Skënder Braka - Nëpër librat poetik të miqve të mi.
Faqja 1 e 1
Skënder Braka - Nëpër librat poetik të miqve të mi.
Skënder Braka - Nëpër librat poetik të miqve të mi
Viktoria Xhako
E ndjej veten me fat që shpesh e më shpesh më vinë në adresën time pothuajse çdo muaj libra prej miqëve të mi poetë dhe shkrimtarë, që më pasurojnë shpirtin dhebibliotekën. Ndër to padyshim një vend të dukshëm zënë edhe librat e mikeshës dhe bashkëqytetares time, mësueses në pension, zj Vitori Xhako. Kam vite që njihem me poezinë e saj, por i ngacmuar prej një nervi poetik m’u desh t’u rikthehesha edhe një herë, pse jo edhe për të hedhur disa shënime të shkurtëra që edhe pse mendoj se nuk e plotësojnë tërësisht kuadrin e krijimtaris së kësaj poeteje, përsëri, përsëri, prekin diçka që e shikoj me interes së pari për lexuesin. E gjithe poezia e Vitori Xhakos spikat për elasticitetin e vargut, të cilin gjithkund do ta hasësh me një ngarkesa figurative tepër racionale, me vibrime dhe përmbyllje mbreslënëse. Të shkruash bukur poezi, ashtu sikurse shkruan Vitoria, mendoj se jo që nuk është e lehtë, por madje është tepër e vështirë. Them e vështirë, sepse në mendimin tim vargu i saj përcjell tek lexuesi atë lloj emocioni, të cilin vet poetesha e ka të përjetuar më parë se ta hedh atë me sinqeritet dhe me një ndjeshmëri të natyrshme në leter. Këtë e pohon edhe vet poetesha ne poezinë e saj “Në çastin tim të fundit”, ku shkruan : Në shpirt kam një ndjenjë, Që lindi në rininë time të hershme,…apo poezia Mjellma e ëmijërisë, ku poetja pohon: Të kujtohet lojë e fëmijërisë: “Pozat më të bukura cilat janë?” Unë mjellmën zgjidhja vazhdimisht, Më pëlqenin krahët e saj të bardhë. Vëreni se sa e çiltër vjen poezia, sa lirshëm dhe sa ëmbël zbret ajo tek lexuesi. A nuk i ngjan poezia e Vitoris asaj lëndine vjeshtake, ku pas shiut gjithçka farfurit dhe mbushet me një mori vegimesh, dhe me një mori tingujsh që rrjedhin prej luginash ku ende buisin lulet shumngjyrëshe? Poadyshim, po. Të shkruash bukur do të thotë që të zgjedhësh së pari një fabul të bukur e kësisoj fabulat e poezive të Vitorisë janë pothuajse të gjitha jetësore, janë copëza jete prej jetës së saj. Poetja së pari duke bashkëbiseduar me lexuesin si një poete plot sqimë, na shfaq nëpërmjetë ritmikës së ndjenjave të brishta gjithë botën e saj, made edhe në momente pendese. “ Këmbëngulja jote ma zhveshi koracën, E dija ç’do të ndodhte më vonë, Nuk rezistova. Gabim i pafalshëm." E, ashtu krejt natyrshëm, duke ndekur njërën pas tjetërs poezit e saj, mbrrijmë në një moment ku mundet të ndjejm se si është shkrirë e gjithë poezia në shpirtin e saj . Pra si përfundim mund të them se në të gjithë poezinë e Vitorisë çdo lexues do të vërej se kjo poete di tw depërtoj mjeshtërisht nw tw fshehtat e shpirtit tw njeriut. Vitoria na vjen nw poezinw bashkëkohore shqiptare si rrall kush deri më sot. Ajo vjen me një stil krejt origjinal, duke na servirur një gjuhë poetike gati – gati lëngëzuese, aq sa edhe pasi e mbaron së lexuari ta ka ënda t’i rikthehesh e ti rikthehesh përsëri vargjeve ëmbëlake.
Do ti kërkoja të falur poetes për këte analizë te shkurtë, por mendoj se pas meje do të ketë të tjerë poet dhe studiues që do ta plotesojnë më mirë dhe më të plotë individualitetin e saj krijues... Suksese mikja jonë Vitori..
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Viktoria Xhako:Vëllimi poetik “QYTETI IM” i poetit e prozatorit Skënder Braka
» Skënder Braka:Në çdo përvjetor..
» Skender Braka: Une kam qene gjithmon Ti......
» Skënder Braka:Syrgjynosja ime e lënduar….
» Skënder Braka:Me imazhin e Miteranit.
» Skënder Braka:Në çdo përvjetor..
» Skender Braka: Une kam qene gjithmon Ti......
» Skënder Braka:Syrgjynosja ime e lënduar….
» Skënder Braka:Me imazhin e Miteranit.
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
|
|
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi