Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë!

Shko poshtë

Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! Empty Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë!

Mesazh nga Agim Gashi Mon Sep 12, 2011 9:05 pm

Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! U1_MyslimanetPrishtine
Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! U1_KadriMani
KJO TURMË E PËRMBYSUR ËSHTË E MANIPULUAR NGA KOLONA E PESTË!
-Në pritje të Ataturkut...
Nga Kadri Mani
Kam kryer Mejtepin dhe një gjsymë Medrese që nga mosha ime e re 6-vjeçare, suparet e librat fetarë në gjuhën turko-arabe: Elifin, Elhamin, Tebaren, Kacemen, Fezariatin, K’uranin, Texhvitin, Ilmihallin, Mevludin...
Për Teravi e kam zëvendësuar Imamin në Xhami, ngaqë ai shkonte për darkë nëpër lagjet e shpërndara të fshatit tonë Makreshi i Poshtëm, komuna e Artanës.
Pjesëtarët e fesë myslimane para namazit marrin abdes: lajnë duart, krahët deri në bërryla, gojën, hundën, veshët, tepen e kokës, fëtyrën e këmbët dhe falën zbathur, në sexhde: me kokë në tokë, në gjunjë e në gishta, në vend të pastër, jo me këpucë të ndotura e në vende të molepsura!!
Kjo turmë analfabete apo nxënësish të dobët e të përjashtuar nga shkollat, të konfesionesh konglomerate, me vëthë në veshë e rruaza në qafë, të paguar fare lirë nga padronët, as dinë gjë për fe as për atdhe!!
Ata po i tërheq për hunde oficri jugosllav, Fuat Ramiqi dhe Imami Shefqet Krasniqi, kurse myftiu Naim Tërnava, në rolin e raportet e Millosheviqit me militarët e tij, del e thotë se nuk jua ka frikën!
Nëna ime e ndjera, Salihe-Sala Rexhepi- Osmani nga Malisheva e Gjilanit, ka vdekur në moshën 50-vjeçare “nga kolla”, pa mjek e pa diagnozë; ka qenë “myslimane” nga ana e babait dhe nga ana e burrit, por kurrë në jetë nuk e ka dit se duhet të falet! Ajo ka menduar se falen vetëm pleqtë, kurkush nuk ka insistuar që rinia të merret me fe. Kur e kapi sëmnadja, filloi t’i mësojë disa fjalë-lutje nga vëllai ynë më i riu, Begzadi dhe thoshte: po di të them- allahu ekber, po nuk po di të them- rabenalekelham; por e kam një kushërirë me emrin Raba, e po orientohem me emrin e saj!
Ama nëna jonë pastërtinë e ka mbajtur në nivelin më të lartë: çdo të shtune neve fëmijëve na i prente thonjëtë e na lante; e të dileve i lante ndërreat, pavarëisht motit, edhe në acarin më të të ashpër, te korita në oborr! Pasi thaheshin rrobat, i arnonte, por as arna s’kishte, dhe thoshte: Arna jemi, arna s’kemi!
Në fund të një Ramazani, më mori Imami mulla Bajrushi i Përepnicës e dolëm ta kërkojë hakun e Ramazanit: fqiu ynë Jashari-Çali me familje nuk qe aty, vtëm çuni i tij më i riu, Selimi, moshatar imi, sot jeton në Gjilan, i tha hoxhës se nuk i ka prindërit aty... Por hoxha këmbëngli se ai e di që jua ka falë teravitë dhe i takon haku... Selimi u ngushtua dhe e mori kusinë e vogël më të cilën e përvlonin miserniken, dhe i ngjiti shkallët për në tavan, ngase familjet e varfëra s’kishin hambare dhe e mbanin drithin në një të ndarë në tavan; hoxha rrinte në gjysmë të shkallës, unë ia mbaja thesin, Selimi pas çdo kusie me drithë, e pyeste hoxhën:
-A boll Hoxhë?
-Valla dajo ti di... (Hoxha dajë e ka pasë vetëm një familje, por gjithë katudnin e thërriste-dajë! Politika e rrëmbimit!) Kur as me kusinë e tretë, hoxha nuk tha mjaft, Selimi i plasi vajit:
-Ëëëëë!- nuk guxoj më shumë se vetëm edhe pak drithë kemi... ëëëëëëëëëë!!!
Kurse fqinjit tjetër, edhe më i varfër, Rrahmanit- Mani, ia kishte shënuar në fletore nga viti në vit, dhe vitin e skamjes, vitin e urisë, mbase viti 1953?- në zinë e bukës ia jep një thes misër në pranverë dhe ia llogarit “borxhet” e ramazanave dhe ia “blenë” e ia pret plepat, të vetmit plepa që e zbukronin katndin, dhe që i kishin ruajatur si sytë e ballit që t’ia ndërtonin shtpinë e re të vetmit djalë të hasretit-Asllanit!
Graja e tij, Nifa, e sëmurë; kur fillojnë të rrëzohen plepat njëripastjetrit e të trandej fshati, kur merr vesh Nifa se hoxha po jua prente plepat, në vend i kop zemra dhe vdes!
Këtu e kam lënë xhaminë e kam vijuar shkollimin kombëtar.
Përparimin më të madh e kemi arritur kur fill pas LDB e kemi heq ferexhen e zezë!
Por ja që të nxirosurit sërish duan të na e nxijnë jetën: duke grishë pushtuesit turko-serbë!!
Të shpresojmë në ringjalljen e Ataturkut...
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! Empty Re: Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë!

Mesazh nga Agim Gashi Mon Sep 12, 2011 9:08 pm

Debat

NJE SHKRIM - NJE EPOKE NE PASQYRE

12-09-2011, 05:05pm

Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! Comment_2 Kujtim Morina12-09-2011, 05:05pm

Vertet, sic shkruan zoti Lushaj, baca Kadri eshte nje arshive, e cila meriton perkujdesje e vjelje. Natyrshem e besnikerisht na pershkruan jeten e Makreshit te Tij, sinteze e fshatit te Kosoves ne mesin e shekullit te kaluar. Garda jone e kemi perjetuar ate jete te privacioneve te panumerta ekonomike dhe politike. Nena Sale e Kadriut: "Arna jemi e arna s`kemi"! Nje realitet i skajmerisht i hidhur.
Baca Kadri ka njohuri te mjaftueshme fetare, per te kuptuar se feja e predikuar, aktualisht, nga talebanet e Kosoves, gjithecka mund te jete, vetem fe jo. Ky xhemate pisanjoze eshte pasqyre e vehabizmit ekstrem, i cili perdhose islamin. Njerez te ardhur nga pprovinca, te thirrur per te manifestuar injorance dhe egersi, futen ne safer te namazit pa abdes dhe te zgjyrosur koke e kembe, me opnga te baltosura, thyerje kjo e normave elementare per falje.
Kerkesat talebane sot ne Kosove, jane kerkesa te dirigjuara nga Beogradi. Xhamia e madhe, mesimi fetar ne shkollat laike, shamia dhe pislleqe tjera arabo-talebane, jane vetevrasje e Kosoves. jane regres dhe nisme e percatrjes tone kombetare, ndershqiptare.
Populli i Kosoves nuk duhet te mashtrohet nga horrat e maskerenjte, te cilet veprojne nen petkun e fese. Te pakten, Naim Ternava, Shefqet Krasnbiqi, Fuad Ramiqi - jane te pa fe, jane te shitur dhe te pershitur.
Eshte kohe per vigjilence dhe JO te madhe talebanizmit te Kosoves tone.

Me shume mirenjohje e respekt per Autorin e shkrimit - Kujtim Morina
Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! Spacer

Te rrosh sa malet e Shqiperise Zotni.
Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! Comment_2 Bujar12-09-2011, 12:33pm

Pershendetje Zotni Kadri Mani.

Termi "... turme e permbysur..."

Eshte shume popullorce dhe kuptimplote per injorantet qe kemi ne mes tone.
Per vete jam kenaqur shume me kete emertim te zvaranikeve qe hiqen zvare ne rruget e qyteteve tona.
Nuk ka nevoje per me shume koment.

Te rrosh sa malet e Shqiperise Zotni.

Bujar Shqiptari

MEMORIA IMPRESIVE E BACËS KADRI
Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! Comment_2 Musa Prushi12-09-2011, 12:34am

Ke bëre nji shkrim emocional për fëmërijen tënde Baca i madh, por edhe referues për shumë fëmijë e të rinjë që janë ardhmeria ma e madhe e Dardanisë që të rrijnë sa ma largë këtyre BYTHPËRPJETËVE si në këtë foton e artikullit.
Aferim si gjithnji për Ty bacë.
Ti baca i madh Kadri Mani po shkruan tamam për atë kohë kur kam lindur unë 1952. dhe jamë i inpresionuar me memorien tënde. Dhe më emocionove pa masë me këtë tregimë të asaj kohe, të fëmirijës tënde të cilen pakë e mbajë menë edhe unë diku nga vitet e 58/59.
Po cekë sjelljet jo odhe fortë të mira të nji hoxhe të atëhershëm, mulla Bajrushit të Përlepnicës.
E unë si ma i ri që jamë mbajë mendë mulla Nevzadin e Topanicës, për të cilin jamë i bindur, se Ti bacë di shumë çka, dhe kisha pasë dëshirë që në nji tregim të ardhshëm të tregoshë diçka edhe për te po edhe për hoxhollar tjerë, QAFIRA të asaj kohe.
Më impresionove edhe me përshkrimin e nënës tënde e cila në moshë shumë të re paska vdekur pastë ndjesë.
Edhe nëna ime ka vdekë shumë e re, si 47. vjeqare (Nga zullumi i burrit, babës tim i cili falte pesë vaktet e namazit për çdo ditë), dhe përshkrimin që i bëre nënes tënde tërsisht përputhet me nënën time.
Poashtu mbajë mendë tregimet e nënës time rreth FEREXHES, dhe përjetimet e grave të atëhershme nën te.
Nëna ime tregonte se nën FEREXHE në kohen e sajë janë mëshefë, përveq grave edhe KAQAKËT po edhe burrat tjerë që kanë qenë në bela të ndryshme, me nji fjalë kieriminelët e asaj kohe, do të thotë se ferexhja është keqpërdorë, si edhe sotë në Afganistan, Pakistan e kudo që është e obligueshme.
Këtë sotë, zatën po e kërkojnë këta VEHABISTËT DHE TALIBANET e Dardanisë martire, që në të ardhmën të munden të fshihen edhe vetë nën te.
Të pëshëndes nga zemra Baja i madh Kadri, dhe rrofshë sa malet.

Arshiva,Kadri Mani
Kadri Mani: Kjo turmë e përmbysur është e manipiluar nga kolona e pestë! Comment_2 Zeqir Lushaj11-09-2011, 10:07pm

...Të lumtë dora e të lumtë goja, o emblemë e Kosoves, o arshivë e gjallë kombetare, Kadri Man Djali i Prishtines!
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi