Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Prend Buzhala:Liritë fetare

Shko poshtë

Prend Buzhala:Liritë fetare Empty Prend Buzhala:Liritë fetare

Mesazh nga Agim Gashi Wed Dec 21, 2011 11:03 pm

Prend Buzhala:Liritë fetare 369872_1599663696_1998523446_n

Prend Buzhala:Liritë fetare

Liria fetare është shenjë e IDENTITETIT EVROPIAN dhe themel i lirive dhe të drejtave njerëzore qe 1700 vjet! Konstandini i Madh nga Naisuss-i (Nishi ilir i sotëm) ose Shën Konstandini, legalizoi krishterimin më 313. Kur më 311, perandori romak, Galeri shpalli Ediktin e tolerancës fetare, në emër të të krishterëve atë e kishte nënshkruar Konstandini i Madh. Toleranca fetare (në mes të fesë sunduese paganëve dhe fesë së re - krishterimit), kodifikoi lirinë fetare në Ediktin e Milanos më 313. Krishterimi u përndoq nga Perandoria romake për më shumë se treqind vjet! Krishterimi u përhap gjithnjë e më shumë pa përdorim dhune (sepse nuk kishte pushtet në dorë e as ushtri të veten) dhe e gjunjëzoi perandorinë më të fuqishme të kohës, pa asnjë betejë, pa shpatë dhe pa dhunë. Përdorimi mosdhunës triumfoi, si parim i ri historik: e njohur me emrin TOLERANCA FETARE. E trashëguar nga Konstandini i Madh (ashtu si u trashëgua nga ky edhe Flamuri i Skënderbeut), bashkëjetesa e tillë u bart edhe tek dy shekujt e fundit me emrin tolerancë proverbiale shqiptare...
L. Ron Huvard thotë: "Toleranca është një gur i mirë themeli mbi të cilën ndërtohen marrëdhëniet njerëzore. ...Tolerancë fetare nuk do të thotë që dikush të mos mund t'i shprehë bindjet e veta fetare Do të thotë që përpjekja për të minuar ose për të sulmuar bindjet fetare dhe besimet e të tjerëve, ka qenë gjithmonë një rrugë e shkurtër drejt andrallave."
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi