TRAJTIMI I FEMRES NË KOHËT E VJETRA!
Faqja 1 e 1
Femra është përdorur edhe si ushqim në periudhën e thatësisë
Gruaja në Australi konsiderohej si pasuri shtëpiake dhe shërbenin si mjet për fashitjen e pasioneve të mashkullit, për lindje dhe për shtimin e popullësisë. Por më e tmerrshme është se atje përdoreshin edhe si ushqim gjatë periudhave të thatësisë. Kur njerëzit nuk gjenin për të ngrënë, në kohë të tilla gruaja mbytej e mishi i saj hahej për të plotësuar mungesën e ushqimit.
Gruaj nuk kishte të drejtë të hante në tavolinë me burrin, pasi hante burri, mbeturinat e ngrënies i hante gruaja.
Me vdekjen e të shoqit, gruaja e re bëhej pronë e të vëllait.
Nganjëherë thuhej se ajo ka jetuar mjaft dhe mbytej duke ia zënë ftymën, ose i ndalohej buka. Ndërsa për të mos parë duke vuajtur nënën, fëmijët e asaj kohe shfaqnin dashurinë ndaj nënës në mënyrë shumë të çuditshme, ata e varrosin atë për së gjalli.
Në Afrikë, në disa pjesë mishi i femrës dhe i fëmijëve sevohej në ahengje. Punët e rënda, si ndërtimi i kasollave, punët bujqësore etj., i përkisnin femrës.
Babai mud ta shiste vajzën kudo; mund ta jepte për borxh, mund ta jepte hua ose ta mbyste.
Në Greqinë e lashtë, burri i martuar mund t’ia falte gruan kujtdo, ta jepte hua ose ta shiste. Pra, gruaja mbahej si pronë, ashtu siç mbaheshin skëllvërit dhe kafshët që përdoreshin për nevoja të ndryshme.
Edhe në Kinë dhe në Indi, ashtu gjatë menstruacioneve gtuaja mbyllej në një dhomë dhe ushqimi i jepej për sporteli e izoluar, sepse konsiderohej si e ndyer gjatë kësaj kohe.
Plakat mbyteshin që të mos shpenzonin më. Në Amerikën e veriut, plakat mbyteshin duke i kaput për fyti që të mos shpenzonin më. Ata përdornin edhe metoda të tjera duke jua futur kokën në vrimë të mbushur me tym karboni.
Në Arabi, para shfaqjes të islamit (Muhamedi e ka ndërpre), posa lindte një vajzë e varrosnin për së gjalli atë ose e mbytnin më pastaj. Burri ishte një qenie brutale më i egër se shtaza. Ai nuk kishte mëshirë as për fëmijën e vet. Në Arabi lindja e vajzës konsiderohej si kob, si një ngjarje e turpshme- fatkeqësi. Atë e prisnin dy fate: ose do të rritej në gjirin familjar, ose, do të varrosej për së gjalli. Babai kur merrte lajmin e lindjes të vajzës, skuqej nga turpi. Në këtë vend, vuajtja e fëmijëve femra nuk është diçka e panjohur.
Derisa romët kanë jetuar në Indi, përpara se të dyndeshi në Evropë, ishin luftëtarë dhe zanatlinj të lavdishëm, berlinezët e sotëm i bytnin prindërit pleq dhe i zienin në kazan e bënin supë me ta!
Dikur diskutohej nëse femrat kishin shpirt, e sot disktohet për barazi gjinore.
(Mlodhi dhe sistemoi- Xhelil Rama, arsimtar në pension)
Dergoi:Kadri Mani
Femra është përdorur edhe si ushqim në periudhën e thatësisë
Gruaja në Australi konsiderohej si pasuri shtëpiake dhe shërbenin si mjet për fashitjen e pasioneve të mashkullit, për lindje dhe për shtimin e popullësisë. Por më e tmerrshme është se atje përdoreshin edhe si ushqim gjatë periudhave të thatësisë. Kur njerëzit nuk gjenin për të ngrënë, në kohë të tilla gruaja mbytej e mishi i saj hahej për të plotësuar mungesën e ushqimit.
Gruaj nuk kishte të drejtë të hante në tavolinë me burrin, pasi hante burri, mbeturinat e ngrënies i hante gruaja.
Me vdekjen e të shoqit, gruaja e re bëhej pronë e të vëllait.
Nganjëherë thuhej se ajo ka jetuar mjaft dhe mbytej duke ia zënë ftymën, ose i ndalohej buka. Ndërsa për të mos parë duke vuajtur nënën, fëmijët e asaj kohe shfaqnin dashurinë ndaj nënës në mënyrë shumë të çuditshme, ata e varrosin atë për së gjalli.
Në Afrikë, në disa pjesë mishi i femrës dhe i fëmijëve sevohej në ahengje. Punët e rënda, si ndërtimi i kasollave, punët bujqësore etj., i përkisnin femrës.
Babai mud ta shiste vajzën kudo; mund ta jepte për borxh, mund ta jepte hua ose ta mbyste.
Në Greqinë e lashtë, burri i martuar mund t’ia falte gruan kujtdo, ta jepte hua ose ta shiste. Pra, gruaja mbahej si pronë, ashtu siç mbaheshin skëllvërit dhe kafshët që përdoreshin për nevoja të ndryshme.
Edhe në Kinë dhe në Indi, ashtu gjatë menstruacioneve gtuaja mbyllej në një dhomë dhe ushqimi i jepej për sporteli e izoluar, sepse konsiderohej si e ndyer gjatë kësaj kohe.
Plakat mbyteshin që të mos shpenzonin më. Në Amerikën e veriut, plakat mbyteshin duke i kaput për fyti që të mos shpenzonin më. Ata përdornin edhe metoda të tjera duke jua futur kokën në vrimë të mbushur me tym karboni.
Në Arabi, para shfaqjes të islamit (Muhamedi e ka ndërpre), posa lindte një vajzë e varrosnin për së gjalli atë ose e mbytnin më pastaj. Burri ishte një qenie brutale më i egër se shtaza. Ai nuk kishte mëshirë as për fëmijën e vet. Në Arabi lindja e vajzës konsiderohej si kob, si një ngjarje e turpshme- fatkeqësi. Atë e prisnin dy fate: ose do të rritej në gjirin familjar, ose, do të varrosej për së gjalli. Babai kur merrte lajmin e lindjes të vajzës, skuqej nga turpi. Në këtë vend, vuajtja e fëmijëve femra nuk është diçka e panjohur.
Derisa romët kanë jetuar në Indi, përpara se të dyndeshi në Evropë, ishin luftëtarë dhe zanatlinj të lavdishëm, berlinezët e sotëm i bytnin prindërit pleq dhe i zienin në kazan e bënin supë me ta!
Dikur diskutohej nëse femrat kishin shpirt, e sot disktohet për barazi gjinore.
(Mlodhi dhe sistemoi- Xhelil Rama, arsimtar në pension)
Dergoi:Kadri Mani
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Faik Krasniqi: Kohet e vjetra
» Gentjana Avdiaj:Jetojmë kohët " moderne" !!!
» Trajtimi i kancerit në pankreas
» Gedafi “O unë o Al-Kaeda. Europa do të rikthehet në kohët e Barbarozës”
» Rënia e flokëve, parandalimi dhe trajtimi?!
» Gentjana Avdiaj:Jetojmë kohët " moderne" !!!
» Trajtimi i kancerit në pankreas
» Gedafi “O unë o Al-Kaeda. Europa do të rikthehet në kohët e Barbarozës”
» Rënia e flokëve, parandalimi dhe trajtimi?!
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi