Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vizita e Tadiqit me "karakter fetar"

Shko poshtë

Vizita e Tadiqit me "karakter fetar" Empty Vizita e Tadiqit me "karakter fetar"

Mesazh nga Agim Gashi Thu Jan 05, 2012 8:48 pm

Vizita e Tadiqit me "karakter fetar"

Vizita e Tadiqit me "karakter fetar" Bt5janar

Autoritetet e Kosovës konfirmuan ardhjen e presidentit të Serbisë, Boris Tadiq, në Kosovë.

Ato thanë se përmes zyrave ndërlidhëse të Komisionit Evropian në Beograd e Prishtinë, kanë marrë kërkesën e kreut të shtetit serb për ta vizituar Kosovën, por theksuan se vizita ka për qëllim kryesor kremtimin e Krishtlindjeve ortodokse serbe.

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Hajredin Kuçi, theksoi se kërkesa për vizitë e Tadiqit dhe disa zyrtarëve të tjerë serbë në Deçan ka karakter fetar.

“Ka një kërkesë të tillë dhe unë besoj se kërkesa është mbi bazën e vizitës religjioze në Manastirin e Deçanit dhe besoj se këtu do të kemi qasje pozitive për një trajtim të tillë”, u shpreh Kuçi.

Edhe në vitin e kaluar Tadiq kishte realizuar një vizitë të tillë në Kosovë, e cila ishte përcjellë me një varg paqartësish lidhur me deklarimet politike të cilat, bazuar në kërkesën për vizitë dhe miratimin e saj, nuk do të duhej të bëheshin.

I pyetur nga gazetarët për mundësinë e mosrespektimit të “rregullave” të vizitës, Kuçi, tha:

“Është një prej kërkesave tona që ai ta trajtojë këtë vizitë si religjioze, ta trajtojë si vizitë të karakterit jopolitik. Ne e dimë që ai mund të bëjë shkarje-tejkalim, por megjithatë kemi garanca ndërkombëtare për një mesazh të tillë që i është dërguar drejtpërdrejt edhe atij”, theksoi ai.

Mirëpo, njohësit e rrethanave politike e quajnë naive dhe të paqëndrueshme kërkesën e institucioneve kosovare duke thënë se vizita do të bartë me vete pasoja politike.

Analisti Behlul Beqaj, tha se ardhja e Tadiqit në Kosovë megjithatë nuk mund të vlerësohet negativisht meqë, sipas tij, i kontribuon kontakteve ndërmjet Kosovës e Serbisë.

“Por, duke u nisur prapë nga mënyra se si po komunikohet deri më tani, megjithatë më duket se është më mirë që po vjen Tadiqi se sa po të vinte Tomisllav Nikoliqi apo Koshtunica”, tha ai.

Presidenti Tadiq, pritet të qëndrojë në Deçan më 6 dhe 7 janar.

Edhe Aleksandër Popov nga Qendra Rajonale në Beograd tha se vizita ka dimensionin e saj politik meqë vjen në prag të vazhdimit të dialogut Prishtinë-Beograd, por ndërlidhet edhe me statusin e ardhshëm të veriut të Kosovës.

Popov tha se vizita i shërben gjithashtu fushatës elektorale të Tadiqit për zgjedhjet serbe që do të mbahen këtë pranverë.

“Kjo mund të shihet edhe nga aspekti i zgjedhjeve të ardhshme pasi që në këtë mënyrë mund të fitohen poena nga një pjesë e trupit elektoral pasi që dërgohen mesazhe politike se Kosova është ende pjesë e Serbisë, të paktën sipas Rezolutës 12 44”, u shpreh Popov.

Meqë Serbia nuk njeh shtetësinë e Kosovës, vizitat e deritashme të zyrtarëve serbë në vend janë realizuar pas miratimit të zyrave të BE-së në të dyja vendet.

Për sigurinë e burrështetasve serbë zakonisht përkujdeset Policia e Kosovës dhe ajo e misionit evropian për sundimin e ligjit.

Pavarësisht pretendimeve që këto vizita të kenë qëllim fetar, në të kaluarën nuk kanë munguar deklarimet për çështje politike të cilat politikanët serbë i patën bërë në Kosovë. (rel)
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi