Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sofra Llapjane:Çka po i pengon imazhi i fotografisë së Heroit të Kosovës Zahir Pajaziti, mjekrroshat vehabist në Podujevë

Shko poshtë

Sofra Llapjane:Çka po i pengon imazhi i fotografisë së Heroit të Kosovës Zahir Pajaziti, mjekrroshat vehabist në Podujevë  Empty Sofra Llapjane:Çka po i pengon imazhi i fotografisë së Heroit të Kosovës Zahir Pajaziti, mjekrroshat vehabist në Podujevë

Mesazh nga Agim Gashi Thu Nov 17, 2011 12:05 am

Sofra Llapjane:Çka po i pengon imazhi i fotografisë së Heroit të Kosovës Zahir Pajaziti, mjekrroshat vehabist në Podujevë  373738_184009511623549_751272431_n

Sofra Llapjane:Çka po i pengon imazhi i fotografisë së Heroit të Kosovës Zahir Pajaziti, mjekrroshat vehabist në Podujevë
Sofra Llapjane:Çka po i pengon imazhi i fotografisë së Heroit të Kosovës Zahir Pajaziti, mjekrroshat vehabist në Podujevë  317027_301145559909943_184009511623549_1079483_1992243373_n
Për shumë vjet pas luftës më ka rënë që të përballem me papjekurinë e të rriturve që, me ose pa vetëdije, e përdhosnin figurën e Heroit. Më ka rënë që të rebelohem e të kërkoj që mos të këndojnë këngë për Zahirin, këngëtaret që duken më shumë si ‘striptizere’. Jam rebeluar edhe kur kam parë foto të Zahirit nëpër lokalet ku mbizotërojnë të dehurit, e që do të mund ta përdhosnin figurën e Heroit. Por, tash së fundi, figurën e tij e kanë përdhosur ata që e kanë gojën plot me fjalë kundër alkoolit. E kam ende mendjen të mjegullt duke menduar se çfarë ua dehu mendjen disa personave të një shoqate, që po e quajnë vehabiste, kur e mbuluam me një leckë pikturën e Zahir Pajazit dhe Hakif Zejnullahut, të varur në murin e një lokali në Besianë. Nuk dua të bëj komente për arsyetimin e këtyre djemve, kur përpiqen të shpjegojnë pse është haram të mbahen varur figurat në mur. Nuk ndihem i fortë për këso shpjegime të thella fetare. Por, ndihem shumë i fortë kur kërkoj që figura e Heroit të trajtohet me shumë kujdes.

Mesazhi i gabuar i predikuesve

Nuk arrij t’i kuptoj ata djem që vendosëm me një lehtësi të çuditshme ta mbulojnë me perde figurën e një heroi kombëtar. A thua nuk kishte restorante tjera, pa foto e piktura? Pse nuk u konsultuan me pronarët e këtij lokali, që pikturën ta heqin nga muri derisa të mbahej aktiviteti i tyre. Kjo do të ishte më e dinjitetshme sesa mbulimi me një leckë. Po e përsëris, nuk arrij t’i kuptoj këta predikues fetarë. Sigurisht edhe në këtë ceremoni, ata e kanë pasur gojën plot me ligjërata për mesazhin paqësor të Islamit. Po besoj këtë mesazh synojnë ta përçojnë tek të tjerët.

Por, a e dinë ata që me aktin e mbulimit të pikturës kanë nxitur urrejtje e paragjykime. A e dinë ata që në një moment kanë vepruar kundër një parimi fetar. E atyre do t’ua rikujtoja një sekuencë të filmit “Mesazhi”. Kur myslimanët po hynin triumfalisht në Mekë, një grua që ishte shumë e ashpër kundër myslimanëve, në një moment thotë: “Muhamedi po e mban premtimin, nuk po hyn nëpër dyer”. Ndërsa përgjigjja e burrit të penduar ishte: “Ai hyn nëpër zemra, e jo nëpër dyer”! E këta djemtë që përdhosën imazhin e Zahirit, i kisha këshilluar që të fitojnë zemrat e jo të “kacavirren nëpër mure”.

E më shumë se këshillë, ata edhe dikë që mund të ‘logjikojë’ si ata, do t’i paralajmëroja që herëve tjera të jenë të kujdesshëm. Gabimi që përsëritet është vështirë të falet. E një përgjegjësi të madhe për përdhosjen e figurave të heronjve e mbajnë qeveritarët edhe ata që rrahin gjoks se janë përfaqësues të vlerave të luftës çlirimtare. Një dekadë pas luftës, pushtetarët nuk e miratuan ende një ligj që do të sanksiononte përdhosjen e vlerave të luftës çlirimtare. Edhe shumë prej ish-luftëtarëve, që drejtojnë shoqata, janë zhytur në vetëkënaqësinë e të shijuarit të disa privilegjeve. Do t’u thosha, gjumi ka fund!
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi