E dhimbshme: Familja 10 anëtarëshe e ‘mbytur’ në varfëri (Foto)
E gjithë dita i shkon duke shëtitur përreth shtëpisë së saj. Është tetë vjeçare por nuk e ndjekë shkollën. Asnjëherë nuk ka qenë aty. Kushtet shumë të rënda të jetesës i’a pamundësojnë asaj të jetojë njësoj si bashkëmoshatarët e saj. Shpesh, nëna e saj nuk ka mjaftë ushqim që ta për atë. Fytyra i rri e varur, sikur don të tregojë se e ka një hall. Ardiana është vajza e Bashkimit dhe Vahidës. Çifti që jeton në fshatin Janjevë të Lipjanit ka tetë fëmijë dhe nuk i kanë as kushtet elementare për jetesë. Asnjëri nuk janë të punësuar, jetojnë vetëm nga shuma që marrin social.
Sot nuk kanë asgjë në shtëpi. Vaj, kripë dhe pak qumësht, asgjë tjetër nuk ka Vahidja që të i’u shtrojë tetë fëmijëve të saj. Nuk kanë as shtretër të mjaftueshëm për të kaluar natën. Madje, edhe dyert e shtëpisë i’u mungojnë.
Vahidja mundohet të rrëfejë për jetën e saj në skamje...
“Tetë i kam, asnjë nuk i kam në shkollë. Dyer jo, kauqa jo, 10 anëtarë me tre kauqë flemë, krejt tela janë. As sfungjerë, as jastekë, as asgjë. Fëmijë lypin me ngrenë e me pi, nuk kanë asgjë hiç”, thotë ajo.
Kur tetë fëmijët kërkojnë për të ngrënë, Vahidja e ka shumë të vështirë të gjendet përballë tyre.
“Ndodhë që prej sabahu deri në aksham janë pa ngrenë e pa pi. As nuk kam miell as asgjë”, thotë ajo.
Fëmija më i madh i familjes është 12 vjeç, derisa më i vogli pritet t’i mbushë 2.
Këta fëmijë asnjëherë nuk u ndjenë ‘nxënës’. Nuk qenë asnjëherë pjesë e një shkolle, siç janë bashkëmoshatarët e tyre.
Nëna e tyre thotë se nuk ka mundësi t’i regjistrojë ata në shkollë.
“Në shkollë asnjë nuk kan shkuar, nuk kanë veshë, as mbathë, asgjë...veç me u tranu”, thotë ajo.
Dita i’u shkon në shtëpi. E as aty pothuajse nuk kanë si të qëndrojnë. Si pasojë e mos-mobilizimit të shtëpisë shpesh brenda i’u hynë edhe ndonjë kafshë.
E kur mërzitën, dalin e shëtisin përreth oborrit të tyre. Por edhe këtë e kanë mjaftë të vështirë. Rruga që të shpien në shtëpinë e tyre është e gjitha e prishur.
Nata i mbledhë bashkë në shtëpi, të strukur pranë njëri tjetrit.
Vahidja nuk di se çfarë të bëjë në këto kushte të rënda. Ajo lutë të gjithë njerëzit qëllim-mirë që t’i ndihmojnë me aq sa kanë mundësi.
“Lutna me më ndihmu se jam ngushtë, nuk kam asgjë, jemi mbetë katastrofë”, thotë ajo.
E gjithë dita i shkon duke shëtitur përreth shtëpisë së saj. Është tetë vjeçare por nuk e ndjekë shkollën. Asnjëherë nuk ka qenë aty. Kushtet shumë të rënda të jetesës i’a pamundësojnë asaj të jetojë njësoj si bashkëmoshatarët e saj. Shpesh, nëna e saj nuk ka mjaftë ushqim që ta për atë. Fytyra i rri e varur, sikur don të tregojë se e ka një hall. Ardiana është vajza e Bashkimit dhe Vahidës. Çifti që jeton në fshatin Janjevë të Lipjanit ka tetë fëmijë dhe nuk i kanë as kushtet elementare për jetesë. Asnjëri nuk janë të punësuar, jetojnë vetëm nga shuma që marrin social.
Sot nuk kanë asgjë në shtëpi. Vaj, kripë dhe pak qumësht, asgjë tjetër nuk ka Vahidja që të i’u shtrojë tetë fëmijëve të saj. Nuk kanë as shtretër të mjaftueshëm për të kaluar natën. Madje, edhe dyert e shtëpisë i’u mungojnë.
Vahidja mundohet të rrëfejë për jetën e saj në skamje...
“Tetë i kam, asnjë nuk i kam në shkollë. Dyer jo, kauqa jo, 10 anëtarë me tre kauqë flemë, krejt tela janë. As sfungjerë, as jastekë, as asgjë. Fëmijë lypin me ngrenë e me pi, nuk kanë asgjë hiç”, thotë ajo.
Kur tetë fëmijët kërkojnë për të ngrënë, Vahidja e ka shumë të vështirë të gjendet përballë tyre.
“Ndodhë që prej sabahu deri në aksham janë pa ngrenë e pa pi. As nuk kam miell as asgjë”, thotë ajo.
Fëmija më i madh i familjes është 12 vjeç, derisa më i vogli pritet t’i mbushë 2.
Këta fëmijë asnjëherë nuk u ndjenë ‘nxënës’. Nuk qenë asnjëherë pjesë e një shkolle, siç janë bashkëmoshatarët e tyre.
Nëna e tyre thotë se nuk ka mundësi t’i regjistrojë ata në shkollë.
“Në shkollë asnjë nuk kan shkuar, nuk kanë veshë, as mbathë, asgjë...veç me u tranu”, thotë ajo.
Dita i’u shkon në shtëpi. E as aty pothuajse nuk kanë si të qëndrojnë. Si pasojë e mos-mobilizimit të shtëpisë shpesh brenda i’u hynë edhe ndonjë kafshë.
E kur mërzitën, dalin e shëtisin përreth oborrit të tyre. Por edhe këtë e kanë mjaftë të vështirë. Rruga që të shpien në shtëpinë e tyre është e gjitha e prishur.
Nata i mbledhë bashkë në shtëpi, të strukur pranë njëri tjetrit.
Vahidja nuk di se çfarë të bëjë në këto kushte të rënda. Ajo lutë të gjithë njerëzit qëllim-mirë që t’i ndihmojnë me aq sa kanë mundësi.
“Lutna me më ndihmu se jam ngushtë, nuk kam asgjë, jemi mbetë katastrofë”, thotë ajo.
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Familja e ish-pjesëtarit të UÇK-së në varfëri
» Ikja ilegale në perëndim fatale për familjen 3 anëtarëshe
» Studimi: 25% e fëmijëve shqiptarë jetojnë në varfëri
» E dhimbshme | Këta janë kosovarët që ikën sonte drejt Perëndimit (Foto)
» Kroaci: 4 shtetas nga Kosova vdesin në aksident
» Ikja ilegale në perëndim fatale për familjen 3 anëtarëshe
» Studimi: 25% e fëmijëve shqiptarë jetojnë në varfëri
» E dhimbshme | Këta janë kosovarët që ikën sonte drejt Perëndimit (Foto)
» Kroaci: 4 shtetas nga Kosova vdesin në aksident
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi