Kristaq Shabani:7 MAJI-URIME NGA GJITHKUND : “DHE NJËQIND VITE TË LUMTURA, ALEKSANDRA!”
Faqja 1 e 1
Kristaq Shabani:7 MAJI-URIME NGA GJITHKUND : “DHE NJËQIND VITE TË LUMTURA, ALEKSANDRA!”
Kristaq Shabani:7 MAJI
URIME NGA GJITHKUND : “DHE NJËQIND VITE TË LUMTURA, ALEKSANDRA!”
Një ditë e magjikshme për familjen tonë sot , pasi maji është i lidhur ngushtësisht me familjen tonë…. Që në mëngjes herët , pas kundrimit të hënës më të plotë se e plota, pas humorit të mbrëmshëm , dita lindi plot diell dhe gezimi u sipërua ….
Qirinjtë u ndezën brof të gjithë … duke dhënë pamjen festive në shtëpi, të kombinuar me një tufëzim trëndafileësh të ngjyrimeve të ndryshme …Një parësi trëndafil Stambolli , të cilin e ka sjellë strëgjyshi im, Aleks, nga Stambolli në fshatin e lindjes Lliar , Zagori , qysh ne maj të vitit 1892, plot 120 vjet më parë … Kemi mbjellë nga ky trëndafil në kopshtin tonë trëndafilor këtu në Gjirokastër…
Dhe urimi filloi : Aleksandra sot ka ditëlindjen e saj ... Një ditë urimore, entuziaste...
Me qindra urime nga mikesha , miq dhe të afërm... Gazmend, përkujdesje dhe shkrepëtima vargjesh të reja , mendime të nisura në rrugë..., drekim festiv ...
Dhe në këto çaste, m’u kujtua nje poezi , e cila është shkruar , kur ajo ishte ende shumë e vogël dhe konkurronte me mua , duke më thënë se dhe unë shkruaj... poezi, skica të vogla .. Unë qeshja ....
*
“Sa të pasur janë njerëzit në shpirtin e tyre kanë të gjitha stinët.”
Autori
Përkushtesë
Vështrimi i saj më magjeps
dhe me qerpikë më thotë: “Mos…
Nuk je vetëm ti poet
dhe unë si ti me vargjet loz…!”
Kristaq F.Shabani “Stina e pestë”
Më vonë ajo filloi të shkruajë shumë , të dallohet në shkollën 8 vjeçare , në gjimnaz , duke çuditur me aftësinë e saj mësuesit e gjuhës dhe të letërsisë dhe unë ndjeja ecurinë e rritjes së saj në lëtërsi e duke parashikuar me horoskopi poetike se do të ecte ...
Sa që një ditë lindi dhe libri i saj poetik i parë i suksesshëm “Skulpturë dëshire në qiell manovrimi”. Kur ky libër i ra në dorë një poeteje me zë në Shqipëri dhe kur mori vesh se Aleksandra është vajza ime, më tha: “Këtë libër e kam lexuar me një frymë... S’kam lexuar kaq vjet një përmbledhje të tillë poetike. Është talent , ndaj duhet përkujdesur....”. Këtë unë e dija , por m’u bë qejfi që ma tha dhe mikja ime, poete e njohur në Shqipëri. Aleksandra kundrohet nga ana ime, por ajo do që gjithçka të mbajë firmën kreative të saj ... Dhe këtë e ka arritur. Unë kam përvojë të madhe në letërsi dhe kam pikëtakuar shumë poetë dhe poete jo vetëm në vend , por edhe më gjerë... Tashmë ka botuar librin e dytë dhe është në proces botimi libri i tretë i saj poetik... Ka përgatitur për botim librin “TERESINKA PEREIRA FLET SHQIP”, një përkthim i bukur elegant i këaj poete në shqip me një përkujdesje të jashtëzakonshme... Ka përkthyer me qindra poetë nga anglishtja në shqip dhe dua të them shumë profesionalisht, por edhe shumë poetë nga italishtja në shqip dhe nga shqipja në italisht... Janë qindra libra të përkthyera.... Është një kolanë e tërë ...
Në të gjitha veprimtaritë madhore të Pegasit e ka treguar katërcipërisht veten në Simpoziume dhe Kongres, ku ka lojtur role parësore.... Ka ndjekur veprimtaritë në Shqipëri, Kosovë, maqedoni, Mal të Zi, Greqi e gjetkë.... Është sot anëtare e Ë.P.S dhe U.P.L.I (SHBA)... E ftuar në sa esa ngjarje letrare që zhvillohen sot në Botë...
Emri i saj sot është shënuar në mjaft antologji, që janë botuar jashtë vendit , si në Rumani, Greqi, Itali, Turqi , Indi e tjera... Madje ka prekur dhe çmime të mëdhenj...
AJO ËSHTË E PASIONUAR PAS NADIA CELLA POP, TERESINKA PEREIRËS, FLORENTIN SMANDARACHES E SHUMË TË TJERËVE, që janë poetë niveli sot në botën letrare.
Urimet tona në këtë ditë pastorale ishin:
“Dhe njëqind vite të tjera të lumtura!” Ishte ky urimi im , i nënës së saj , vëllait dhe i gjithë të ardhmëve...
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi