Bardhyl Metaj: "T`ue pas Avnin (Rudaku), ma t`mirë se Mema - Kam me`i hy Vezirit mrena..."!
Faqja 1 e 1
Bardhyl Metaj: "T`ue pas Avnin (Rudaku), ma t`mirë se Mema - Kam me`i hy Vezirit mrena..."!
Për ditëlindje t`mikut, meqë s`jam atje, festova e po Uroj dhe bekoj ndrysh!
E para, shkova e u qetha, apo ma drejt – frizirata :-) - se di pse, por e konsiderova pjesë t`ceremonisë...!
Tutje, shkova n`historinë e njerëzimit, n`gjurmime t`Zeitgeistit “astrologjik”, dojsha me ja njohtue Avniut - familjen e tij n`histori, me t`cilët-at ndanë ditën e lindjes, e t`cilët kanë lanë gjurmë...
Çfarë gjeta?
Këta më poshtë, mes tjerësh, janë familja “astrologjike” e Avni Rudakut:
Para shekullit të 19-të
1483: Martin Luther`i, Murg`u dhe Reformatori madh, për mua, figura më impresive e religjioneve, “Protestanti” parë...
1577: Jacob Cats, Poeti dhe Politikani Holandez
1620: Ninon de Lenclos, “Kurtizani” dhe Salonièr`i Francez (kam një ese gjermanisht, për te)!
1697: William Hogarth, Sociologu, Piktori dhe grafisti anglez
1728: Oliver Goldsmith, shkrimtari anglez
1759: Friedrich Schiller, Poeti dhe Dramaturgu i mrekullueshëm gjerman
1772: Horace-François Sébastiani, Gjenerali francez, Diplomati dhe Staatsmann`i, Marschalli Francës
Shekulli 19-të
1801: Samuel Gridley Howe, Amerikani - Themeluesi i Shkollës Perkins për të verbrit
1828: Hector Crémieux, Dramaturgu francez
1834: José Hernández, Poeti dhe publicisti Argjentinas
1878: Arthur Liebert, Filozofi gjerman
1878: Heinrich von Srbik, Historiani Austriak
1882: Max Mell, Dramaturgu Austriak
1885: Lou Albert-Lasard, Piktorja Gjermano-Franceze
1885: Wolfgang Goetz, Shkrimtari gjerman
1886: Henriette von Kaufmann-Asser Pacifistja e mirënjohur gjermane
1887: Arnold Zweig, shkrimtari gjerman
1888: Andrei Nikolajewitsch Tupolew, Konstruktuesi rus i aeroplanëve
1896: Hans Fleischer, Komponisti gjerman
Kultura:
Ditëlindjen, në këtë ditë t`bekueme, n`Kulturë, ka edhe një Teatër i Zürichut, i njohur si “Theatri i Qytetit të Zürichut” i cili është hapur atëbotë më 1834 në një Manastir, ku praktikohej hyrja zbathë, si në fenë islame!
1928: Në Berlin, në “Vossische Zeitung“ fillon botimi i romanit të Erich Maria Remarque, “n`Perendim asgjë e re”! Kjo Gazetë Ditore, e cila ishte në shuarje, arrin tirazhet e pa imagjinuara dhe kështu, nisë histori e “Romanit” n`gazetë...
1956: Në “ Théatre Gramont” të Parisit shfaqet “Musical Irma la Douce” e Marguerite Monnot dhe thyen t`gjitha rekordet, kasat s`picë
1958: Pjesa Teatrale “Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui” nga Bertolt Brecht shfaqet në Teatrin e Studgardit, 17 vite pasi ishte shkruar nga Autori n`Exil
Po, kështu ngjau festimi im për ditëlindjen e miku, vlluat n`mendësi e njeriut më t`pazakontë që kam njoftuar ndonjëherë...!
t`Pazakontë?
t`Pazakontë, se di a hynë te fjalët e mira e t`përzgjedhura, por e di se po e përthekon çfarë mendoj...!
Avniu është me shenjë!
Jo ashtu si Ai, që njohim, nga një Libër i `Shenjtë!
Jo, ky i imi/yni, do të jetë në më shumë sosh...
S`po di valla, veç qenka shumë e vështirë, me urue e bekue për Ditëlindje, njeriun që e Uron e Bekon çdo ditë...
Ajo që dua t`ja them, sy`m`sy, e tue ju pas ju ispat :-) - mes k`saj letre, është ajo që më shkon gjithherë në mend, e që ja kam thanë një herë tjetër, kur unë, isha i “burgosuri” i Facebook`ut:
Kur e lexova tekstin e Avniut dhe reagimet e Juaja, mu kujtua ajo kënga e vjetër shqipe, po parafrazoj:
- "Me pas pasë një djalë si Mema, paç me`j hy Vezirit m`rena..."
Unë, s`po kam nevojë me fol në dëshirore si kënga n`fjalë, por mund të them:
“I lumi unë që t`kam o Avni, - andaj:
- "T`ue pas Avnin ma t`mirë se Mema - Kam me`i hy Vezirit mrena..." :-)))))!
Urime Ditëlindja, t`përqafoj fort - Kosovari im!
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi