Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Diella Xhokli:Ja si u festua 120-vjetori i kullës së Eiffel-it?!

Shko poshtë

Diella Xhokli:Ja si u festua 120-vjetori i kullës së Eiffel-it?! Empty Diella Xhokli:Ja si u festua 120-vjetori i kullës së Eiffel-it?!

Mesazh nga Agim Gashi Thu Jul 16, 2009 9:16 pm

Ja si u festua 120-vjetori i kullës së Eiffel-it?!

E përgatiti: Diella XHOKLI

Diella Xhokli:Ja si u festua 120-vjetori i kullës së Eiffel-it?! Ajfel

Edhepse simboli i Parisit, kulla impozante e Eiffel-it, para disa ditësh ka mbushur 120 vjet, për shkak të punëve restaruese dhe ngjyrosje së tij, punë të cilat kishin filluar m’u në ditëlindjen e tij, festimi i ndërtimit më të madh të kryeqytetit francez, është mbajtur me disa ditë vonesë. Por pa marrë parasysh vonesën festimi ka qenë vërtetë mahnitës dhe siç e meriton kjo 'bukuroshe' franceze. Me fishekzjarret spektakulare të lëshuara nga kjo kullë është festuar ditëlindja e tij.
Numra impozant për ndërtesën impozante
Kulla e Eiffel-it është ndërtuar në vitin 1889, gjatë ‘ekspozitës’ botërore që u mbajt m’u atë vit në Paris, dhe 'fajtori' kryesor për 'jetësimin' e saj është inxhinieri Alexandre Gustav Eiffel, sipas të cilit edhe e ka marrë emrin kulla. Kjo, sipas disave është vendi më romantik në botë, dhe i cili që nga fillimi i tij tërheq një numër të madh të vizitorëve, deri edhe në 7 milionë vizitorë brenda një viti. Edhe numrat e tjerë që lidhen më këtë ndërtesë janë impresiv. Ajo ngjyroset çdo shtatë vjet, dhe për ngjyrosjen e tij nevojiten më shumë se 150 tonë me ngjyrë, 50 kilometra kabllo, dy hektarë me rrjetë mbrojtëse, si edhe rreth 1500 brusha të ndryshme si dhe afërsisht pesë mijë letra të ndryshme për këtë punë.
Kulla e Eiffel-it, kjo fatlume
E ndërtuar në Champ de Mars përskaj lumit Seine, është e lart 300 metra, ndërsa së bashku me antenë 320,75 metra, dhe përbehet prej tri pjesëve. Në të vërtetët në fillim kulla Eiffel-it është parashikuar si ndërtesë e përkohshme dhe do të duhej që të rrëzohej 20 vjet pas ndërtimit. Por, për fat kjo nuk ndodhi. Dhe ku do të ndodheshin disa nga shumë ngjarje romantike si darka, takime dhe shikimi në një njërin nga qytetet më të bukura në botë
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi