Lek Mrijaj:Nën kohën e sundimit Osman ishin dy trysni te rrezikshme fundamentale ajo ISLAME dhe
Faqja 1 e 1
Lek Mrijaj:Nën kohën e sundimit Osman ishin dy trysni te rrezikshme fundamentale ajo ISLAME dhe
Nën kohën e sundimit Osman ishin dy trysni te rrezikshme fundamentale ajo ISLAME dhe BIZANTI
Autori:Lek Mrijaj
Nuk ka asnjë dyshim se në luftën pesëshekullore serbët qdo herë dhe vazhdimisht kanë qenë në shërbim pra aleat i Perandorisë Osmane kundër shqiptarëve (krishterë). “Sllavët e lanë fenë e vjetër dhe përqafuan fenë ortodokse - kristiane të Bizantit,ata qenë më të dhënë pas feje”, feja ortodokse e imponuar nga serbët do të ishte fatale për kombin shqiptar.
Kurse në vështrimin diplomatik, Perandoria Osmane ishte superfuqi dhe mund të bashkëpunonte me Perandorinë Ruse, e cila po ashtu do të ishte tragjike për Evropën krishtere.
Do theksuar se fajtori më i madh i ndërrimit të fesë tek populli shqiptar ishte byrokracia katolike me kryeqendrën në Vatikan, që nuk ndërmori masa ne atë kohë për të nihmuar shqiptarët në fillim nga sulmi ortodoks dhe më vonë nga invadimi Osman në Ballkan.
Këtë më së miri e vërtetojnë edhe Relacionet e Vatikanit që vazhdimisht reagonte për uzurpimin dhe restaurimin e manastirëve katolikë të Kosovës nga ana e ortodoksëve serbë.
Po ashtu edhe grekët ortodoks, në vend se të ndihmonin shqiptarët ortodoks për emancipim kulturor dhe hapjen e shkollave shqipe, ata bashkëpunonin edhe më zi me Perandorinë Turke rreth pengimit të hapjes së shkollave shqipe.
Ngjashëm porsi shovinistët serbë edhe shovenistët grekë u morën me vrasjen e mësuesve dhe priftërinjëve përparimtarë shqiptarë që u angazhuan për mësimin dhe hapjen e shkollave në gjuhën shqipe.
Për sllavët dhe grekët e fesë ortodokse të gjithë veprimtarët shqiptarë pa dallim feje janë armiq ndaj serbëve dhe grekëve sepse kanë luftuar shqiptarisht për emancipimin e kombit dhe mbrojtjen e atdheut.
Gjatë shekullit XVIII-XIX, Budapesti ishte qytet me tradita universitare, prej nga beogradasit u emancipuan, në anën tjetër, Beogradi nuk kontribuoi për emancipimin e shqiptarëve, përkundrazi, Beogradi u bë qytet më brutal dhe më i tmerrshëm për shqiptarët.
Mjafton të përmendet udhëpërshkrimi i poetit serb Racisti-diskriminues Jovan Duçiqi, i cili shkruan: “Shqipëria është një vend i thatë, grumbull gurësh ku bëjnë strofullat vetëm gjarpërinjtë dhe shqiptarët”. Pak më tutje J. Duçiqi shpreh ankthin se si nuk pranon as të kaloj jetën, as të vdesë në Shqiperi. Pastaj ky destruktiv depërton edhe në shpirtin e filozofisë antike greke (në kohën kur fisi i tij ka ngrënë dushk në malet e Karpateve), sikur “Atje në Shqipëri, shpirtrat e tyre shkojnë që të vuajnë“. Pastaj me të dëgjuar këtë përrallë rrënqethëse, zonja holandeze i kishte thënë se “Sikur të më detyrojë kush të jetojë në Shqipëri, do të varesha në Holandë“.
Është çudi që ky poet-racist-diskriminues anti shqiptar Jovan Duçiqi, nuk e përshkruan udhëtimin me ndonjë teze personale ruse të bukur dhe të bardhë si bora (karpateve), por përshkruan udhëtimin e improvizur me holandezen e fisit gjerman.
Këtij harbuti serb, më së miri i përgjigjet poeti ynë rilindas, Naim Frashëri, në poemën “Bagëti e Bujqësi”, i cili madhështinë e Shqiperisë e përshkruan kështu:
“O malet e Shqiperisë, që mbani kryet përpjetë,
tmerr e frikë përhapni, përpini qiejt e retë!
Të patundur përjetë jini, pa, kur oshëtini,
udhëtarit në zemër frikë të madhe i vini;
kini shkëmbinj, gërxhe, lisa, lumenj dhe dëborë në gji,
përsipër lulez e gjethe dhe brenda argjend e flori”.
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Indrit Vokshi: Periudha e sundimit osman dhe islamizimi i shqiptareve
» Kadare: Pesë shekuj të sundimit osman u flijua vetëm gjuha shqipe! 500 vjet ndëshkim ndaj Skënderbeut, urrejtja vazhdon...
» Qendrat islame në Gjermani ishin bartëse të shumë organizimeve kombëtare
» Tomë Mrijaj: Dhimbja e dhimbjeve të gruas shqiptare në kohën e diktaturës
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
» Kadare: Pesë shekuj të sundimit osman u flijua vetëm gjuha shqipe! 500 vjet ndëshkim ndaj Skënderbeut, urrejtja vazhdon...
» Qendrat islame në Gjermani ishin bartëse të shumë organizimeve kombëtare
» Tomë Mrijaj: Dhimbja e dhimbjeve të gruas shqiptare në kohën e diktaturës
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi