Mihai Antonescu: Shpirti shqiptar është një shpirt i lindur nga drita e lulet
Faqja 1 e 1
Mihai Antonescu: Shpirti shqiptar është një shpirt i lindur nga drita e lulet
Mihai Antonescu |
Persiatje rumune mbi vlerat shqiptare të Kosovës
Çerdhe e dashurisë mbi turrën me flakë
(Reçension i botuar në “Revista noua”, nr. 11/2008, f.20/21)
Shpirti shqiptar është një shpirt i lindur nga drita e lulet, dhe nga mendimi i parë që ia ka dhënë Zoti për dashurinë.
Nga Mihai Antonescu (Anëtar i Lidhjes Shkrimtarëve të Rumanisë)
Antologjia e tretë e poezisë kosovare që ka arritur edhe në bibliotekën time, mban në të zjarrin e një djegjeje tërësisht speciale. Po filloj kështusoj, ngase me të arritur në mbarim të leximit, u mahnita fort, jo aq nga stili dhe trajtimi që i dallon nëntë poetët e përfshirë në vëllim, sa nga ajo që i bashkon të gjithë nën shenjën e ndjeshmërisë dhe të forcës për të mbetur kudo, në çdo rrethanë, me zemër në fërgëllimën a vatrës amtare. Por, para se të them nga një fjalë të mirë për secilin veçmas, poi a nis përsëri me poetin Baki Ymeri, shqiptar i qëndrueshëm porsi ushtari, dashamir i vlerave hyjnore siç është fluturimi ynë për në qiell. Baki Ymeri ka këmbënguljen, guximin, qëndresën dhe durimin e lumenjve të malit që e marrin rrugën për në gjerësi të fushës, pa marrë parasysh shkëmbinjtë, me bindjen se, më herët apo më vonë, do ta zbusë me ujërat e tij etjen e atyre që e presin. Këti Nj eriu të jashtëzakonshëm dhe Madhështor në çdo gjë që bën, poezia shqipe i ka borxh të madh, jo vetëm për vlerat, por edhe për prurjen e tyre në shpirtin e kohës së sotme rumune.
Tani po rikthehem te poetët e antologuar dhe them: t’i bësh çerdhe dashurisë mbi turrën me zjarrin e zemrës sate, ngase ajo, zemra, është e shkëputur nga bujshmëria e popullit që të ka dhënë, pa marrë parasysh shqetsimet apo tëhuajësimet, është një sakrifice e barabartë me atë të Krijuesit kur e ka krijuar botën, para se t’ia japë fjalën. Personalisht, ç’prej shumë kohësh mendoja se vetëm hebrenjtë dhe armenët kan ë qenë në një gjendje të këtillë përgjatë historisë së botës. Sot, duke i njohur shqiptarët, dhe aq më shumë shkrimtarët kosovarë, nuk e kam më bindjen paraprake. Shpirti shqiptar është një shpirt i lindur nga drita dhe lulet, nga mendimi i parë që ia ka dhënë Zoti për dashurinë. E dëshmojnë edhe një herë nëntë poetët, të barabartë njëri me tjetrin sipas peshës së talentit që e posedojnë çdonjëri, dhe atë si pasojnë:
Lavdi këtyre nëntë poetëve, për çdo frymëzim me të cilin hyjnë ata në letërsinë kosovare! Lavdi poetit të shkëlqyer e të palodhshëm, Baki Ymeri, për botimin dhe transmetimin në botë të kësaj antologjie që mbetet! Po , miq të dashur, Kosova është VULLKANI I DURIMIT që ka shpërthyer, dhe siç thot në një poem Radije Hoxha, “Por…/ Ja që rastësisht jam unë Dija/ Dhe nuk e di se çka të bëj me Ty!” (Vullkani i durimit, poezi shqipe nga Kosova, Editura Do-minor, Bukuresht, 2008).
Përgatiti: Baki Ymeri
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Re: Mihai Antonescu: Shpirti shqiptar është një shpirt i lindur nga drita e lulet
Persiatje rumune mbi vlerat shqiptare të Kosovës
(Reçension i botuar në "Revista noua", nr. 11/2008, f.20/21)
Shpirti shqiptar është një shpirt i lindur nga drita e lulet, dhe nga mendimi i parë që ia ka dhënë Zoti për dashurinë.
Mihai Antonescu (Anëtar i Lidhjes Shkrimtarëve të Rumanisë)
Antologjia e tretë e poezisë kosovare që ka arritur edhe në bibliotekën time, mban në të zjarrin e një djegjeje tërësisht speciale. Po filloj kështusoj, ngase me të arritur në mbarim të leximit, u mahnita fort, jo aq nga stili dhe trajtimi që i dallon nëntë poetët e përfshirë në vëllim, sa nga ajo që i bashkon të gjithë nën shenjën e ndjeshmërisë dhe të forcës për të mbetur kudo, në çdo rrethanë, me zemër në fërgëllimën a vatrës amtare. Por, para se të them nga një fjalë të mirë për secilin veçmas, poi a nis përsëri me poetin Baki Ymeri, shqiptar i qëndrueshëm porsi ushtari, dashamir i vlerave hyjnore siç është fluturimi ynë për në qiell. Baki Ymeri ka këmbënguljen, guximin, qëndresën dhe durimin e lumenjve të malit që e marrin rrugën për në gjerësi të fushës, pa marrë parasysh shkëmbinjtë, me bindjen se, më herët apo më vonë, do ta zbusë me ujërat e tij etjen e atyre që e presin. Këti Nj eriu të jashtëzakonshëm dhe Madhështor në çdo gjë që bën, poezia shqipe i ka borxh të madh, jo vetëm për vlerat, por edhe për prurjen e tyre në shpirtin e kohës së sotme rumune.
Tani po rikthehem te poetët e antologuar dhe them: t'i bësh çerdhe dashurisë mbi turrën me zjarrin e zemrës sate, ngase ajo, zemra, është e shkëputur nga bujshmëria e popullit që të ka dhënë, pa marrë parasysh shqetsimet apo tëhuajësimet, është një sakrifice e barabartë me atë të Krijuesit kur e ka krijuar botën, para se t'ia japë fjalën. Personalisht, ç'prej shumë kohësh mendoja se vetëm hebrenjtë dhe armenët kan ë qenë në një gjendje të këtillë përgjatë historisë së botës. Sot, duke i njohur shqiptarët, dhe aq më shumë shkrimtarët kosovarë, nuk e kam më bindjen paraprake. Shpirti shqiptar është një shpirt i lindur nga drita dhe lulet, nga mendimi i parë që ia ka dhënë Zoti për dashurinë. E dëshmojnë edhe një herë nëntë poetët, të barabartë njëri me tjetrin sipas peshës së talentit që e posedojnë çdonjëri, dhe atë si pasojnë:
RIZAH SHEQIRI, për vëllimin e të cilit kam patur fatin të shprehem, i mahnitur nga fuqia dhe brishtësia e vargjeve të tij. Radije HOXHA, shkelqimtare dhe e guximshme në vjersha të një modernizmi që kultivon kështusoj një avangardë të paevitueshme. JUSUF ZENUNAJ, i thellë dhe introspect, me rezonanca të fuqishme në filonin e primordiales, një tjetër shpirt i zgjedhur i shkrimit kosovar për të cilin jam shprehur në kohën e duhur.. HALIL HAXHOSAJ, emër i ri për mua, por tejet bindës, qoftë edhe përmes disa vjershave të përfshira këtu. ARIF MOLLIQI, një martir i shkrimit dhe i një fati të përshtatshëm që e ka përvetësuar me dinjitetin e tij specific kosovar. DEMË TOPALLII, me medimet e tij duke u ngjitur nga rrënjët antike deri në lutjet e krishtërimit të vonë, MAZLLUM SANEJA, shpirt përjetë i përbujshëm, si brenda qenjes së tij, po aq edhe në shprehjen poetike. SARË GJERGJI, i riu që mi ka ndritur mendimet duke ia lexuar librin Zjarr i pashuar, me frymëzimet e tij eliptike dhe aq të befasishme të plasuara në rrumbullaksinë e pei sazhit. Dhe në fund, BRAHIM AVDYLI, mendimtar, me dërgesa evidente në një filozofi origjinale si një thirrje drejtuar lexuesit për ta bërë të njohur dhe të kapshme.
Lavdi këtyre nëntë poetëve, për çdo frymëzim me të cilin hyjnë ata në letërsinë kosovare! Lavdi poetit të shkëlqyer e të palodhshëm, Baki Ymeri, për botimin dhe transmetimin në botë të kësaj antologjie që mbetet! Po , miq të dashur, Kosova është VULLKANI I DURIMIT që ka shpërthyer, dhe siç thot në një poem Radije Hoxha, "Por…/ Ja që rastësisht jam unë Dija/ Dhe nuk e di se çka të bëj me Ty!" (Vullkani i durimit, poezi shqipe nga Kosova, Editura Do-minor, Bukuresht, 2008).
Vullkani i durimit.JPG
Mihai Antonescu.JPG
(Reçension i botuar në "Revista noua", nr. 11/2008, f.20/21)
Mihai Antonescu (Anëtar i Lidhjes Shkrimtarëve të Rumanisë)
Tani po rikthehem te poetët e antologuar dhe them: t'i bësh çerdhe dashurisë mbi turrën me zjarrin e zemrës sate, ngase ajo, zemra, është e shkëputur nga bujshmëria e popullit që të ka dhënë, pa marrë parasysh shqetsimet apo tëhuajësimet, është një sakrifice e barabartë me atë të Krijuesit kur e ka krijuar botën, para se t'ia japë fjalën. Personalisht, ç'prej shumë kohësh mendoja se vetëm hebrenjtë dhe armenët kan ë qenë në një gjendje të këtillë përgjatë historisë së botës. Sot, duke i njohur shqiptarët, dhe aq më shumë shkrimtarët kosovarë, nuk e kam më bindjen paraprake. Shpirti shqiptar është një shpirt i lindur nga drita dhe lulet, nga mendimi i parë që ia ka dhënë Zoti për dashurinë. E dëshmojnë edhe një herë nëntë poetët, të barabartë njëri me tjetrin sipas peshës së talentit që e posedojnë çdonjëri, dhe atë si pasojnë:
RIZAH SHEQIRI, për vëllimin e të cilit kam patur fatin të shprehem, i mahnitur nga fuqia dhe brishtësia e vargjeve të tij. Radije HOXHA, shkelqimtare dhe e guximshme në vjersha të një modernizmi që kultivon kështusoj një avangardë të paevitueshme. JUSUF ZENUNAJ, i thellë dhe introspect, me rezonanca të fuqishme në filonin e primordiales, një tjetër shpirt i zgjedhur i shkrimit kosovar për të cilin jam shprehur në kohën e duhur.. HALIL HAXHOSAJ, emër i ri për mua, por tejet bindës, qoftë edhe përmes disa vjershave të përfshira këtu. ARIF MOLLIQI, një martir i shkrimit dhe i një fati të përshtatshëm që e ka përvetësuar me dinjitetin e tij specific kosovar. DEMË TOPALLII, me medimet e tij duke u ngjitur nga rrënjët antike deri në lutjet e krishtërimit të vonë, MAZLLUM SANEJA, shpirt përjetë i përbujshëm, si brenda qenjes së tij, po aq edhe në shprehjen poetike. SARË GJERGJI, i riu që mi ka ndritur mendimet duke ia lexuar librin Zjarr i pashuar, me frymëzimet e tij eliptike dhe aq të befasishme të plasuara në rrumbullaksinë e pei sazhit. Dhe në fund, BRAHIM AVDYLI, mendimtar, me dërgesa evidente në një filozofi origjinale si një thirrje drejtuar lexuesit për ta bërë të njohur dhe të kapshme.
Lavdi këtyre nëntë poetëve, për çdo frymëzim me të cilin hyjnë ata në letërsinë kosovare! Lavdi poetit të shkëlqyer e të palodhshëm, Baki Ymeri, për botimin dhe transmetimin në botë të kësaj antologjie që mbetet! Po , miq të dashur, Kosova është VULLKANI I DURIMIT që ka shpërthyer, dhe siç thot në një poem Radije Hoxha, "Por…/ Ja që rastësisht jam unë Dija/ Dhe nuk e di se çka të bëj me Ty!" (Vullkani i durimit, poezi shqipe nga Kosova, Editura Do-minor, Bukuresht, 2008).
Vullkani i durimit.JPG
Mihai Antonescu.JPG
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Mihai Antonescu: Kombi dhe poetët e tij
» Mihai Antonescu: Kosova e akrepave të kohës
» Mihai Antonescu: Syri i gjumit mbi krojet e Kosovës
» Mihai Antonescu: Konfesione të gërshetuara me mjeshtri artistike
» Baki Ymeri: Dilajt e Sheperit të Zagorisë, shpirt nga shpirti i Mëmëdheut
» Mihai Antonescu: Kosova e akrepave të kohës
» Mihai Antonescu: Syri i gjumit mbi krojet e Kosovës
» Mihai Antonescu: Konfesione të gërshetuara me mjeshtri artistike
» Baki Ymeri: Dilajt e Sheperit të Zagorisë, shpirt nga shpirti i Mëmëdheut
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi