Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Midis Prishtinës dhe Beogradi apo midis Kosovës dhe Serbisë?

Shko poshtë

Midis Prishtinës dhe Beogradi apo midis Kosovës dhe Serbisë? Empty Midis Prishtinës dhe Beogradi apo midis Kosovës dhe Serbisë?

Mesazh nga Agim Gashi Sat May 16, 2009 11:19 pm

Midis Prishtinës dhe Beogradi apo midis Kosovës dhe Serbisë?

Kontrabandimin e terminologjisë “legjislative” në Kosovë e legalizojnë dokumentet zyrtare me të cilat punojnë “ndërkombëtarët”, të cilët respektojnë nocionet shtetërore të shtetit të Serbisë, duke filluar nga emri i shtetit “Kosovo” (e jo Kosova) dhe deri në aktet më të thjeshta, që janë edhe fletë-ftesat për kremtime dhe manifestime të “ndërkombëtarëve” në Kosovë. Natyrisht kjo terminologji zyrtare është kontrabanduar edhe në variantin anglisht të Kushtetutës. Themi “variantin” e nuk themi “përkthimin” për shkak se respektimi i natyrës së gjuhës në të shkruarit e saj është shkelje e nocioneve përcaktuese ligjore. Në instancën ndërkombëtare (në OKB) dokumenti i Kushtetutës së Kosovës anglisht përkthehet nga serbishtja, e jo nga shqipja, sepse edhe në shqip vjen nga anglishtja. “Ky lëshim” “gjuhësor” ka prapavijën e identifikimit të një gjuhe të legjislacionit që shpreh sovranitet sipas aktit (edhe aktualisht zyrtar) që quhet Rezoluta 1244. Po këto janë, fundja, çështje me të cilat e spekulojnë (gjuhësisht) legjislacionin kushtetutës të Kosovës, pavarësisë së shtetit, kështu që punë e madhe pse një pjesë “ndërkombëtare” nuk e pranon pavarësinë e Kosovës dhe përpiqet ta mohojë madje edhe nëpërmjet falsifikimit gjuhësor të legjislacionit. Shkelja (vulgarizimi gjuhësor) i nocionit terminologjik (në këtë rast gjuhësor) ka domethënie që shpreh qëndrim jo më gjuhësor, por qëndrim politik. Nocionet nuk përkthehen, as emrat nuk përkthehen, e sidomos në gjuhën juridike, dhe kur “përkthehen” kjo bëhet për të spekuluar substancën kuptimore të ligjit, në këtë rast Kushtetutës. Si quhet shteti i Kosovës në Kushtetutë? Dhe kush e quan ndryshe, mund ta respektojë natyrën e gjuhës së tij, por jashtë përdorimit politik, dhe vetëm për përdorim gjuhësor. Shembulli më i mirë është ky si spekulohet emri i shtetit me emrin e qytetit, kur Kosova (në relacione të marrëdhënieve të saj të imponuara nga UNMIK-u me Serbinë) quhet “Prishtinë”. 12 takime në vitin e ardhshëm, sipas raportit më të ri të Ban Ki Moon-it, do t’i “lehtësojë” UNMIK-u bisedimet midis Prishtinës dhe Beogradit. Pra jo midis Kosovës dhe Serbisë si dy shtete sovrane, po midis Prishtinës dhe Beogradit si qytete brenda “territorit” 1244, Serbisë. Spekulimi me trajta gjuhësore i sovranitetit të Kosovës nuk bëhet jashtë të gjitha akteve të “protektoratit” jolegjitim 1244. Sipas 1244-shit Prishtina dhe Beogradi janë në Serbi, e sipas Kushtetutës së Kosovës Beogradi nuk gjendet më në Kosovë, Kosova është e pavarur definitivisht dhe deri ditën e fundit të ekzistimit të botës. Përpjekja të “lehtësohen” bisedimet e “Prishtinës” me “Beogradin” në zbatimin (tash thonë të 6 fushave), e shpjegojnë më së miri vetë “gjashtë fushat” (6-pikëshi). E keqja është që edhe media, edhe konsiliumi i politikanëve të Kosovës, sikur e përdorin tog emrat Prishtinë-Beograd me aq lehtësi, duke harruar kështu përfaqësinë shtetërore të Prishtinës dhe duke e barazuar për përfaqësinë shtetërore të Serbisë. Deshi a nuk deshi Ban Ki Mooni dhe Tadiqi (dhe delegati i tyre Zanieri, me shegertët e tij nëpër “organizata” të ombrellës) Kosova nuk quhet “Prishtinë”, por Kosovë. Nëse Beogradin e nuk e pengon që në “marrëdhëniet” bilaterale me Kosovën të prezantohet si “Beograd”, këtë nuk ke si ua ndalon, por atëherë ne do të themi bisedimet e shtetit të Kosovës me Beogradin, madje edhe me Kragujevcin, Kushumlinë…Kur themi “Prishtinë” mendojmë në prefekturën e saj, dhe për Prishtinën çdo lloj marrëdhënieje me shtete dhe qytete të botës mund të bëjë komuna, përkatësisht Isa Mustafa. Prishtinën e përfaqëson komuna, e jo Qeveria, Kuvendi, apo Presidenca. Por UNMIK-u me Beogradin e përdorin (për bisedime bilaterale) shtetërore Prishtinë, duke e eskivuar Kosovën, që do të thotë shtetin. Kur thua Kosova, thua shteti i Kosovës. Kur thua Prishtinë, thua komuna e Prishtinës. Por provenienca politike e Kosovës tashmë është deklaruar: nuk do të lejojnë që mediat t’i mësojnë si procedojnë politikë dhe legjislaturë! Kështu që edhe ky editorial është shkruar për kot fare!
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi