15 vjetë nga botumi i gramatikës shqip-suedisht
Faqja 1 e 1
Nga Ibrahim Egriu
Sot, me 28 gusht mbushen 15 vjet nga botimi i Gramatikes se pare ne gjuhen suedeze e shqipe me autor profesorin Ibrahim Egriu. Po publikojmë këtu disa vlerësime rreth kësaj vepre madhore.
I nderuari prof. Ibrahim Egriu!
Para së gjithash ju falënderoj dhe ju uroj nga zemra për përpjekjet dhe punën e palodhur që Ju keni bërë, duke i dhuruar lexuesit shqiptar në Suedi botimin e gramatikës së gjuhës suedeze, të përshtatur dhe përpiluar në gjuhën shqipe.
Mjeshtria e rënditjes metodike, stili pedagogjik dhe gjuha e njësuar vihet re që në faqet e para të librit.Libri, nuk dallohet vetëm në atë që kërkon tek shqiptarët të mësojnë sa më mirë gjuhën suedeze, por vlerat e këtij libri qëndrojnë në faktin se, bashkombasit tanë në Suedi kanë fatin që përmes këtij botimi të ruajnë finesën e së folmes shqip duke ndërtauar fjalitë bukur dhe, duke u qëndruar me fanatizëm rregulla ve e ligjeve gramatikore e drejtshkrimore të gjuhës së sotme shqipe e asaj suedeze. Libri ka vlerë të dyfishtë dhe është një eviniment tepër i dobishëm edhe për suedezët, që duan të mësojnë gjuhën shqipe.
Vetëm njerëzit mediokër dhe ata që i qëndrojnë afër së keqes së stolisurme gënjeshtra e kanë vështirë ta pranojnë këtë libër që, për nga vlera e tijnxit xhelozinë primitive të këtyre njerëzve miopë.
Duke ju falënderuar dhe njëherit me mirënjohje për këtë dhuratë tëçmuar, që u ofrohet mërgimtarëve shqiptarë në Suedi, Juve dhe familjestuaj përshëndetjet më të ngrohta vëllazërore.
Värnamo, Suedi
Me respket:-Prof. Shpëtim Bishati
I nderuari profesor!
Ju qëndroj afër në veprën tuaj heroike të vetmohimit dhe vendosmërisë së pashoqe që treguat këto ditë të vështira në Grevën e urisë.
Vepra juaj pasqyron cilësitë e larta morale të personalitetit dhe të virtytit tuaj fisnik, sepse, njeriu nuk mund të flijohet vetëm në fushë - betejë, por edhe në kohë paqeje kur e kërkon interesi kombëtar e atdhetar.
Ky sakrifikim është shpërblimi më madhor që Ju u jepni shqiptarëve, që dijtën të vlerësojnë zgjedhjen Tuaj si udhëheqës i Lidhjes Shqiptare në Botë për Skandinavinë. Akti juaj është një shkëndijë e madhe në senzibilizimin e opinionit mbarë Botëror për lirimin e mijëra të burgosur e të grabitur nga rregjimi serb në Kosovë.
Duke Ju uruar forcim të shpejt të shëndetit tuaj, Ju përshëndes vëllazërisht.
Värnamo, Suedi Shpëtim Bushati
Tungjatjeta prof. Egriu!
Së pari të uroj punën e frytshme që ke bërë për daljen në dritë të garamatikës suedeze në gjuhën shqipe.
Kjo gramatikë, jo vetëm që ndihmon mësimin e suedishtes, por njëkohësisht ndihmon edhe ruajtjen e traditës së gjuhës shqipe. Kjo nënkuptohet si çelës i gjuhës shqipe për të nxënë gjuhët tjera. Gramatika suedeze në gjuhën shqipe, jo vetëm që shërben për nevojat e shqiptarëve që jetojnë në Suedi, por edhe sikur të ishim në Kosovën tonë trime, prapseprapë do të ishte në dobi të kulturës sonë kombëtare.
Shqiptarët, kudo që ndodhen, duhet kultivuar traditën e leximit.Leximi duhet të jetë ushqim i domosdoshëm i çdo shqiptari. Por edhepublicistika jonë kombëtare është arma më e rrezikshme kundër pushtetit serbomadh, prandaj duhet t’i shkrepim me shkronjat tona tëzjarrta. Duke të uruar punë të mbarë, të përshëndes:-Beqir Elshani
Tungjatjeta vëlla shkrimtar, ibrahim egriu!
Lajmi per pranimin Tuaj në Lidhjen e Shrimtarëve të Suedisë më gëzoi. Ti je një lum dibran që kurrë nuk ndalesh dhe fare nuk do t’ia dish për stuhinë dhe rrebeshet.
Sa më shumë që ka fortunë,aq më shumë shkruan dhe ti,meqë në zjarr njihet ari dhe në erë valon flamuri kuqezi.Atje ku ka revoltë, atje je ti, atje ku ka fitore, atje je ti.
-Të lumtë dhe dalsh faqebardhë!
Përshëndetje nga Beqir Elshani.
MBROJTJE NGA REAGIMI FANATIK
Ndonëse reagimi i Fadil Selmanit "Feja, shkenca dhe shqiptarët", unë me ndihmën e indeksit të "lirisëkombtare" e shfletova, prandaj po i përgjigjem.
Në shkrimin tim"Lexoni dhe mos besoni", nuk është fjala për titujt akademikë të marra në kohën e regjimit të kaluar në Kosovë, por pikërisht sot. Këtu përqeshen servilët, të cilët vrapojnë pas titullit akademik, pa mund dhe pa meritë.
Dukuria apo sëmundja e vrapimit pas iluzioneve dekorative pa merita shkencore është e përhapur në të gjitha vendet e Evropës. Në Suedi janë disa shqiptarë me shkollë të mesme që aspak nuk ngurrojnë ta quajnë veten profesor, analist, magjistër dhe të ngjashme.
Ilustrimi më i bukur është kur profesori i ftytshëm pedagogjik, si në fushën shkencore ashtu edhe në fushën kombëtare, ibrahim egriu, thotë se është mësues,i cili sivjet me rastin e Ditës së Mësuesit më 7 Mars u nderua me titullin " Mësues i Popullit ". Prandaj, derisa profesori i profesorëve shqiptarë, ibrahim egriu nga Dibra, thotë se është mësues, atëherë ku po mbeten qyqarët me shkollë të mesme, të cilët në faqen elektronike paraqiten me ndajshtimin profesor. B_elshani@hotmail.com
Mirëdita i nderuari profesor,
Përmes gazetës ”Lajmëtari” lexova se doli në dritë libri juaj.
Të them sinqerisht, u gëzova pa masë! Shpresoj se me këtë gramatikë ua çele sytë edhe të tjerëve dhe, u tregove se ka kaluar koha e ”patriotizmit” me fjalë. Pra le të shërbejë ky libër si udhërrëfim për të gjithë se vetëm me punë konkrete arrihet gjithëçka.
Na rrofsh sa malet e Korabit!
Juve dhe familjes suaj ju urojmë shëndet dhe suksese.
Svapavara në veri të Suedisë. Islam Islami - ekonomist
Jungjatjeta zotëri Ibrahim,
Në pika të shkurtëra po të njohtoj se jemi të interesuar që ta bëjmë pagesën për Gramatikën suedisht – shqip, autor i së cilës jeni Ju.
Për këtë libër si dhe të tjerat, Ju keni shprehur vullnetin tuaj që ta ndihmoni pjesën e rinisë së popullit tonë që gjindet në Suedi, e të cilët mundohen për shkollimin e tyre në këtë tokë të huaj Skandinave, e të cilët me aplikimin e kësaj literature që Ju e botuat, ju ofruat ndihmesë të madhe shkollimi.
Qofshit faqebardhë!
Helsingborg Ismail Manxhuka-prof.
Zotëri Ibrahim,
Përmes kësaj letre Ju përshëndes përzemërsisht me dëshirë që të jeni shëndoshë e mirë.
Edhe njëherë ju përgëzoj për Gramatikën dhe ju lumshin duart!
Duhet përshëndetur dhe përkrahur iniciativat e mira dhe dobiprurëse për afirmimin e gjuhës dhe kulturës kombëtare, pra dhe përpjekjet tuaja janë të këtij drejtimi.
Të shtrëngoj dorën vëllezërisht, Sefë Kryeziu, prof
Përmes kësaj letre Ju përshëndes përzemërsisht me dëshirë që të jeni shëndoshë e mirë.
Edhe njëherë ju përgëzoj për Gramatikën dhe ju lumshin duart!
Duhet përshëndetur dhe përkrahur iniciativat e mira dhe dobiprurëse për afirmimin e gjuhës dhe kulturës kombëtare, pra dhe përpjekjet tuaja janë të këtij drejtimi.
Të shtrëngoj dorën vëllezërisht, Sefë Kryeziu, prof
Zotërisë Ibrahim Egriu,
Ju dërgoj përshëndetje vëllazërore!
Ju uroj suksesin e madh që keni arritur me përpilimin dhe botimin e gramatikës së gjuhës suedeze. Ekzistonte një zbrasësirë e madhe të cilën e plotësove Ti, ashtu siç është më së miri!
Gramatika mund të shërbejë si mjet i shkëlqyeshëm didaktik për mësimin e gjuhës suedeze.
Ju dëshiroj suksese në punën e ardhme shkencore!
Uddevalla/Suedi Ju përshëndes vëllezërisht!
Mr. Fetah Bahtiri
I nderuari zotëri mësues!
Mburremi me Ju!
-Dalaja në dritë e dy gramatikave janë, jo vetëm ndihmë për mërgimtarët, por edhe vepër kombëtare.
Färjestaden-Suedi Mr. Sadulla Zendeli-Daja
Autori i gramatikes, nipi Herolind dhe mbesa Arbenora ne kremten e Mbremjes se Matures
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Engjëll Koliqi: TË JEMI TË GJITHË BASHKË NË VIJËN E ARSYES NË KRYE TË DETYRAVE TË JETËS SHQIP DHE VETËM SHQIP
» Ibrahim Egriu:23 vjetë më parë …
» Anjeza Sakaj:16 VJETE PA NENE !
» DRITA FEJZA:SHQIP !..
» Xhevat Rexhaj: 27 vjetë nga themelimi i SHKA ''Gurrat e Bardha''
» Ibrahim Egriu:23 vjetë më parë …
» Anjeza Sakaj:16 VJETE PA NENE !
» DRITA FEJZA:SHQIP !..
» Xhevat Rexhaj: 27 vjetë nga themelimi i SHKA ''Gurrat e Bardha''
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi