kjo për shkak se redaksia përbëhet nga profesionistë të lëmive të ndryshme, si gazetarë, juristë, ekonomistë dhe njohës të mirë të rrethanave politike në vend dhe atyre ndërkombëtare. Gazetarët e portaleve të tyre duket se kanë eksperiencë në gazetat e përditshme në vendet e diaspores ku ato do të kontribuojnë për informimin e shpejtë dhe profesionist të lexuesve.
Majlinda Trena
Në diasporën ku jetojnë shqiptarët sot është përplot media elektronike dhe të shkruara. Pena dhe letra janë qenësore për pasurimin e teknologjisë,ku gazetari trajnohet,më pas konkurenca e madhe në treg kërkon një grup idesh dhe krijimtarishë që udhëheqës dhe mirëmbajtës të mediave të jenë cilësor.Sot ne në mërgim kemi një numër jo të vogël të radiove dhe gazetave shqiptare.Nga etja dhe mallëngjimi,mërgimtarët tanë mbesin pa gjumë duke deri në orët e vona të mesnatës duke qëndruar pranë mediave tona për të u informuar më drejt rreth gjendëjes në vendin tonë dhe hë për he për të u relaksuar me programet kulturore. Radion të dëgjuara nëpër diasporat shqiptare janë Radio Dituria në Böras të Suedisë e udhëhequr nga Sokol Demaku,Radio Zëri i Mitrovicës,Radio Drijona udhëhequr nga Muhamet Hoxha,Radio Projekt 21 e udhëhequr nga Adem Gashi si kohën e fundit edhe nga shkrimtarja dhe poetja jonë e mirënjohur Makfire Canolli,Radio Zëri i Arbërit udhëhequr nga Imri Trena,etj..................Në vendin ku unë jam i vendosur ne bashkohemi me dhjetëra vendas dhe çdo natë përcjellim këto radio deri në orët e vona të mesnatës. Jo gjithëherë e ndjekim të njejten Radio,herë ate Radio projekt 21,herë Drijona,Zëri i Arbërit, zëri iMitrovicës e tj....
Imri Trena
Zëri i Arbërit kjo tingullon më mirë vet emërtimi,po edhe z.Imri Trena i cili është i ëmbël qoftë me emitimin e programit,qoftë me sjellëjet ndaj dëgjuesve,mysafirëve etj... Mbrëmë me miqët që thuaj më së tepërmi përcjellim Radio Drijona,vendosëm që një pjesë kohe të ia kushtojmë Radios "Zëri i Arbërit":Them drejt përcollëm një program që na la mbresa.Fillimisht përshtypëjen më bëri mysafiri i këtij programi miku ynë i dashur dhe poeti i shquar Hasan Qyqalla,i cili për dëgjuesit lexoi pjesë nga përmbledhjet e tij poetike.Më pas Sabri Fejzullahu i dashuri ynë artist i merituar,që ka shpirt arti,që sjell vlera,që rrespekton skenën dhe artdashësit para të cilëve është gjithnjë i buzëqeshur,pastaj Ilir Shaqiri,Edona Llalloshi e disa të tjerë.Dëgjuam program të sukseshëm dhe u ndiem mjaft të relaksuar. Ajo çka më bëri përshtypje ishte një përshkrim i krijimtarisë të këngëtares sonë të mirënjohur Nazire Jaha,e cila u transmetua përmes valëve të radios,çka ishte e vërteta shkrimin për Naziren e kisha shkruar unë vet,e që nuk më shkonte ndërmendje të ket arritur në valët e radios,po ja nganjëherë është rastësia. Më bëhej qejfi që përmes këtyre valëve po afirmohej këngëtarja jonë e mirënjohur Nazire Jaha,e aq më tepër kur dëgjova këngën e saj"SKUTAQJA" Këngë të cilën e dua shumë.Programi u emitua deri ora 2.00 të natës,më pas iu drejtova shtratit,por u thellova në mendime dhe nuk bëra gjumë fare.E pyetja vetën:Vallë përse nuk bënë ndonjë hap Kosova për të kthyar në gjirin e vet këta njerëz me eksperienca të mëdha?
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi