IMAM XHUNEJD EL-BAGDADI (830-910)
Faqja 1 e 1
IMAM XHUNEJD EL-BAGDADI (830-910)
Mexhid YVEJSI, Gjakovë
IMAM XHUNEJD EL-BAGDADI
(830-910
Imam Xhunejd el-Bagdadi është një personalitet i shquar në shumë lëmi, ndër më të njohurit në kohën e tij…
Ka lindur në vitin 830, në Bagdad, por është me prejardhje persiane, nga Nahauandi, që ndodhet në Juglindje të Iranit, prej nga familja e tij ishin shpërngulur, në Bagdad.
Emri i plotë i tij është:
Imam Xhunejd ibn Muhammed ibn el-Xhunejd, Ebu el-Kasim el-Kauairi el-Kazaz el-Nahauandi el-Bagdadi el-Shafi’i.
Si fëmi ka qenë shumë i zgjuar, aq sa edhe Kur’anin e madhnueshëm përmendësh e ka mësuar… Ka studiuar me shumë dëshirë, aq sa gjithnjë ishte studenti më i mirë. Ka studiuar vazhdimisht në Bagdat, përtej nuk ka bërë asnjë hap… Ka qenë Sunni, kurse ka ndjekur drejtimin Shafi’i…
Për aftësitë që kishte në shumë lëmi, Imam Xhunejd el-Bagdadi ka qenë Gjykatësi Kryesor i Sheri’atit, Imam kryesor i Bagdadit dhe Shejhu kryesor i tarikatit…
Është shoqëruar në vazhdimësi me Shejh Siri es-Sakati, dajën e tij, prej të cilit është frymëzuar dhe me Shejh
Harith el-Muhasibi. Kurse prej tij me mijëra kanë mësuar, ndër ta edhe Shejh Husein Mensur el-Hallaxhi, që më vonë është ekzekutuar…
Shejh Husein Mensur el-Hallaxhi (858-922) një sufi persian, që e kishte shejh Imam Xhunejd el-Bagdadiun është dënuar, ekzekutuar për fjalën e tij: “Ene el-Hakk” (Unë jam Hakku), kur ishte në një dehje zemërore, shpirtërore…!
Imam Xhunejd el-Bagdadi, në atë vendim, për ekzekutim, kishte shkruar:
”Sipas Ligjit Islamik, Sheri’atit, ai është fajtor. Sipas të Vërtetës në Brendësi, All-llahu e di.”
Imam Xhunejd el-Bagdadi ishte njeriu më me famë në kohën e tij. Emri i tij ka hyrë në histori sepse ka shkuar 30 herë në këmbë haxhi…
Ndrroi jetë duke lexuar Kur’an, ditën e xhuma, në vitin 910, në moshën 80 vjeçare.
Edhe pse kanë kaluar 1100 vjet, Imam Xhunejd Bagdadiu në gjithë botën, edhe sot e kësaj dite, studiohet, çmohet, vlerësohet, në veçanti nga ata që janë sufi…
Për sufizmin ka merita të mëdha aq sa fjalët e tij ende jehojnë, ende frymëzojnë ende udhëzojnë…
Për gjithë ata që s’kanë njohuri, lexoni me vëmendje këshillat e tij:
SUFIU I SHËMTUAR
Nëse
E shihni
Ndonjë sufi
Me pamje
Dukje,
Të jashtme,
Të zbukuruar,
Atëherë,
Menjëherë,
Duhet kuptuar
Se ai, sufi,
Përmbrenda
Është i shëmtuar…
-------------------------------------
PA SHERIAT-
S’KA TARIKAT
Nëse e shihni
Ndonjë njeri
Duke fluturuar,
Askush
Mos t’i beson,
Askush
Mos t’a pason,
Përderisa
Rregullat e Sheri’atit
Ai nuk i zbaton….
-----------------------
Ç' ËSHTË SUFIU?
Sufiu është
I ngjajshëm
Me tokën:
Mbi te
Hudhën, gjuhën,
Të gjitha flliqëtirat,
Por, asgjë,
Megjithatë,
Prej tokës
Dalin, rriten,
Të gjitha të mirat.
Sufiu është
Sikur retë;
Ato të gjithëve
U bëjnë hije,
Sjellin freski.
Besimtari-Sufi
Është si një
Pikë shi
E cila
Kudo që bie
Sjellë gjallëri…
Mexhid YVEJSI, Gjakovë
IMAM XHUNEJD EL-BAGDADI
(830-910
Imam Xhunejd el-Bagdadi është një personalitet i shquar në shumë lëmi, ndër më të njohurit në kohën e tij…
Ka lindur në vitin 830, në Bagdad, por është me prejardhje persiane, nga Nahauandi, që ndodhet në Juglindje të Iranit, prej nga familja e tij ishin shpërngulur, në Bagdad.
Emri i plotë i tij është:
Imam Xhunejd ibn Muhammed ibn el-Xhunejd, Ebu el-Kasim el-Kauairi el-Kazaz el-Nahauandi el-Bagdadi el-Shafi’i.
Si fëmi ka qenë shumë i zgjuar, aq sa edhe Kur’anin e madhnueshëm përmendësh e ka mësuar… Ka studiuar me shumë dëshirë, aq sa gjithnjë ishte studenti më i mirë. Ka studiuar vazhdimisht në Bagdat, përtej nuk ka bërë asnjë hap… Ka qenë Sunni, kurse ka ndjekur drejtimin Shafi’i…
Për aftësitë që kishte në shumë lëmi, Imam Xhunejd el-Bagdadi ka qenë Gjykatësi Kryesor i Sheri’atit, Imam kryesor i Bagdadit dhe Shejhu kryesor i tarikatit…
Është shoqëruar në vazhdimësi me Shejh Siri es-Sakati, dajën e tij, prej të cilit është frymëzuar dhe me Shejh
Harith el-Muhasibi. Kurse prej tij me mijëra kanë mësuar, ndër ta edhe Shejh Husein Mensur el-Hallaxhi, që më vonë është ekzekutuar…
Shejh Husein Mensur el-Hallaxhi (858-922) një sufi persian, që e kishte shejh Imam Xhunejd el-Bagdadiun është dënuar, ekzekutuar për fjalën e tij: “Ene el-Hakk” (Unë jam Hakku), kur ishte në një dehje zemërore, shpirtërore…!
Imam Xhunejd el-Bagdadi, në atë vendim, për ekzekutim, kishte shkruar:
”Sipas Ligjit Islamik, Sheri’atit, ai është fajtor. Sipas të Vërtetës në Brendësi, All-llahu e di.”
Imam Xhunejd el-Bagdadi ishte njeriu më me famë në kohën e tij. Emri i tij ka hyrë në histori sepse ka shkuar 30 herë në këmbë haxhi…
Ndrroi jetë duke lexuar Kur’an, ditën e xhuma, në vitin 910, në moshën 80 vjeçare.
Edhe pse kanë kaluar 1100 vjet, Imam Xhunejd Bagdadiu në gjithë botën, edhe sot e kësaj dite, studiohet, çmohet, vlerësohet, në veçanti nga ata që janë sufi…
Për sufizmin ka merita të mëdha aq sa fjalët e tij ende jehojnë, ende frymëzojnë ende udhëzojnë…
Për gjithë ata që s’kanë njohuri, lexoni me vëmendje këshillat e tij:
SUFIU I SHËMTUAR
Nëse
E shihni
Ndonjë sufi
Me pamje
Dukje,
Të jashtme,
Të zbukuruar,
Atëherë,
Menjëherë,
Duhet kuptuar
Se ai, sufi,
Përmbrenda
Është i shëmtuar…
-------------------------------------
PA SHERIAT-
S’KA TARIKAT
Nëse e shihni
Ndonjë njeri
Duke fluturuar,
Askush
Mos t’i beson,
Askush
Mos t’a pason,
Përderisa
Rregullat e Sheri’atit
Ai nuk i zbaton….
-----------------------
Ç' ËSHTË SUFIU?
Sufiu është
I ngjajshëm
Me tokën:
Mbi te
Hudhën, gjuhën,
Të gjitha flliqëtirat,
Por, asgjë,
Megjithatë,
Prej tokës
Dalin, rriten,
Të gjitha të mirat.
Sufiu është
Sikur retë;
Ato të gjithëve
U bëjnë hije,
Sjellin freski.
Besimtari-Sufi
Është si një
Pikë shi
E cila
Kudo që bie
Sjellë gjallëri…
Mexhid YVEJSI, Gjakovë
Mexhid Yvejsi- Numri i postimeve : 37
Registration date : 24/03/2009
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi