Ambasadori DEHINDEN : Zvicra vazhdon të ndihmojë Kosovën edhe pas pavarësisë
Ndërsa, zyrtarët nga Berna i kanë deklaruar AIK "Presheva Jonë" se bashkëpunimi më projekte dhe programe për periudhën 2009 – 2012 do të përkrahet me një buxhet prej 60 milionë frangash zvicerane. Bashkëpunimit zviceran me Kosovën vazhdon edhe më tutje dhe kjo srewtegji është paraqitur dei në vitin 2012. Zvicra është ndër vendet donatore kryesore për Kosovën. Deri më 2009 përkrahja e përgjithshme civile për Kosovën ka arritur në 300 milionë franga zvicerane.
Gjenevë/OKB, 12 prill /AIK-Presheva Jonë"
Gjaneva si qendër diplomatike dhe humanitare ishte zgjedhur sivjet për të kremtuar 50-vjetorit të themelimit dhe veprimatrisë së Drejtorisë për Zhvillim dhe Kooperim (DDC) në Zvicër. Në ketë jubile të DDC-së të cilin e hapi drejtori i saj z.Martin Dahinden prezentuan edhe presindetja e konfederatës zvicerane znj.Micheline Calmy-Rey, ambasadorë të vendeve botërore ai i SHBA-ve, dhe vendeve nga BE si dhe ambasadori shqiptar në OKB z.Sejdi Qerimaj, ai i Maqedonisë Azi Pollozhani si dhe zyrtarë të lartë të OKBsë, përfaqësues nga UNHCR dhe ICRC në Gjenevë pratnerë kyresor të Drejtirisë për Zhvillim dhe Kooperim.
Lidhur me rolin e Drejtorisë për zhvillim dhe Kooperim (DDC) në Kosovë, z. Martin Dehinden, drejtor i ketij departamenti që vepron në kudër të Misitrisë së Punëve të Jashtme (DFAE) ka deklaruar agjencisë Informative kombëtare « Presheva Jonë » se « ështe fakt se dikur departamenti ynë kishte një angazhim më të madh në Kosovë, ku aksionet e ndihmave nga qveria jonë ishin më të shpeshta për shkak situatës së vështirë në rajon që ballafaqohej popullata. Me përmsimin e situatës në rajon angazhim ynë sot nuk i ngjajshëm sikur dikur në Kosovë. Por, kjo nuk do të thotë se ne jemi ndlaur së ndihmuari Kosovën. Ne edhe më tutje do të kontribuojmë proceseve në rajon, sidomos me ndihma humanitare… »
Siq dihet Zvicra kontribuon në zhvillimin ekonomik dhe luftën kundër varfërisë në shumë vende anembanë botës. Çdo vit Zvicra investon rreth 2.2 miliardë franga zvicerane në programe e projekte që synojnë ta përmirësojnë jetën e të varfërve dhe të lënëve pas dore. Viteve të fundit, Konfederata Zvicerane e ka shtuar vëllimin e asistencës zyrtare për
zhvillim. Kosova është ndër vendet prioritare të asistencës zvicerane për zhvillim. Do përkujtuar se Zvicra është duke ofruar përkrahje për Kosovën që nga viti 1998 me përqendrim fillestar në ndihmën humanitare, rindërtim dhe ndihmë për kthimin e refugjatëve. Iniciativat dhe programet humanitare së shpejti u plotësuan me përkrahje për zhvillim dhe transicion. Zvicra është ndër vendet donatore kryesore për Kosovën. Deri më 2009 përkrahja e përgjithshme civile për Kosovën ka arritur në 300 milionë franga zvicerane.
Zyrtarët nga Berna i kanë deklaruar AIK "Presheva Jonë" se bashkëpunimi për projekte e programe për periudhën 2009 – 2012 do të përkrahet me një buxhet prej 60 milionë frangash zvicerane. Bashkëpunimit zviceran me Kosovën vazhdon edhe më tutje dhe kjo srewtegji është paraqitur dei në vitin 2012. Zyrtarët nga Berna i kanë deklaruar agencisë sonë se « Qëllimi i strategjisë është ta përkrahë Kosovën nëpër transicionin e saj dhe procesin e shtetndërtimit, duke kontribuar që të përmirësohet: Rritja ekonomike dhe punësimi i qëndrueshëm ; Qeverisja qendrore e lokale, sundimi i ligjit dhe proceset demokratike dhe Qasje në infrastrukturën dhe shërbimet bazë.
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» 4-vjetori i Pavarësisë, Rama: Serbia ta harrojë Kosovën
» SHBA vazhdon mbështetjen për Kosovën
» AKR-ja vazhdon të kërkojë nga PDK-ja edhe një ministri
» Bogdani: Rama, edhe në ditë Zie vazhdon politikën e shpifjes
» Presidenti Obama uron Kosovën në përvjetorin e pavarësisë
» SHBA vazhdon mbështetjen për Kosovën
» AKR-ja vazhdon të kërkojë nga PDK-ja edhe një ministri
» Bogdani: Rama, edhe në ditë Zie vazhdon politikën e shpifjes
» Presidenti Obama uron Kosovën në përvjetorin e pavarësisë
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi