Baki Ymeri: Titu Maiorescu dhe interesimet rumune për një Shqipëri të fuqishme
Faqja 1 e 1
Baki Ymeri: Titu Maiorescu dhe interesimet rumune për një Shqipëri të fuqishme
Titu Maiorescu dhe interesimet rumune për një Shqipëri të fuqishme
"Në reçepcionin diplomatik të djeshëm, u kam folur krejt ministrave për interesin e Rumanisë për një Shqipëri etnike". "E duam një Shqipëri sa më të fuqishme dhe sa më të gjerë, dhe po qe se ka mundësi, edhe një Maqedoni autonome".
Nga Baki Ymeri (Bukuresht)
Në bazë të një retrospektive historike për ndriçimin e problemit shqiptar në prak të pavarësisë, kuptojmë se interesimet e autoriteteve rumune nuk ishin për një Shqipëri të cunguar, siç i konvenonte kuçedrës ruse dhe aletëve të saj në Ballkan, por për kundrazi: Rumania përgjatë periudhës së Mbretërisë, militonte për një Shqipëri reale, e shtrirë deri në kufinjtë shpirtërorë të Saj. Tjetër punë është fakti se me instalimin e diktaturës komuniste, një kreaturë demagogjike e përzjerë me shërbime të fshehta që favorizonin diskriminimin e të drejtave të njeriut, punët morën nga e prapa: autoriteteve rumune më tepër u interesonte pseudo/miqësia politike serbo/sovjetike, se sa interesimi konkret ndaj rumunëve të diskriminuar në Luginën e Timokut (Serbi), të Bukovinës në Ukrainë dhe të Besarabisë (sot republika e Moldavisë, ishkoloni e Bashkimit Sovjetik).
Çështja e indipendencës së Shqipërisë, sipas historianit bukureshtar Anton Caragea, "ka qenë tejet delikate dhe ka joshur vëmendjen e të gjitha fuqive europiane. Kështu, në kohën e konflikteve ballkanike, përmes tratativave të Londrës (30 maj 1913), dhe sidomos përmes Konferencës së fuqive të mëdha në Florencë (1913), debatet lidhur me pavarësinë e Shqipërisë u bënë tejet të ndjeshme edhe në Rumani. Rumania , sipas dokumenteve të kohës ishte e interesuar në mënyrë speciale për zhvillimin e situatës, përmes përkrahjes së kandidaturës në fronin shqiptar të princit Wilhelm de Wied". Burimet janë tejet interesante ngase ato reflektojnë në mënyrë konkludente relacionet e ngushta ndërmjet Rumanisë dhe Shqipërisë së re. Kështu, në bazë të ditarit, më 21 nëntor-4 dhjetor 1913, Titu Maiorescu, kryeministër, shënon në telegramën dërguar Lartmadhërisë së Tij, Mbretit të Rumanisë: "Në recepcionin diplomatik të djeshëm, u kam folur krejt ministrave për interesin e Rumanisë për një Shqipëri të madhe". Më 26 nëntor - 9 dhjetor, kjo ide përsëritet në një bisedë me delegacionin bullgar, ku ai relaton: "E duam një Shqipëri sa më të fuqishme dhe sa më të gjerë, dhe po qe se ka mundësi, edhe një Maqedoni autonome".
Titu Maiorescu |
Në ditët që pasojnë, princi dhe princesha Wied janë prezentë në të gjitha ceremonitë (pagëzimi i princit Mirçea, tryeza zyrtare, etj). Në ditarin e kryeministrit Majorescu pason një shënim i ri dhe i rëndësishëm: "Nga ora 7 e deri më 7.34, në mbrëmje, princ Wiedi ishte te unë lidhur me kandidaturën e tij të propozuar për Fronin e Shqipërisë. E këshilloj të dërgojë një njeri besimi të tij në Vjenë dhe të marrë lidhje me Ion P. Carp dhe delegatët shqiptarë". Pas vajtjes së prince Wied në Shqipëri, çështja shqiptare mbetet në vëmendjen e kryeministrit Majorescu, i cili do të shënojë më 25 mars: "Nesër (të mërkurën, do të pranohet për herë të parë Mishu në takimin e ambasadorëve në Londër, në diskutimet lidhur me kufinjtë e Shqipërisë së re kah jugu ku jetojnë arumunët (rreth 98 komuna) në të dy anët e Pindit".
Dëshira e kryeministrit rumun mbeti në letër, fjalët e tij i mori era, ngase Kosovën shqiptare e gëlltiti Serbia , ndërsa Çamërinë arumuno/shqiptare e gëlltiti Greqia. Po shtojmë me këtë rast faktin se në malet e Pindit, në Suli e Janinë, krahas shqiptarëve jetojnë edhe arumunët. Pindi shquhet për një varg fshatrash arumune që kanë lidhje zinxhirore me vendbanimet shqiptare të Çamërisë. Interesimi i atëhershëm i Rumanisë për krijimin Shqipërisë së bashkuar, me një mazhorancë shqiptare dhe me një minorancë arumune, ishte një interesim i sinqertë. Me ardhjen e Princ Wiedit në Fron të Shqipërisë, sipas Anton Karaxhës (rum. Caragea), "Titu Majorescu do të shënojë se çështja u zgjodh në mënyrë të kënaqshme për të dy vendet" (Albanezul, nr.12, 1999).
Mbreti i Rumanisë, Carol I |
Nga artikulli bazë, Kremtimi ditën 22 shkurt, Flamuri i Shqipërisë, Nr. 10, Konstancë, 1916), kuptojmë se „Dita e 22 shkurtit është ditë e shenjtëruar e Kombit Shqiptar dhe shpresoj se çdo atdhetar i vërtetë e ka nër mënd. Cila qe pra kjo dita historike që lidh zemrat e gjith Shqipëtarëve me ligën e shenjtëruar, që bashkon Tosk e Gegë, Muhamedan e të Krishterë, të pasur e të varfër, qytetarë dhe fshatarë? Është dita në të cilën Princi de Wied shkelte tokën e Shqipërisë, froni i Skëndër-beut s’mbetesh më i zbrazët edhe të thënit e Shën Kozmajt, siç mbajnë mënd pleqtë, mbushet. Po atë ditë dhe nga deti vinte shpëtimi i Shqipërisë siç tha ay shënt i math. Atëhërë vështrojm që dëshirat e kaqë njerëzve prej kaqë kohë mbushen. Është ora në të cilën Shqipëria heq robën e zisë, që mbante që kur se vdiq Skënderbeu. Zgjat dorën dhëndërri, edhe të dy bashkë dalin ballë lartër përpara shokëve. Atëhere Shqipëria s’ishte më shërbëtore po Zonjë”.
Froni i Shqipërisë në të vërtetë, mbetet edhe më tej i zbrazët. Pse? Ngase as Princ Vidi, as Ahmet Zogu dhe as Enveri me pasardhësit e tij nuk arritën ta bëjnë Shqipërinë zonjë, duke i lënë shtatëmilionë shqiptarë në gjashtë shtete, me një gjuhë, me dy flamuj, me gjashtë pasaporta dhe 15 parti politike. U kthye Princ Widi i fyer si pasojë e bajraktarizmit anadollak të Esad Pashë Toptanit, iku Ahmet Zogu me arkat e arit, vdiq Enveri pa e rikthyer Kosovën në gjirin e atdheut, vdesin bijtë dhe bijat e rilindasve tanë në diasporë pa e parë Shqipërinë. Pse? Ngase ndjenja shqiptare e pandjeshmërisë diplomatike gërshetohet me varfërinë ekonomike si pasojë e korrupcionit politik, gjë që të shtyn të meditosh për forma të reja të qeverisjes përmes rikthimit në diktaturë. Jo për diktaturën e Partisë së Punës e kemi fjalën, por për diktaturën e atdhetarizmit, të profesionalizmit, të ndershmërisë dhe përgjegjësisë.
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Baki Ymeri: Kosova letrare në massmedian rumune
» Baki Ymeri: Poezi rumune - Monica Mureşan
» Baki Ymeri: Mirënjohje shqiptare në trojet rumune
» Baki Ymeri: Albina Idrizi në gjuhën rumune
» Baki Ymeri: Revistat rumune të vlerave shqiptare
» Baki Ymeri: Poezi rumune - Monica Mureşan
» Baki Ymeri: Mirënjohje shqiptare në trojet rumune
» Baki Ymeri: Albina Idrizi në gjuhën rumune
» Baki Ymeri: Revistat rumune të vlerave shqiptare
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi