Abaz Fejzullahi:Jetshkrimi i shkurtër i Lebit Murtishit
Faqja 1 e 1
Abaz Fejzullahi:Jetshkrimi i shkurtër i Lebit Murtishit
Jetshkrimi i shkurtër i Lebit Murtishit
Jetshkrimin e poetit Lebit Murtishi, po e fillojm krejtsisht ndryshe nga praktika e deritashme, që u lexohet poetve, me rastin e përurimt të ndonjë vepre ap veprave, ditëlindjes etj.
E për këtë ndryshim, apo thyerje rregulle, nëse mund të quhet kështu me këtë rast, fajet i ka Lebiti Murtishi, i cili është fajsuar e përndjekur vazhdimisht, nga pushtuesit sllavomaqedon, si fajtor, vetem se lindi shqiptar, u rrit i till në trollin e të parëve të tij, historikisht shqiptar, ku bashkë me rriten gërshetoi dhe zhvilloi veprimet e tija në vazhdimsi, për çështjen e nevojshme kombëtare në përgjithësi siç shkruan në njërën nga poezitë e tij: “Këtu jam që sot e mot…“ dhe me poezinë tjetër me të cilën po fillojm:
„ pak biografi…!
jam rritur në rrethojë me tel
Me gjemba
përngjajshëm me një bishë në kafaz
tryelat gjer në shpirt më dëpërtuan
që unë të zbutem
si një bishë e mjerë
m`i vranë buzqeshjet shpërgënjë
rininë ma gozhduan në zëndan
po shpirti më përgjakej përmbi tela
dhe mbeta bishë e egër
pa zinxhir…
Lindi më 01-07.1955 në Ladorishtë të Strugës. Me që ishte muaj Korrtor, kur me të madhe korren aratë me grurë, grumbullohen bereqetet nga puna dhe djersa e bërë nga bujqit e vyerë, e që është gëzim i veçantë, ndërsa për familjen Murtishi në muaj korrtor, ishin dy gëzime përnjëherë.
Të korrurat verore me bereqet dhe lindja e Lebitit nga nëna, Nazmije Lleshi me gjini, dhe nga baba Ukshin Murtishi.
Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndersa shkollën e mesme për mësues të muzikës, në Prizren.
Punoi si mësues i muzikës që nga viti 1979-1992 në shkollën fillore tetëvjeçare të Ladorishtit „Hashim Agushi“.
Me përpjekjet e tija të pa ndërprera, arrijti me sukses hapjen e paraleleve të ndara të Gjimnazit“ Hajdar Dushi“ të Gajkovës në Ladorisht, sepse pushteti sllavomaqedon veq i kishte mbyllur shkollat e mesme shqipe. Edhe këtu punoi si mësues i muzikës prej vitit 1991-1994.
Me 15 qershor 1992 heret në mengjes rrethohet dhe sulmohet shtëpija e tij nga njësitë e shumta policore, ku me mjete te rënda e të blinduara dëmtojnë edhe shtëpinë, arrestojnë Lebitin dhe e keqtrajtojnë në pranin e familjes dhe fëmijëve.Me arsyetimet e njohura zyrtare, për fajsim.
Aktpadia ishte: Armë mbajtje pa leje dhe sulm ndaj personit zyrtar.
Pas dy muajsh qëndrimi në paraburgim dhe keqtrajtimit fizik dhe psiqik, lirhohet i sëmurë nga keqtrajtimet dhe i infektuar nga verdhëza - virusi Hepatiti B, për të vdekur në shtëpi, si shumë raste tjera të kësaj natyre, që tani më pushteti shovenist sllav kishte përvojë, për të hequr pergjegjësinë në një farë mënyre…për vdekjet e shqiptarëve nga torturat që i ushtronin me rastin e arrestimit apo qëndrimit gjatë hetuesisë nëpër çelitë e burgjeve!
Dy vite qëndroi në Shqipëri 1994-1996 duke u përpjekur me u mjekue, dhe për ta marrur veten.
Që nga 21 i muajt Korrtor 1996 jetonë në Zvicër.
Në Zvicër ka zhvilluar aktivitete kryesisht kushtuar çështjes kombëtare dhe krijimtarisë letrare në poezi, prozë e publicistikë.
Pasojatë e keqtrajtimit nga policia shovene sllavomaqedonase, kanë ndikuar në përkeqsimin e shëndetit, që tani më, veq shifen pasojat, i cili vazhdimisht ballafaqohet me përballimin e tyre,me punë dhe krijimtari letrare.
Në fillim, thyem rregullën, dhe për këtë e fajsuam Lebitin, po e përfundojm, duke thyer rregullën përsëri, me arsyetimin, se çdo rregullë ka përjashtime, por tani jo duke fajsuar Lebitin, për armë mbajtje pa leje e sulm ndaj personit zyrtar, siç e fajsonte pushteti okupator sllavomaqedon, por duke falënderuar për veprimtarin e tij letrare dhe atdhetare, që ka bërë, e është duke bërë, me mundësit që i ka fizike e mendore, dhe kushtet e krijuara të shtetit demokratik Zvicëran, për këtë, duke lënë gjurmë të pa shlyeshme siç thot edhe vet në poezin e tij:“… Rëndësi kanë gjurmët që kamë lënë
Gjer erdha këtu. „
Pra:
„LEBIT MURTISHI JAM UNË
Biografinë time …
Do ta shkruaj kur të vdes, nga varri
Me faks do ta dërgoj në botë,
Që ta marrë vesh engjëlli dhe djalli,
Ta marr vesh dhe gjarpëri me dy kokë:
S`ka rëndësi ç`emër do të kem lënë.
Sa isha ndër ju,
Rëndësi kanë gjurmët që kamë lënë
Gjer erdha këtu. „
Përgatiti: Abas Fejzullahi
Biel më, 2009-03-21
Librat e botuara :
POEZI E PUBLICISTIKË
1.TE KULLA E ADEM JASHARIT 1998
2.PËRMES SHQIPËRISË 1999
3.HARKU I LAHUTËS 2000
4.JAM UNË 2005
5.KËTU JAM QË SOT E MOT 2006
6.SFIDA DHE KURTHE –PUBLICISTIKË 2006
7.MALLI I GJAKUT TIM 2007
8.PELEGRIN NË JANINË 2007
9.KLITHMË E NËNDHESHME 2008
10.MARATONË E HESHTUR 2008
11.DOLLI E GJAKËT – 2009-Poezi
12.UDHËT E YJVE – 2009-Roman
13.ANKTHI I ARTË- Roman 2009
14.VARGU MAGJIK- Roman-2009
15.NËN LËMSHIN E KOHËVE – Përmbledhje me tregime & satira.
Xhemajli Berishës
U njohëm në kohë shirash
mes motesh të pazakontë,
mes qiellit të zymtësuar
mes udhësh të mbetur pa shteg...
të pashë tek ikje yjesh
tek ngjiteshe si vetimë
fanar mbaje në duar
që udhët të marrin dritë.
Jo, i thoshe troç satanit,
jo, i thoshe errësirës
fanarët që kam në duar
nuk i shuajnë dot rrufetë...
dhe fanarët hapën shtigjet,
shtruan udhët e lirisë
ti mes yjesh lartë ike
t`i bëjshë dritë Shqipërisë...
02.09.08 Bern Lebit Murtishi
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi