Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dhunimi i grave, element i familjes greke‏

Shko poshtë

Dhunimi i grave, element i familjes greke‏ Empty Dhunimi i grave, element i familjes greke‏

Mesazh nga Agim Gashi Wed Nov 25, 2009 4:05 pm

Dhunimi i grave, element i familjes greke

http://www.gazeta-shqip.com/artikull.php?id=76301

Shifra tronditëse në ditën kundër dhunës ndaj gruas. Edhe emigrantët shqiptarë "kontribuojnë"

Aleksandër Marku

Do ta priste dikush që një vend i BE-së prej vitesh, siç është Greqia, të kishte statistika të papranueshme dhe jonormale për sa i përket dhunës ndaj grave, dhunës familjare? Të dhënat që bëhen publike pikërisht në ditën mbarëbotërore kundër dhunës ndaj grave, janë tronditëse.
Kështu pra, në Greqinë e sotme, të paktën dy gra në muaj gjejnë vdekjen apo torturohen në mënyrë barbare nga bashkëshortët apo të dashurit e tyre. Dhe më tragjik është fakti se në këto vrasje apo tortura, shpeshherë viktima të dhunës bëhen edhe fëmijët e tyre. Ajo që të bën më shumë përshtypje është fakti se jo vetëm shoqëria greke, por edhe mediat, në mënyrë tradicionale, nuk e pasqyrojnë këtë realitet, ose në më të shumtën e rasteve e justifikojnë me skamjen, krizën ekonomike, nivelin e ulët të arsimimit të personave që kryejnë këto akte dhune. Por realiteti flet vetë, flet me gjuhën e pamohueshme të shifrave. Lista e rasteve të dhunës qysh prej janarit të vitit 2008 deri më sot, e quajtur dhe si lista e turpit, është llahtarisht e gjatë. Janë mbi 34 akte dhune të ushtruara nga burrat. Midis tyre edhe rasti i emigrantit shqiptar, Irfan Rama, i cili në prill të vitit 2009 i preu gjymtyrët me një sharrë elektrike ish-bashkëshortes së vet në Kalamata, por edhe i një 41-vjeçari shqiptar, i cili pasi i hodhi gruas së tij benzinë, e dogji në 26 gusht të këtij viti në Ano Liosa të Athinës. Ndërsa rasti i fundit ka ndodhur pikërisht dje. Një 78-vjeçare në Artë përdhunohet dhe më pas vritet e qëlluar me një çekiç në kokë.
Sipas vlerësimeve të sociologëve vendas, dhuna është ende element përbërës i familjes greke. Sipas kryetares së Këshillit të Qendrës së Hulumtimeve për Çështjet e Barazisë, znj. Elena Zenaku, të dhënat që rezultojnë nga kërkimet e kësaj qendre, për sa i përket natyrës dhe llojeve të ndryshme të dhunës ndaj grave, si dhe fushatës së informacionit, sensibilizimit dhe mbrojtjes së viktimave, kanë çuar në përfundimin se kjo dhunë është në rang ndërkombëtar dhe se ndodh sistematikisht. Është dhunë që nuk njeh kufij gjeografikë dhe civilizim dhe ndikon jo vetëm te gratë-viktima, por edhe në gjithë shoqërinë.
Në një hulumtim të kësaj qendre në pesëvjeçarin e kaluar është raportuar se:
• 23,6% e grave deklarojnë se janë në dijeni të shumë rasteve të dhunës ndaj grave nga burrat, të cilat ngelen të padeklaruara.
• 13,3% e grave shprehen se kanë qenë dëshmitare të rasteve të dhunës në familjen ku janë rritur dhe 11,2% e tyre kanë qenë viktima të kësaj dhune.
• 39,7% e grekeve deklarojnë se në një prej lidhjeve të tyre të kaluara, ish-bashkëshorti apo ish i dashuri kishte sjellje të dhunshme ndaj tyre.
• Për sa u përket llojeve të dhunës, rezultoi se 56% e grave kanë përjetuar sjellje të padrejta të partnerëve të tyre, të cilat janë shoqëruar me dhunë psikologjike apo gjuhën e kërcënimit.
• 3,6% e grave deklarojnë se bashkëshorti apo i dashuri ushtron forcë trupore për t`i detyruar në kontaktin seksual.
"Mjaft më"! Kjo është tashmë motoja e kësaj qendre, e cila u drejtohet gjithë grave dhe opinionit publik në vend, për të mos heshtur, për ta denoncuar këtë dhunë, për të hequr këtë rudiment të etapave historike që ka kaluar shteti grek.
"Dorën e krimit nuk e armatos as pasioni, as zilia, as varfëria. Këto janë pretekste. Atë dorë vrastare e armatos shoqëria ende patriarkale, e cila për fat të keq zbaton ligjet e saj të paligjshme akoma, edhe në fillim të shekullit XXI".
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi