VIKTORIA XHAKO:NGA PROMOVIMI I VËLLIMIT TIM POETIK “TESTAMENTI”
Faqja 1 e 1
HYQMET HASKO:VIKTORIA XHAKO ËSHTË NJË KRIJUESE BEFASUESE
(Mendime rreth vëllimit poetik “TESTAMENTI”)
Çdo promovim poetik është një urë midis poetëve dhe miqve për të përcjellë të gjithë tok kumtet e bukurive të trazuara të shpirtit. Është një ftesë për të ndezur qirinj dashurie në një botë të vrazhdë, që shumë pak mendon dhe aq më pak vepron në mënyrë poetike.
Këto të vijnë ndërmend, kur flitet për poezinë e një poeteje të vërtetë si Viktoria Xhako, për të cilën jemi mbledhur sot në këtë takim promovues, të dehur nga mushti i ëmbël i poezisë së saj.
Identifikimi i femrës dhe botës femërore në përgjithësi me vektorin poetik të botës, si një nga dimensionet më eterike dhe më shpirtërore të gjithçkaje që na rrethon, na e bën më të prekshëm faktin se pse femrat poete janë më të natyrshme dhe më afër genit estetik në përcjelljen e ndjenjave, emocioneve dhe mesazheve. Edhe femrat qö trokasin disi vonë në portën e poezisë, pas një heshtjeje shumë të gjatë, siç është rasti i poetes Viktoria Xhako, me botën e pasur emocionale, me natyrshmërinë dhe spontanitetin lirik, me figurat e freskëta dhe të gjalla, me tematikën specifike dhe vlerat e fjalës së bukur të shkruar, ia dalin të jenë vetvetja, të natyrshme në atë që shkruajnë. Kështu ka ndodhur me Xhakon, e cila në librat e saj me poezi ka sjellë një realitet të prekshëm femëror, trille, vuajtje, brenga, iluzione, përjetime, kujtesa, të denja për aktin poetik të një poeteje, që ka një laborator të vetin për përpunimin e fjalës artistike.
Përmbledhja e saj më e fundit me titull “Testamenti” është një përpjekje e poetes për të sjellë ndjesi të reja, kujtime dhe emocione të veçanta, një botë të përndezur nga dashuria për jetën, për të bukurën, për sistemin e vlerave me të cilat identifikohet uni lirik i kësaj autoreje.
Shtrirja tematike dhe e brendisë poetike rrok hapësira vetiake, intime e shoqërore, që nga poezitë kushtuar së bijës në një natë pa gjumë, tek impresionet në kushtim të babait (Më fal, baba), tek imazhi i nënës që e shoqëron kudo, në çdo hap të jetës (Trokas tek ti, nëna ime), tek bota e luleve, trilleve, idileve, rekuiemet dashurore, grimca ndodhish të mbetura diku, në të kaluarën e pakthyeshme dhe që i vijnë poetes sonë si një vegim për të ndezur dritat e bukura të aktit poetik.
Viktoria Xhako përcjell në këtë përmbledhje me poezi një minibotë femërore plot lirizëm dhe ndjeshmëri, një spontanitet që të bën për vete dhe të rrëmben në vektorin e tij lirik, ku autorja ndihet mjaft mirë dhe me këmbët fort në tokën e saj.
Mbi trupin tim të ngrirë unë dua, i dashur,
Tre trëndafila të vendosësh të bardhë,
Dy fjalë dashurie t’ia thuash heshtjes,
Dhe derdhma mbi sy lotin tënd të valë.
(Poezia “Loti yt” faqe 52)
Xhako depërton nëpër “metastazat e kujtimeve”, kuvendon me “Poseidonin”, teksa “lundra e vogël u nis drejt oqeanit”, i kthehet kujtimit të poetit të madh të Kosovës sonë martire, Ali Podrimja, niset në kërkim të “syve të tu”, “teksa trupi im thyhej, copëtohej, thërrmohej”, etj.
Poetja bredh në kopshtin e mbresave dhe kujtimeve duke vjelë aromën “e detit të fëmijërisë”, aromën e blireve të harruar në të kaluarën e largët, trishtimin e dashurisë së saj “të mbjellë në ajër”, “lotin e ngrirë në sytë e saj”, si një rekuiem, “peshën e heshtjes”dhe dëshirat e lëkurës dhe të ëndrrave të saj, etj.
Figura bazë e kompleksit poetik të poetes Xhako është metafora, rreth së cilës ajo mbështjell farat e ëndrrave dhe imazheve të saj për një botë më të mirë, përjetimet pezull, trillin dhe dëshirat femërore. Ajo sjell transfigurimin estetik të një lënde të pasur burimore shqiptare, ku simbolika e së keqes jepet me dimensione të gjalla jetësore, me një dramë të fortë esenciale, që në thelb është vetë drama e unit të thërrmuar në botën e ëndrrave, zhgënjimeve dhe iluzioneve.
“Testamenti” është një vëllim poetik serioz, ku përcillet një profil i veçantë artistik i një poeteje të vetëdijshme e të formuar sa në shkollën e librave, të leximeve e përsiatjeve në tryezën e shkrimit, po aq edhe në jetën e gjallë e të larmishme, plot kurba thyerjesh marramendëse, ku ajo gjen atë vlagë që e fut në gji, nga përjetimet, kujtesat, ndodhitë e mbetura në të kaluarën e afërt apo të largët, dhe e nis të dehur në botën e shkrimit poetik, ndër rima, ritme, figura e trajta poetike brilante.
Xhako vjel nga të thënat dhe të nënkuptuarat e sharmit të saj lirik një përvojë të bukur, që kërkon ta ndajë me të tjerët, ta bëjë pjesë të ëndrrave të kulluara të botës sonë. Me nota të holla realiste, ajo jep tablo të plota të kumteve femërore, kujtime dhe impresione që këmbehen me një ritëm të vrullshëm deri në ujëvarë.
Poetja Viktoria Xhako duket se është një krijuese befasuese, që ka gjithmonë gjëra të reja për të thënë e për të na joshur, me freskinë dhe larminë e aktit të saj poetik e njerëzor, të ri e të veçantë, gati të papërsëritshëm.
Durrës, më 22. 5. 2013
Poeti Hyqmet Hasko
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» VIKTORIA XHAKO – TESTAMENTI – Poezi
» Cikël poetik poetik nga Viktoria Xhako alias Zhorz Sand-Trishtim
» Skënder Braka:Rreth vëllimit me tregime “ DORA E JETËS” e poetes dhe prozatores Viktoria Xhako.
» Viktoria Xhako:Cikël poetik
» Cikël poetik nga Viktoria Xhako
» Cikël poetik poetik nga Viktoria Xhako alias Zhorz Sand-Trishtim
» Skënder Braka:Rreth vëllimit me tregime “ DORA E JETËS” e poetes dhe prozatores Viktoria Xhako.
» Viktoria Xhako:Cikël poetik
» Cikël poetik nga Viktoria Xhako
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi