Halit Bogaj: Bajram Curri
Faqja 1 e 1
Halit Bogaj: Bajram Curri
Halit Bogaj
BAJRAM CURRI
Dridhej bjeshka e Dragobisë
Po lufton biri i Shqipnisë
Bajram Curri tuj luftue
Shumë asqerë i kish farue
2
O nja t’gjallë s’donte me lshue
Ni toger na ish idhnue
Gjithë ushtrisë i ish bashkue
Bajram Currin me rrethue
3
Ai ish kanë Toger Kadria
E mallkon sot shqiptaria
E mallkon sot shqiptaria
Digjte stane digjte shpia
4
Me asqerë shkojnë përpjetë
N’Bajram Currin janë zatet
Dil Bajram për me u dorzue
Me xhanarë t’kam rrethue
5
S’um ka lidhë as kral as mbreti
Jo po m’lidh Kadri Mehmeti
Thuj Kadrisë more budallë
S’lidhet burri sa asht gjallë
6
Po thot Curri o faqezi
Shumë punova unë për ty
Mundi kot më paska shkue
Për ty pare kam harxhue
7
Të kam çu për me t’shkollue
Hakikat të kam nimue
Ty për vehte t’paskna rue
Që kaq keq më ke tradhtue
8
Dridhet toka n’Dragobi
Lufton Curri me ushtri
Lufton Curri me ushtri
I rrethuem me tradhëti
9
Kur i vrahej fort ushtria
Se çka bante Qen Kadria
Se çka bante Qen Kadria
Lypke ndihma nga Serbia
10
Bajram Curri tuj luftue
Shumë ushtarë i kish varrue
Asgja t’gjallë s’donte me lshue
Shumë anmiq kish pushkatue
11
Bajram Curri ish ngushtue
Nis Shqipninë për me vajtue
Haj medet kuku për mue
Qysh shiptarët me m’sulmue?
12
Lot për faqe i kanë shkue
Edhe shokt e kanë ndëgjue
Kurrë prej fisit nuk jam rue
Qysh mu fisi me m’tradhtue?
13
Bajram Curri n’Dragobi
E dha jetën për liri
E dha jetën për liri
Për Flamurin kuq e zi
14
Fort po kajnë djem e Gjakovës
Për atë Currin e Kosovës
Qan Kosova e Shqipnia
Po vajton mbarë historia
Kënga kushtuar Bajram Currit gjithashtu është ndër këngët më madhështore që i kemi dëgjuar ndonjëherë nga gjeniu ynë krjues dhe rapsodët tanë të shquar.Kjo këngë e dhembshme na kthen edhe njëherë në një kohë të tmerrshme/por edhe shumë heroike dhe krenare/ kur Kolosi Bajram Curri mbyllet në Shpellën e Dragobisë për të luftuar heroikisht dhe për t’u vrarë për lirinë e dyanshme të shqiptarëve/andej e këndej kufirit/.
Nganjëherë iritohem sëtepërmi kur i dëgjoj disa të flasin ose të shkruajnë pozitivisht për personalitetin vërtet kontraverz të Ahmet Zogut. Unë ndoshta mund të mos di fare rreth kësaj teme, por shikuar dhe menduar logjikisht, mjafton vetëm vrasja e tre viganëve/Bajram Currit, Luigj Gurakuqit dhe Avni Rrustemit/ për ta kuptuar të vërtetën se kush ishte Ahmet Zogu dhe personaliteti i tij’’pozitiv’’në historinë shqiptare, aq më tepër kur ai në kohën më të vështirë në Paramuzgun e pushtimit fashist të Shqipërisë e la atdheun në’’ gojë të ujkut’’dhe iku prej tij me tërë pasurinë e kombit dhe vendit të vetë!!!!Prandaj unë/si një individ, qofsha edhe laik/si mund ta konsideroj’’pozitiv’’atë njeri që i bëri ato të pabëra të cilat ndryshe quhen edhe krime shumë të mëdha për të cilat edhe duhej të pushkatohej, pa marrë parasysh pse ishte mbret?!
Pra Kënga kushtuar’’Dif Dragoit të Dragobisë’’/, siç shkruante me të drejtë Noli për Bajram Currin, është këngë shumë e dashur dhe njëkohësisht e dhembshme në shumë kuptime, ku bën pjesë edhe Tradhëtia tragjike si një fenomen kanceroz i instaluar ndër shqiptarë, siç ishte rasti me tradhëtarin e njohur Kadri Mehmeti/oficer i Zogut/që e rrethoi dhe e vrau Bajram Currin. Themi ’e vrau’’por siç e shohim në këngën popullore, Bajram Curri e vret veten për të mos rënë në duarte armikut i cili do të luante me kufomën e tij.
Bajram Curri në këngën e përmendur, duke mos dashur të dorëzohet në asnjë mënyrë shprehet’’S’më ka lidh as kral as mreti./Jo po m’lidhë Kadri Mehmeti/Nxuer alltinë e ri veti/, duke mallëkuar edhe faqen e keqe tradhëtare, duke thënë se vetë e kishte shkolluar atë qen që e tradhëtoi dhe duke u realizuar edhe ajo thënia e njohur’’Nganjëherë të vret edhe buka jote’’, e dëshmuar disa herë gjatë historisë sonë të përgjakshme kur edhe daja tradhëton nipin si te’’ Selman Kadria’’ ose dhëndërri mikun në’’Fryni era na u çel taraba’’dhe raste të tjera mjerisht të shumta që i njohim dhe i dëgjojmë nga këngët tona popullore.
BAJRAM CURRI
Dridhej bjeshka e Dragobisë
Po lufton biri i Shqipnisë
Bajram Curri tuj luftue
Shumë asqerë i kish farue
2
O nja t’gjallë s’donte me lshue
Ni toger na ish idhnue
Gjithë ushtrisë i ish bashkue
Bajram Currin me rrethue
3
Ai ish kanë Toger Kadria
E mallkon sot shqiptaria
E mallkon sot shqiptaria
Digjte stane digjte shpia
4
Me asqerë shkojnë përpjetë
N’Bajram Currin janë zatet
Dil Bajram për me u dorzue
Me xhanarë t’kam rrethue
5
S’um ka lidhë as kral as mbreti
Jo po m’lidh Kadri Mehmeti
Thuj Kadrisë more budallë
S’lidhet burri sa asht gjallë
6
Po thot Curri o faqezi
Shumë punova unë për ty
Mundi kot më paska shkue
Për ty pare kam harxhue
7
Të kam çu për me t’shkollue
Hakikat të kam nimue
Ty për vehte t’paskna rue
Që kaq keq më ke tradhtue
8
Dridhet toka n’Dragobi
Lufton Curri me ushtri
Lufton Curri me ushtri
I rrethuem me tradhëti
9
Kur i vrahej fort ushtria
Se çka bante Qen Kadria
Se çka bante Qen Kadria
Lypke ndihma nga Serbia
10
Bajram Curri tuj luftue
Shumë ushtarë i kish varrue
Asgja t’gjallë s’donte me lshue
Shumë anmiq kish pushkatue
11
Bajram Curri ish ngushtue
Nis Shqipninë për me vajtue
Haj medet kuku për mue
Qysh shiptarët me m’sulmue?
12
Lot për faqe i kanë shkue
Edhe shokt e kanë ndëgjue
Kurrë prej fisit nuk jam rue
Qysh mu fisi me m’tradhtue?
13
Bajram Curri n’Dragobi
E dha jetën për liri
E dha jetën për liri
Për Flamurin kuq e zi
14
Fort po kajnë djem e Gjakovës
Për atë Currin e Kosovës
Qan Kosova e Shqipnia
Po vajton mbarë historia
Kënga kushtuar Bajram Currit gjithashtu është ndër këngët më madhështore që i kemi dëgjuar ndonjëherë nga gjeniu ynë krjues dhe rapsodët tanë të shquar.Kjo këngë e dhembshme na kthen edhe njëherë në një kohë të tmerrshme/por edhe shumë heroike dhe krenare/ kur Kolosi Bajram Curri mbyllet në Shpellën e Dragobisë për të luftuar heroikisht dhe për t’u vrarë për lirinë e dyanshme të shqiptarëve/andej e këndej kufirit/.
Nganjëherë iritohem sëtepërmi kur i dëgjoj disa të flasin ose të shkruajnë pozitivisht për personalitetin vërtet kontraverz të Ahmet Zogut. Unë ndoshta mund të mos di fare rreth kësaj teme, por shikuar dhe menduar logjikisht, mjafton vetëm vrasja e tre viganëve/Bajram Currit, Luigj Gurakuqit dhe Avni Rrustemit/ për ta kuptuar të vërtetën se kush ishte Ahmet Zogu dhe personaliteti i tij’’pozitiv’’në historinë shqiptare, aq më tepër kur ai në kohën më të vështirë në Paramuzgun e pushtimit fashist të Shqipërisë e la atdheun në’’ gojë të ujkut’’dhe iku prej tij me tërë pasurinë e kombit dhe vendit të vetë!!!!Prandaj unë/si një individ, qofsha edhe laik/si mund ta konsideroj’’pozitiv’’atë njeri që i bëri ato të pabëra të cilat ndryshe quhen edhe krime shumë të mëdha për të cilat edhe duhej të pushkatohej, pa marrë parasysh pse ishte mbret?!
Pra Kënga kushtuar’’Dif Dragoit të Dragobisë’’/, siç shkruante me të drejtë Noli për Bajram Currin, është këngë shumë e dashur dhe njëkohësisht e dhembshme në shumë kuptime, ku bën pjesë edhe Tradhëtia tragjike si një fenomen kanceroz i instaluar ndër shqiptarë, siç ishte rasti me tradhëtarin e njohur Kadri Mehmeti/oficer i Zogut/që e rrethoi dhe e vrau Bajram Currin. Themi ’e vrau’’por siç e shohim në këngën popullore, Bajram Curri e vret veten për të mos rënë në duarte armikut i cili do të luante me kufomën e tij.
Bajram Curri në këngën e përmendur, duke mos dashur të dorëzohet në asnjë mënyrë shprehet’’S’më ka lidh as kral as mreti./Jo po m’lidhë Kadri Mehmeti/Nxuer alltinë e ri veti/, duke mallëkuar edhe faqen e keqe tradhëtare, duke thënë se vetë e kishte shkolluar atë qen që e tradhëtoi dhe duke u realizuar edhe ajo thënia e njohur’’Nganjëherë të vret edhe buka jote’’, e dëshmuar disa herë gjatë historisë sonë të përgjakshme kur edhe daja tradhëton nipin si te’’ Selman Kadria’’ ose dhëndërri mikun në’’Fryni era na u çel taraba’’dhe raste të tjera mjerisht të shumta që i njohim dhe i dëgjojmë nga këngët tona popullore.
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Bajram Curri
» Durrës, Berisha inaguron shkollën 9-vjeçare ‘Bajram Curri’
» Murat Gecaj: ''Dragoi i Dragobisë'', Kryetrimi Bajram Curri...
» Halit Bogaj: Dr. Rugova
» Lëkundje tërmeti në veri të vendit,epiqendra në Bajram Curri
» Durrës, Berisha inaguron shkollën 9-vjeçare ‘Bajram Curri’
» Murat Gecaj: ''Dragoi i Dragobisë'', Kryetrimi Bajram Curri...
» Halit Bogaj: Dr. Rugova
» Lëkundje tërmeti në veri të vendit,epiqendra në Bajram Curri
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi