Ndriçim Xhepa - Fitorja e radhës...
Faqja 1 e 1
Ndriçim Xhepa - Fitorja e radhës...
Ndriçim Xhepa |
Nga Agron SEJAMINI
Në gusht, mbush plot 30 vjet që ka hipur për herë të parë në skenë. I suksesshëm si askush. I adhuruar dhe i pëlqyer tej mase nga artdashësit për rolet e tij në teatër dhe film. Aktori shqiptar më i vlerësuar me çmime në historinë e kinematografisë shqiptare. Javën që shkoi, shijoi fitoren e radhës... U nderua me Çmimin Kult për 'Aktorin më të Mirë të vitit 2008' për rolin e Astrovit në dramën "Xhaxha Vanja" të Çehovit. Për herë të tretë. Si askush edhe këtu. Është i vetmi aktor që ka merituar titullin Artist i Merituar, kur ishte vetëm 32 vjeç... Por ama edhe si askush, nuk dëshiron të dalë nëpër ekrane televizorësh dhe faqe gazetash. Më e dashur se sa media për të është skena. Skena që i dha madhështinë, por që i ngjizi edhe deri në ekstrem thjeshtësinë. I lumtë "Kultit", që këtë radhë i bëri kult familjes Xhepa. Me Hekubën e "Trojanëve", artistja jonë e madhe, tronditi skenën ku ka lindur teatri. Lojën e margaritarit tonë, publiku grek e përcolli me të njëjtat duartrokitje dhe emocione që ia kishte dhënë vite më parë, vetëm Katia Paksinu.
Të njëjtën ndjesi, përjetonte i biri në anën tjetër të Ballkanit gjatë shëtitjes nëpër Tiranë, Shkup dhe Prishtinë të xhaxha Vanjës së Çehovit... Për të ardhur në një ditë të paharruar, ku çmimi i aktores dhe aktorit më të mirë për vitin e kaluar u jepet, Margarita e Ndriçim Xhepës. Nënë e bir, yje të teatrit dhe kinematografisë shqiptare. E jashtëzakonshme! Mrekulli që rrallë herë e ndjeu edhe Çimi. Admiron energjinë dhe pasionin te e ëma që kanë tulatur moshën e saj... Kjo ecje krah për krah në lartësitë e profesionalizmit i bën edhe më krenar, duke i motivuar dhe entuziazmuar për të ardhmen.
Por një tjetër surprizë edhe më e këndshme, e pret publikun shqiptar. Në shtator pritet të shfaqet premiera e filmit "Lindje-Perëndim-Lindje", me regjisor Gjergj Xhuvani. Edhe këtu, Çimi ka rolin kryesor, atë të Ilo Zotos, trainer çiklizmi. Një subjekt interesant ku ndërthurren natyrshëm dhimbja, humori dhe trishtimi. Një ekip çiklistik i nisur nga Shqipëria, nuk mbërrin dot në Francë për të marrë pjesë në turin ndërkombëtar. Fillimi i trazirave i detyron ata që të përjetojnë kalvarin e mundimshëm nëpër pikat kufitare... Prej javësh ka përfunduar së realizuari ky film, por premierën "e shtyu" fushata elektorale. Muajt e ardhshëm do të jenë më të qetë dhe më të përshtatshëm për t'i dhënë publikut, këtë dhuratë artistike. Ajo që na bëri përshtypje ishte se as vetë Çimi nuk e ka parë, paçka dashamirësisë dhe ftesës që i ka bërë regjisori. Nëse para dhjetë vjetësh ka qenë shumë kurioz dhe mezi priste që të shikonte filmin, tani ndodh e kundërta. Një praktikë vërtetë interesante që ia ka imponuar respekti për publikun dhe personaliteti i tij. Gjithçka do që ta përjetojë atë ditë që e sheh për herë të parë edhe artdashësi. Do që të përjetojë në sallë, të gjitha reagimet dhe ndjesitë që ngjall vepra artistike. Thënë ndryshe, të jetë edhe ai, i barabartë në kureshtje dhe emocione.
TRENI NISET NE 7 PA 5, Spartak Pecani, 1988 ne rolin e Astritit |
Sa e kemi dëshiruar këtë fotografi të Ndriçim Xhepës! Aq sa edhe tani, na duket sikur është në ndonjë sekuencë filmike. Vonoi, por nuk harroi i Madhi Zot! E kush baba nuk është ndjerë i lumtur nga krijesa e tij? Mbase pak më shumë Çim Xhepa! Nuk ka menduar më shumë për emrin, se për ardhjen e tij. Në atë shoshitje emrash veçoi Martin. Një emër sa tingëllues aq edhe i njohur, sa në Amerikë aq edhe në Shqipëri. Po aq i zhuritur dhe i dëshiruar është edhe për vajzë... Sepse ndjehet baba, mbi të gjitha. Ndjen në shpirt një ndjesi aq sa madhore dhe magjike. Edhe gëzimi edhe shqetësimi atë kanë pikë referimi. Motivi dhe angazhimi i ditës fillon dhe mbaron po me të. Fije të çuditshme e lidhin në çdo çast me Martinin. Nga kopshti vazhdimisht e merr Çimi. Kopësht i thënçin se ai ndjehet aty, njësoj si në shtëpi. Kuptohet, privilegj që e përfiton nga fama që kanë gjyshja dhe i ati. Mbase edhe nga hijeshia dhe ëmbëlsia që ai lëshon ... I do shumë edukatoret e veta Sabrijen, Lumen dhe Gretën. Jo më pak edhe ato. Aq sa shpesh herë "harrojnë" disiplinën dhe rregullat, duke e lejuar të kalojë sa në një grup në tjetrin. Madje, jo pak kohë edhe në guzhinë...
Sado i lodhur apo i zënë të jetë Çimi, nuk do që t'i ngelë pa shijuar thirrja ëngjëllore:
- Erdhi babai im!
Por sa çmallohet aq edhe mallohet. Me të vajtur në shtëpi, Martini struket në krahët e gjyshes së saj të dashur. Ajo e ledhatur dhe e lumturuar edhe më shumë, kur i thonë se "të ngjan ty...". Por edhe pa këtë kompliment, ajo e ndjen si mjalt të mjaltit...
Për të mos e shkëputur nga ajo ndjesi magjike që ndjen për të birin, zgjatim bashkëbisedimin, duke e pyetur nëse i ka dalluar ndonjë shënjë talenti...
Davidi, “Porta Eva” |
-Ngelesh mjeran dhe bëhesh i dhimbshëm për të tjerët, nëse nuk je i talentuar,- thotë ai.
Nuk dëshiron të përmendë emra, por të gjithë i njohim shembujt e shumtë, kur disa fëmijë artistësh më shumë janë ndjerë nëpër borderot e pagesave se sa në skenë. As rastin e vet shumë domethënës nuk e përmend. Por, një shkëlqim i tillë nënë e bir, haset shumë rrallë në historinë e artit kombëtar. Thënë ndryshe, edhe Martinin do e nxiste për të nisur këtë udhë, nëse ai do të ngjitet më lart se gjyshja dhe i ati... Nuk mund të rrinim pa i marrë një konsideratë edhe për kandidimin e dy kolegëve të tij për deputetë. Janë dhjetra interpretime sëbashku me Rajmonda Bulkun dhe Luiza Xhuvanin. Një vlerësim dhe konsideratë maksimale jep për të dyja edhe pse u përkasin subjekteve të ndryshme. Më shumë se sa i kujdesshëm është i sinqertë tek ju uron të dyjave fitore. Beson se sharmi i tyre femëror dhe artistik do të përmirësojë mjaft imazhin e Parlamentit shqiptar. Por më shumë shpreson, që të përfitojë arti dhe kultura shqiptare nga këto dy përfaqësuese të denja. Ende ndjen se, ka mbetur shumë për t'u bërë në këtë fushë. E kush më mirë se sa dy artiste me kaq emër dhe aftësi do të merakoseshin dhe shqetësoheshin për komunitetin artistik në Parlament?! Janë të njëjta motive që e shtyn atë vet, të pranonte ftesën për t'u bërë deputet në vitin 1996. E pranoi dhe u angazhua i bindur se do të bënte diçka jo vetëm për artistët, por dhe për elektoratin që e votoi dhe i besoi aq shumë. Duke qenë në krah të tij edhe dy kolegët Xhevdet Ferri dhe Alush Shima, bën çmos të përmirësohej sa të ishte i mundur kuadri ligjor për institucionet artistike. Por po aq i ndjeshëm dëshironte të ishte edhe për shqetësimet dhe problemet e zonës që përfaqësonte. Nuk kishte hyrë në atë sallë për të bërë emër apo kërkuar lavdi, pasi këto ia kishte dhënë me shumicë skena. Nuk hyri as për t'i kthyer shpinën në këmbim të dashurisë për politikën. Por thjesht, ndërgjegjia dhe përgjegjësia qytetare për të kontribuar në interes të artit dhe qytetarit. Të njëjtën perceptim dhe vlerësim pozitiv ka edhe për dy koleget e tij që pranuan ftesën. Aq më mirë që të dyja përfaqësojnë dy nga forcat më të mëdha në vend. Beson se zëri i tyre nuk do të dallojë në atë që do të kërkojnë për t'i shërbyer artit dhe kulturës. Ndaj edhe urimi i tij është i njëjtë për të fituar të dyja koleget.
A.G.: -Një i tretë unik që të shpresojmë që tua kalojë edhe dy të parëve nga fama.
I. E: -Si dy pika uji
E.I.: -Gjëja më e bukur që mund t'i ndodhte Çimit në jetë...
V.R.: -Priti priti se s'kishte ardhur akoma koha...por shiko se ç'farë engjëlli erdhi në dritë. Urime!
M.B.: -Uroj Zotin
që ta bëjë si të atin
B.C.: -T'ju rroj dhe shpresoj të ecë në rrugën e gjyshes dhe të babait..
R.M.: -Aman sa i bukur është,
si Çimi tamam, besoj se e ka çmendur gjyshen e vet se i ngjan shumë, i ka marrë ato sytë e bukur si det i kaltër...
T'ju rrojë sa malet!
N.A.: -Im bir Frankli ka lindur në të njëjtën ditë me Martin...por nuk është kaq i bukur sa Martin.
vijon
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Re: Ndriçim Xhepa - Fitorja e radhës...
Kinematografi
2009 -Kronikë provinciale
2008 -Lindje, perëndim, lindje
2008 -Sekretet
2006 -Eduart
2005 -Omiros
2004 -I dashur armik
1999 -Porta Eva
1998 -Dasma e Sakos
1995 -Përdhunuesit
1994 -Loin des barbares
1994 -Plumbi prej plasteline
1992 -Pas fasadës
1991 -Enigma
1991 -Unë e dua Erën
1989 -Kthimi i Ushtrise se Vdekur
1988 -Flutura në kabinen time
1988 -Treni niset më shtatë pa pesë
1987 -Telefoni i një mëngjesi
1986 -Tri ditë nga një jetë
1985 -Hije që mbeten pas
1985 -Të mos heshtësh
1985 -Enveri ynë
1984 -Vendimi
1984 -Duaje emrin tënd
1983 -Kohë e largët
1982 -Shokët
1982 -Rruga e lirisë
1982 -Njeriu i mirë
1981 -Thesari
Teater
1980 -Halimi,
"Tragjedia e fundit e Deas"
1982 -Martini, "Pas provimit të fundit"
1982 -Sebastiani, "Nata e dymbëdhjetë"
1984 -Prometeu, "Prometeu"
1984 -Jakobini, "Në jetë"
1985 -Rikardo, "Monserrati"
1986 -Hepi, "Vdekja e një komisioneri"
1986 -Arseni, "Nën dritat e skenës"
1987 -Romeo, "Romeo e Xhulieta"
1988 -Kujtimi, "Nesër është vonë"
1989 -Ministri, "Shkallët"
1990 -Dhëndrri, "Dasëm gjaku"
1991 -Bekimi, "Procesi"
1994 -Femando, "Femando Krafi
më ka shkruar këtë letër"
1996 -Emanueli, "Hekurat"
1996 -Robespieri, "Vdekja e Dantonit"
2001 -Vladimiri,
"Nata e trokitjeve në xhama"
2001 -Gerardo,
"Vdekja dhe virgjëresha"
2002 -Dorian Grei,
"Portreti i Dorian Greit"
2003 -Trigorini, "Pulëbardha"
2004 -Xhorxhi, "Kapitulli i Dytë"
2005 -Lari, "Pak më aier"
2007 -Ilirjani, "Korbi i bardhë"
ÇMIME dhe TITUJ
Mban rekordin absolut të çmimeve në festivalet kombëtare të filmit dhe teatrit
1983
Medaljon për rolin e Gencit në filmin "Shokët", Festivali V i Filmit, 1983
1985
Medaljon për rolin e Arsenit në filmin
"Duaje emrin tënd", Festivali VI i Filmit, 1985
1987
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Benit në filmin "Hije që mbeten pas", Festivali VII i Filmit,
1989
Kupa për Aktorin më të mirë për rolin e Tomës,
në filmin "Flutura në kabinën time",
Festivali VIII i Filmit,
1989
Urdhëri "Naim Frashëri" i Klasit I,
1989
Titulli "Artist i Merituar",
1990
Trofeu "Aktori i Vitit" në film dhe teatër,
1995
Çmimi "Aleksandër Moisiu" për Aktorin më të Mirë në rolin e Ferndandos në dramën
"Femando Krafi më ka shkruar këtë letër",
në Festivalin Mbarëkombëtar të Teatrit
2000
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Alush Beut në filmin "Dasma e Sakos", Festivali XI i Filmit
2004
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Xhorxh Shnajderit në dramën "Kapitulli i dytë",
Festivali Mbarkombëtar i Aktrimit, Apollon
2005
Çmimi Kult për Aktorin më të mirë për rolin
e Xhorxh Shnajderit në dramën "Kapitulli i dytë"
2005
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Xhorxh Shnajderit në dramën "Kapitulli i dytë", Festivali Ndërkombëtar i Teatrit, "Kosova Infest"
2006
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Harunit
në filmin "I dashur armik", Festivali XII i Filmit
2007
Çmimi Kult për Aktorin më të Mirë
për rolin e Al në dramën "Për një fjalë goje"
2009 -Kronikë provinciale
2008 -Lindje, perëndim, lindje
2008 -Sekretet
2006 -Eduart
2005 -Omiros
2004 -I dashur armik
1999 -Porta Eva
1998 -Dasma e Sakos
1995 -Përdhunuesit
1994 -Loin des barbares
1994 -Plumbi prej plasteline
1992 -Pas fasadës
1991 -Enigma
1991 -Unë e dua Erën
1989 -Kthimi i Ushtrise se Vdekur
1988 -Flutura në kabinen time
1988 -Treni niset më shtatë pa pesë
1987 -Telefoni i një mëngjesi
1986 -Tri ditë nga një jetë
1985 -Hije që mbeten pas
1985 -Të mos heshtësh
1985 -Enveri ynë
1984 -Vendimi
1984 -Duaje emrin tënd
1983 -Kohë e largët
1982 -Shokët
1982 -Rruga e lirisë
1982 -Njeriu i mirë
1981 -Thesari
Teater
1980 -Halimi,
"Tragjedia e fundit e Deas"
1982 -Martini, "Pas provimit të fundit"
1982 -Sebastiani, "Nata e dymbëdhjetë"
1984 -Prometeu, "Prometeu"
1984 -Jakobini, "Në jetë"
1985 -Rikardo, "Monserrati"
1986 -Hepi, "Vdekja e një komisioneri"
1986 -Arseni, "Nën dritat e skenës"
1987 -Romeo, "Romeo e Xhulieta"
1988 -Kujtimi, "Nesër është vonë"
1989 -Ministri, "Shkallët"
1990 -Dhëndrri, "Dasëm gjaku"
1991 -Bekimi, "Procesi"
1994 -Femando, "Femando Krafi
më ka shkruar këtë letër"
1996 -Emanueli, "Hekurat"
1996 -Robespieri, "Vdekja e Dantonit"
2001 -Vladimiri,
"Nata e trokitjeve në xhama"
2001 -Gerardo,
"Vdekja dhe virgjëresha"
2002 -Dorian Grei,
"Portreti i Dorian Greit"
2003 -Trigorini, "Pulëbardha"
2004 -Xhorxhi, "Kapitulli i Dytë"
2005 -Lari, "Pak më aier"
2007 -Ilirjani, "Korbi i bardhë"
ÇMIME dhe TITUJ
Mban rekordin absolut të çmimeve në festivalet kombëtare të filmit dhe teatrit
1983
Medaljon për rolin e Gencit në filmin "Shokët", Festivali V i Filmit, 1983
1985
Medaljon për rolin e Arsenit në filmin
"Duaje emrin tënd", Festivali VI i Filmit, 1985
1987
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Benit në filmin "Hije që mbeten pas", Festivali VII i Filmit,
1989
Kupa për Aktorin më të mirë për rolin e Tomës,
në filmin "Flutura në kabinën time",
Festivali VIII i Filmit,
1989
Urdhëri "Naim Frashëri" i Klasit I,
1989
Titulli "Artist i Merituar",
1990
Trofeu "Aktori i Vitit" në film dhe teatër,
1995
Çmimi "Aleksandër Moisiu" për Aktorin më të Mirë në rolin e Ferndandos në dramën
"Femando Krafi më ka shkruar këtë letër",
në Festivalin Mbarëkombëtar të Teatrit
2000
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Alush Beut në filmin "Dasma e Sakos", Festivali XI i Filmit
2004
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Xhorxh Shnajderit në dramën "Kapitulli i dytë",
Festivali Mbarkombëtar i Aktrimit, Apollon
2005
Çmimi Kult për Aktorin më të mirë për rolin
e Xhorxh Shnajderit në dramën "Kapitulli i dytë"
2005
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Xhorxh Shnajderit në dramën "Kapitulli i dytë", Festivali Ndërkombëtar i Teatrit, "Kosova Infest"
2006
Kupa për Aktorin më të Mirë për rolin e Harunit
në filmin "I dashur armik", Festivali XII i Filmit
2007
Çmimi Kult për Aktorin më të Mirë
për rolin e Al në dramën "Për një fjalë goje"
Rilindja Demokratike
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Cikel Poetik nga Ndriçim Ademaj
» Margarita Xhepa, aktorja më e mirë e Apollon 2011
» Ndriçim Kulla:Pse duhet të rikthehemi tek etërit tanë
» Ndriçim Kulla:Sabri Hamiti priti vdekjen e Rugovës për ta sulmuar Kadarenë
» Fushata parazgjedhore:Mimoza Kusari hapi zyrtarisht fushtatën zgjedhore
» Margarita Xhepa, aktorja më e mirë e Apollon 2011
» Ndriçim Kulla:Pse duhet të rikthehemi tek etërit tanë
» Ndriçim Kulla:Sabri Hamiti priti vdekjen e Rugovës për ta sulmuar Kadarenë
» Fushata parazgjedhore:Mimoza Kusari hapi zyrtarisht fushtatën zgjedhore
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi