Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981

Shko poshtë

Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 Empty Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981

Mesazh nga Agim Gashi Sun Mar 29, 2015 12:38 pm

Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981

PËRGATITUR DHE TË PUBLIKUARA NGA ASLLAN DIBRANI

Vizatime skica, poezi dhe piktura nga ish të burgosurit politik në burgun e Nishit: Sylë Mujaj & Hydajet Hyseni & Asllan-Luan Dibrani me poezi e bashkangjitur edhe poetja e re Marigonë Kelmendi nga Peja. Autorë dalin me nga 60 punime artistke dhe, po ashtu me 60 poezi për hir të përvjetorit të demonstratave të vitit 1981.
Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 Art-kultur%C3%AB-dhe-poezi-kushtuar-34-vjetorit-t%C3%AB-demonstratave-t%C3%AB-viti-1981-680x211
Krijuesit e lart përmendur përmes poezisë, vizatimit, pikturës dhe skicave të tyre paraqesin kujtimin e fuqishmën të ngjarjeve të viteve 1981duke e fuqizuar pakënaqësisë ndaj realitetit që po i ngjet këtij populli. Këta në punimet e tyre artistike me brushë, dhe penë i sjellin një këndvështrim kritik ndaj urrejtjes, dhunës, shfrytëzimit, mashtrimit politik në horizontin shoqëror duke e luftuar hipokrizinë dredharake të ish pushteti serbo-jugosllav,por edhe elitën shqiptare të rreshtuar pas ish pushtuesve otoman, sllav etj. Mllefin e tyre shprehin duke shpërthyer drejtpërdrejt nga jeta e gjallë. Ajo pasqyroi botën shqiptare të artit të shkruar dhe pamor për 34 vjetorin e ngjarjeve të viteve 1981-ta. Arti i tyre pasqyron artistikisht protestat, dhembjet, ëndrrat dhe shpresat për të ardhmen e shqiptarë në rrafshin kombëtar.
-Ndaj robërisë shekullore ndërkohë gjejnë edhe ngërçet e çlirimit nga skllavëria shpirtërore qe ma është përjetuar edhe nga vet autoret që ishin protagonist ballafaqimi me regjimin e eger te Serbisë.Këta krijues në ombrellën poetike dhe artistike shprehin qëndrueshmërinë dhe heroizmin përmes figurave të ndryshme të cilët janë ngritur në protestat e viteve 81-ta. Ata këtë pezem e ngrehin edhe ma lart në rezistencën e ma vonëshme në luftërat e ma vonshme, që të mos humbin më në lojën e përgjaktë të historisë në të kaluarën.Që mos të mbesin robër të huaj dhe skllevër nga tërbimi serbo-sllav,arti i tyre dhe tabllot artistike te realizuara në piktura, skica, mozaik, karikatura në teknikat vaj, akuarel, drugdhendje, pastel dhe laps pasurojnë vlerat e historisë.
Ata dali edhe nga kazamatet fatkeqe të burgjeve ish jugosllave me vepra artistike të inspiruar brenda përbrenda vuajtjes se dënimit. Krijimtaria e tyre shpreh dashurinë ndaj popullit dhe urrejtjen ndaj armikut. Në këtë cikël rrokulliset edhe protesta përmes vargut dhe pikturës ndaj gjendjes së rëndë të shoqërisë shqiptare, ndaj gjithë forcave konservatore, primitive dhe komuniste qe akoma nuk kane dale nga gëzhoja e se kaluarës se sëmurë. Ata ngrehin në qiell vlerat e njerëzve patriot dhe kërkimin e entuziazmit për lindjen e “Njeriut”, i cili do ta drejtojë kombin drejt një agimi dhe shprese të re.Në këtë brameshë krijuese lëshon shkëndija kunder roberise dhe lirisë. Porosia nga autorët mbretëron ideja se “Liria e Kombi tonë” s’do të jete e largët që do të përmbyset bota e vjetër dhe krijimin i botës së re, ku edhe kombi i ynë të jetë i barabartë me familjet e popujve tjerë në Evropë, duke u mbështetur në një brez të shëndosh me frymë kombëtare deri ne realizimin e synimeve tona për bashkimin kombëtar me një flamur gjuhë ne kornizat e kombit shqiptar, në një Shqipëri të bashkuar.
Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 Syl%C3%AB-Mujaj-Vizatime
Sylë Mujaj – Vizatime
Marigonë Kelmendi -Poezi
veshtoja drejt ne sy pa prek….
një mendim sikur shërim me dore e solli….
nena e dashura po me kuron ne ëndërrime…
drejt ne sy e vështroj atë faqezi…
Tek me flet si te ishte zotëri….
Sa goditjet mi dhuroj tani me bërtet…
Retina kullon gjak por nuk beret…
dora ne kokën time vazhdon ta kuroj…
ajo e qete e ngadalë lëmon…
Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 By-m.-k
by m. k
ne koke time mbaj nderin e shtëpisë o njeri…
njëmijë duar me kurojnë plagën..
kokën ma ruajnë me kujtime…
me godit unë kam duar qe me kurojnë…
ne ëndërrime natën me shërojnë…
ajo është nënëloke…
nëna e Dardanisë…
Kosova nusja ime e dashurisë…
Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 By-m.-k1
by m. k
mijëra duar kërkoj një emër…
një liri nga një trim…
sa gjaku u derdh me lot…
akoma një kulle qëndron…
një familje pranë saj jeton…
3 data kane një emër…
Kosovë Baca Adem
emblemë për zemër
Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 By-m.-k2
by m. k
sa mendimet me sillen e kokë
tek trupi me dhemb….
goja e atit me flet qëndro i fort….
buzët e te dashurës me puthin plagët…..
dora nenës i lëmon….
krenaria e Kosovës trupin e mbulon….
jam iliri…
shqiptari jam…
si luan jam.
Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 By-m.-k3
by m. k
Ne duart e vogla..
një cope bukë kërkoj….
me ndihmoj kush ne jetë
oj Kosovë…
jam i vogël
por plisin kam amanet….
Kosovë për ty
një dite do vdes!
Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 By-m.-k4
by m. k
Doja te prekja një dore…
te ndjeja pak dashuri…
madje ne terr
dua te prekja dorën etnike..
ah sa mall kam kur kujtoj….
ne grilla shpirtin ma pushkatojnë….
kapja duart e miqve te mi….
s`dija kah shkonim….
si grumbull me dukej vetja…
lëmsh nj një qoshe….
e vetmja qe me kujtohej…
ishte errësirë e prekje…
grilat prekja me shumë….
duart me ikën
si te ishte fund!
Art kulturë dhe poezi kushtuar 34 vjetorit të demonstratave të viti 1981 By-m.-k5
by m. k
kush mund te prekte një emër…
kishte vërtet zemër….
ai luan qe vërsulet ne betejë,,,,
është baci im…
sa shumë tentojnë ta prekin…
por s`munden dot…
ai është babai i lirisë…
Baca Adem…
do e kujtoj marsi
sot e përjetë
Per artikullin e plote, shkarkoni .DOC fajllin duke klikuar ketu