Femrat gënjen për vitet, meshkujt për gjatësinë
Faqja 1 e 1
E përgatiti: Diella XHOKLI
Edhe pse na kanë mësuar se nuk guxojmë që të gënjejmë, prapë këtë e bëjmë të gjithë, dhe atë shumë shpesh. Kur bëhet fjalë për gjinitë, u tregua se njëjtë gënjejnë si meshkujt edhe femrat, por arsyet e gënjeshtrave janë të ndryshme
Gënjeshtrat e meshkujve dhe femrave janë veçanërisht të dukshme në internet. Shumica e femrave në njërën nga faqet e internetit për njoftimin e partnerëve thonë që një numër i madh i meshkujve kanë gënjyer për gjatësinë. Ndërsa meshkujt pohojnë se shumica e femrave në profilin e tyre kanë vendosur foto 10 dhjetë të vjetra, që të duken më të reja.
Pse gënjejmë?
Dennis Reina, autor i librit 'Besimi dhe tradhtia në vendin e punës', thotë që meshkujt gënjejnë me qëllim që të vijnë në status më të mirë profesional, derisa femrat gënjejnë që të arrijnë në status më të mirë shoqëror. Duke folur për dallimet ndërmjet gënjeshtrave të meshkujve dhe femrave, Reina thotë që femrat me qëllim që ta shmangin punën thonë që kanë kokëdhembje, derisa meshkujt gënjejnë p.sh. se duhet që të shkojnë në gjyq.
Si gënjejmë?
Ndërmjet meshkujve dhe femrave ekziston dallimi edhe në mënyrën e gënjeshtrës. Dr. Craig Fabrikant, psikolog nga Universiteti i Hackensack-ut në New Jersey, pohon se femrat gjatë gënjeshtrës ‘luhaten’, derisa meshkujt gënjejnë duke sulmuar dhe me bindje. Është treguar se meshkujt nuk e kanë problem të shikojnë në sy kur gënjejnë, ndërsa femrat kur gënjejnë e largojnë kohë pas kohe shikimin. Meshkujt kur gënjejnë mund të belbëzojnë, derisa femrat flasin shumë shpejt.
Për çka gënjejmë?
Sipas mendimit të Belle DePaulo, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin Santa Barbara gënjeshtrat mund të ndahen në egoiste dhe joegoiste. Gënjeshtrat egoiste u shkon në dobi atyre që i thonë ato. Fjala është për gënjeshtrat kur dëshirojmë që të formojmë në pasqyrë më të mirë për veten. Gënjeshtrat joegoiste shërbejnë me qëllim që të mos ‘lëndohen’ ndjenjat e personave tjerë. Edhe meshkujt edhe femrat në mënyrë të njëjtë shërbehen me gënjeshtrat egoiste dhe jo egoiste. Është interesante kur femra gënjen femrën dhe nuk dëshiron që ta lëndojë, atë e bënë me kujdes dhe bindshëm.
Kur gënjejmë?
Femrat janë më të prira për shprehjen e tepruar të miratimit, ndërsa kjo bën pjesë në kategorinë e gënjeshtrës joegoiste. Shembull, femra koleges së saj në korridorin në punë do t’i thotë që duket mirë edhe pse nuk e mendon këtë. Meshkujt këtë e bëjnë në mënyrë ‘të habitshme’ dhe shumë shkurt do ta përgëzojnë dikën për punën e kryer edhe pse thellë në vete mendojnë që këtë mund ta bënin më mirë. Femrat do të gënjejnë me qëllim që ta mbajnë atmosferën e mirë pasi që nuk dëshirojnë zënka, ndërsa meshkujt e bëjnë këtë me qëllim që ndonjë situata e dhimbshme të kalojë sa më parë.
E përgatiti: Diella XHOKLI
Edhe pse na kanë mësuar se nuk guxojmë që të gënjejmë, prapë këtë e bëjmë të gjithë, dhe atë shumë shpesh. Kur bëhet fjalë për gjinitë, u tregua se njëjtë gënjejnë si meshkujt edhe femrat, por arsyet e gënjeshtrave janë të ndryshme
Gënjeshtrat e meshkujve dhe femrave janë veçanërisht të dukshme në internet. Shumica e femrave në njërën nga faqet e internetit për njoftimin e partnerëve thonë që një numër i madh i meshkujve kanë gënjyer për gjatësinë. Ndërsa meshkujt pohojnë se shumica e femrave në profilin e tyre kanë vendosur foto 10 dhjetë të vjetra, që të duken më të reja.
Pse gënjejmë?
Dennis Reina, autor i librit 'Besimi dhe tradhtia në vendin e punës', thotë që meshkujt gënjejnë me qëllim që të vijnë në status më të mirë profesional, derisa femrat gënjejnë që të arrijnë në status më të mirë shoqëror. Duke folur për dallimet ndërmjet gënjeshtrave të meshkujve dhe femrave, Reina thotë që femrat me qëllim që ta shmangin punën thonë që kanë kokëdhembje, derisa meshkujt gënjejnë p.sh. se duhet që të shkojnë në gjyq.
Si gënjejmë?
Ndërmjet meshkujve dhe femrave ekziston dallimi edhe në mënyrën e gënjeshtrës. Dr. Craig Fabrikant, psikolog nga Universiteti i Hackensack-ut në New Jersey, pohon se femrat gjatë gënjeshtrës ‘luhaten’, derisa meshkujt gënjejnë duke sulmuar dhe me bindje. Është treguar se meshkujt nuk e kanë problem të shikojnë në sy kur gënjejnë, ndërsa femrat kur gënjejnë e largojnë kohë pas kohe shikimin. Meshkujt kur gënjejnë mund të belbëzojnë, derisa femrat flasin shumë shpejt.
Për çka gënjejmë?
Sipas mendimit të Belle DePaulo, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin Santa Barbara gënjeshtrat mund të ndahen në egoiste dhe joegoiste. Gënjeshtrat egoiste u shkon në dobi atyre që i thonë ato. Fjala është për gënjeshtrat kur dëshirojmë që të formojmë në pasqyrë më të mirë për veten. Gënjeshtrat joegoiste shërbejnë me qëllim që të mos ‘lëndohen’ ndjenjat e personave tjerë. Edhe meshkujt edhe femrat në mënyrë të njëjtë shërbehen me gënjeshtrat egoiste dhe jo egoiste. Është interesante kur femra gënjen femrën dhe nuk dëshiron që ta lëndojë, atë e bënë me kujdes dhe bindshëm.
Kur gënjejmë?
Femrat janë më të prira për shprehjen e tepruar të miratimit, ndërsa kjo bën pjesë në kategorinë e gënjeshtrës joegoiste. Shembull, femra koleges së saj në korridorin në punë do t’i thotë që duket mirë edhe pse nuk e mendon këtë. Meshkujt këtë e bëjnë në mënyrë ‘të habitshme’ dhe shumë shkurt do ta përgëzojnë dikën për punën e kryer edhe pse thellë në vete mendojnë që këtë mund ta bënin më mirë. Femrat do të gënjejnë me qëllim që ta mbajnë atmosferën e mirë pasi që nuk dëshirojnë zënka, ndërsa meshkujt e bëjnë këtë me qëllim që ndonjë situata e dhimbshme të kalojë sa më parë.
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Femrat tradhtojnë më shpesh se meshkujt
» Femrat i tërheqin meshkujt që ju përngjajnë
» Erdogan: Femrat dhe meshkujt nuk mund të trajtohen njësoj
» Marifetet që përdorin femrat pë të manipuluar meshkujt dhe shenjat e dashurisë
» Ilir Dardani: Myslimanet shqiptare, pjese e rendesishme e shkaterrimit te kombit shqiptar
» Femrat i tërheqin meshkujt që ju përngjajnë
» Erdogan: Femrat dhe meshkujt nuk mund të trajtohen njësoj
» Marifetet që përdorin femrat pë të manipuluar meshkujt dhe shenjat e dashurisë
» Ilir Dardani: Myslimanet shqiptare, pjese e rendesishme e shkaterrimit te kombit shqiptar
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi