Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hasan Qyqalla: Poeti i lindjes dhe rilindjes

Shko poshtë

Hasan Qyqalla: Poeti i lindjes dhe rilindjes Empty Hasan Qyqalla: Poeti i lindjes dhe rilindjes

Mesazh nga Agim Gashi Thu Jun 17, 2010 3:06 am

Hasan Qyqalla: Poeti i lindjes dhe rilindjes U1_HasanQyqalla
Ali Sh. Berisha
MUZA E DHEMBJES
Biblioteka: Poezi
Recensent: Dibran DEMAKU, Hasan QYQALLA
Shtypi: “Printing Press”
Mars 2010, Prishtinë
POET I LINDJES DHE RILINDJES
Një rezyme e shkurtër për këtë vepër poetike, që më la mbresa sapo e kisha në dorë si dorëshkrim! Prita botimin e saj, mbase do të kërkohet nga lexuesit pasionant...
Nga Hasan QYQALLA
Kur i lexoj vargjet poetike realiste e shpesh edhe rebeluese të Z. Ali Sh. Berisha, më bëjn të shestoj nëpër mote, mbase edhe dekada, të cilat i shprishë fije për fije duke përdorur laryshi figurash letrare.
Poeti “Muzën e dhëmbjes” e ndanë në njëmbdhjetë cikle dhe ate në aspektin kohor, si një ditar: “Zemërhekur”; “Miniaturat pëshpërisin”; “Aty qetohen rrezet”; “Dikur këtu”; “Udhë”; “Dritëfurtunë”; “Njomzaku”; “Bekimi”; “Arnues të ëndrrave”; “Ditar”; dhe “Zëi i tokës”! Veçanti e kësaj vepre është vetë titulli si provokim joimagjinativ shpirteror, ndërkaq miniaturat si formë vagnimi dominim i shtrirjes metrike. Te të gjitha poezitë në këtë vepër mbretëron një vokacion i thellë poetik.
Që në fillim hasim vargun shpërthyes kur I ndalohet fjala e lirë, e me këtë edhe vargnimi. Por, kryeneçësia e tij nuk thyhet, … vazhdon të përballet me furtunën e terrin,…duke ngritur gjakimin për Dheun, Flamurin e Alfabetin në hullinë parësore të ngritjes së qenësisë së tij në rrafshin kryengritës karshi rrjedhave të pamëshirshme historike që nga rinia e hershme duke e përdorur penen (lapsin) me mjeshtri të hollë në gërshetimin e humanitares dhe atdhedashurisë e herë herë duke e kthyer në plumb. Këtë guxim poeti e shpreh pa drojë duke e ngritur poetikën në rrafshin vertikal dhe atë horizontal. Si në poezin “Nuk është Komuna e Parisit”:
Nuk është komuna e Parisit
Është Prishtina
Nëntori i festës së Nëntorëve
Flijimi për Flamurin e bërë shoshë
Është gjaku i ngjizur në dhe
Në eshtrat e gurëzuara…etj!
Ose tek poezia :
„Kur të vdes“
Kur të vdes
Më varrosni me kokë kah jugu
.
.
Ngulitur thellë në tokën shkrumë
Se ajo tokë jam unë
E Kkosova
Atdheu im... (1.12.1972. n’ora 21.00, me pseudinimin Driton Bjeshka )
Apo te poezia: “ Brezi im” ,ndër tjerash i apelon brezit, si:
.
.
Po bijnë këmbanat e zgjimit
Brezi im të marrë rrugë qëndrese
Të fluturimit drejt diellit… (2.12.1972.)…etj.
Poeti sfidon terrin e zisë duke e vënë rënd shputën mbi sfondin e të keqes se:
„Mëngjesi do të nxjerrë Diellin,
… do të fshijë terrin përgjithmonë“;
që brezi i vet dhe brezat që vijnë më pas, të kenë dashuri, liri, e mirëqenie…Ja edhe një brof artistik e mjeshtëror që buron nga uni i poetit në poezin:
“Strehimi”
Strehohu ujk I tërbuar
Me të pirë gjakun tim
Pas perdeve mos përgjo
Se flaka për hakmarrje
Nuk do paqtim!
Me dellin ëndërrues dhe shpirtin engjëll, ngreh në piedestalin real familjen e me këtë edhe bashkëkombasit duke lëshuar ofshamë të thellë: “ të një barku jemi…!”, që padyshim shpreh qëndrimin personal të gjeografis kombëtare e historike në mbështetje të idealit me shpresën, qëndresën e pathyeshme karshi stuhive rrënimtare.
Poeti ndjenjën e dashurisë qëndisë me dimenzionet e bukurisë, për të hapëruar rrugës së mundimshme nëpër mote të liga. Andaj nuk hamendet fare të sfidoj me tërë qënien, të luftoj e flijohet për të si në vargjet vijuese:
“… Dikush që deshi t’ia vras Diellin,
he e vraftë veten…!”; ku nxjerrë si parësore optimizmin.
Krejt në fund do ngelem mnagët, po nuk e thashë troç se autori Ali Sh. Berisha lind, gjegjësisht rilindë sa herë që boton vepër të re. Uroj që të rilindë më shpesh e të pasurohen thesaret tona në artin e shkruar letrar.
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi