Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Albert Zholi: Folëm me gjuhën e zotit

Shko poshtë

Albert Zholi: Folëm me gjuhën e zotit Empty Albert Zholi: Folëm me gjuhën e zotit

Mesazh nga Agim Gashi Mon Jul 27, 2009 3:08 pm

Albert Zholi: Folëm me gjuhën e zotit U1_AlbertZholiAlbert Zholi

Folëm me gjuhën e zotit

Trageti u nis nga Pireu për ishullin Selamina. Mund të thuash se Salamina është një hark ylberi larg Athinës.

Trageti rrëshkiste si i përgjumur ose ashtu na dukej ne, që rrinim përballë njëri-tjetrit bisedë për ishullin e afërt ...

Udhën e bëja së bashku me një shok ...Fliste ai për historinë e ishullit. Flisja edhe unë për ato q ë dija, sidomos për luftërat që ishin zhvilluar në ishull. Pranë nesh zuri vend një mesoburrë, në dukje, por që mund t’i kishte kaluar të gjashtëdhjetat. “ Shumica e grekërve nuk e tregojnë moshën, e fshehin nën lëkurë”... Prania e të ardhurit bëri që ne ta ndërprisnim bisedën. Ai e vuri re shqetësimin tonë dhe na foli në shqip:

-Flisni, flisni...Unë kënaqem kur dëgjoj gjuhën shqipe! – dhe buzëqeshi.

Ne u pamë sy më sy, sikur donim të thoshnim dicka, por nuk folëm.

-Jam arvanitas – foli I treti, duke parë hutimin tonë, banoj në Salamina. Jemi mbi katër shekuj të ardhur, por në iushull një shekull kemi … Në shtëpi e flasim gjuhën tonë, ndaj e kemi mbajtur gjallë brez pas brezi …Salamina ka shumë arvanitas, por disave u ka vdekur gjuha …Unë nuk e lash të më vdesë …Kur të parët tanë e sollën të gjallë deri këtu, si mund ta lë unë? !...Edhe fëmijtë e mi s’do e lënë …Njeriu vdes nga Perëndia, por fjala jo… Gjuhën e kemi nga Zoti …Sa mirë që e flisni! Flisni se dua t’ju dëgjij ...Unë do ju them një këngë për gjuhën tonë, që e këndojmë ne në ishull:

“ Gjuha arvanitshe,

Është trimërishte.

E fliste bukur i pari,

Trimi Marko Bocari...”

Të tre qeshëm, kënduam e folëm në gjuhën e Zotit...

Athine 1999
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi