Martirët e Kosovës që prehen në Kosovën e lirë e të pavarur
Faqja 1 e 1
Shkruan:Shaban CAKOLLI
Në përkujtim të dëshmorëve
Janari është muaji në të cilin figura të mëdha të kombit tonë ranë heroikisht në ballë të detyrës së shenjtë për çlirimin dhe bashkimin kombëtar: që nga Gjergj Kastrioti, Isa Boletini (i vrarë pabesisht nga shovinistët malazez) e deri më 17 janar 1982, kur UDB-ja serbo-sllave në Untergrupenbach të Gjermanisë vrau atdhetarët zemërzjarrtë - Jusuf e Bardhosh Gërvallën dhe Kadri Zekën.
Këta trima shquheshin me punën e tyre patriotike, me solidaritetin e madh vëllazëror ndaj bashkatdhetarëve, të cilët i ndihmonin në çdo rast, shquheshin për nga intelektualiteti, në organizimin e demonstratave shqiptare anekënd shteteve perëndimore. Jusufi, Bardhoshi dhe Kadriu kanë luajtur një rol të veçantë në sensibilizimin e opinionit të huaj rreth çështjes së Kosovës. UDB-ja i vrau, sepse ua kishte frikën. Ata kishin të vetmin ideal Shqipërinë e bashkuar. Ne i vlerësojmë lart, nderojmë veprën dhe figurën
e tyre. Që nga rënia e tyre në atë janar të kobshëm, në çdo janar janë tubuar shqiptarët e mërguar nga të gjitha shtetet e Perëndimit dhe bënim homazhe mbi varre e tyre, në vendin ku pushonin vëllezërit Gërvalla dhe Kadri Zeka. Kolona të mëdha njerëzish kalonin në heshtje duke vënë lule mbi varret e martirëve. Edhe shikimet e tyre sikur donin të thoshin: Ne jemi me ju, idealin tuaj nuk e tradhtojmë, mirëpo derisa bëheshin homazhe mbi varrezat e dëshmorëve në Shtutgart, koha në të cilën ndodheshim
hapte varre të reja dhe çdo ditë shtonte numrin e dëshmorëve. E në atë kohë kur ne tuboheshim për homazhe në Shtutgart, atdheun e kishim nën rënkimin e plagëve nga pushtuesi, luftën e kishim përpara.
Ne donim të jetonim të lirë, por liria kërkonte më shumë sakrifica. Dhe deshën trimat e deshi edhe Zoti dhe ngjau mrekullia: trima mbi ngjeshën armët e i thanë pushtuesit: Kurrë më nuk durojmë robërinë tënde. Me gjak e sakrifica liria erdhi. E për këtë liri vite më parë kishin rënë Jusufi, Bardhoshi e Kadriu, kurse ne sa herë tuboheshim për homazhe te varret e tyre, më dukej sikur po dëgjoja zërat e tyre: “Mos na e shtoni barrën duke na shkelur mbi varre, mos na rëndoni me lule të vyshkura të Perëndimit mbi kokë, po bëni çmos ta bëni atdheun e lirë! Na i bartni eshtrat në atdhe, sepse vetëm atje do të prehemi të qetë. Eh, dhimbje që nuk përshkruhej: ne kishim të bënim me armikun më të ndyrin, që
të vriste trimat liridashës dhe as të vdekur nuk i lejonte që trupa e tyre të kthehen në tokën e atdheut!
Falë luftës çlirimtare të UÇK-së, erdhi edhe ajo kohë, kur mbi varrezat e tyre u dëgjua një zë i shumëpritur: Erdhëm t’jua bëjmë me dije se amanetin tuaj e quam në vend, Liria për të cilën u sakrifikuat ju, erdhi! Atëherë trimat u ringjallën, lanë gërmadhat e Perëndimit, e toka e Kosovës i priti krahëhapur. U kishte ndërtuar troje plot stoli atdheu, e rrugët ua kishte shtruar me lule plot aromë lirie.
Kosova i priti kraharorhapur, e sot ata prehen të qetë në tokën e lirë të Kosovës.
http://botasot.info/def.php?gjuha=0&category=65&id=97400
Shkruan:Shaban CAKOLLI
Në përkujtim të dëshmorëve
Janari është muaji në të cilin figura të mëdha të kombit tonë ranë heroikisht në ballë të detyrës së shenjtë për çlirimin dhe bashkimin kombëtar: që nga Gjergj Kastrioti, Isa Boletini (i vrarë pabesisht nga shovinistët malazez) e deri më 17 janar 1982, kur UDB-ja serbo-sllave në Untergrupenbach të Gjermanisë vrau atdhetarët zemërzjarrtë - Jusuf e Bardhosh Gërvallën dhe Kadri Zekën.
Këta trima shquheshin me punën e tyre patriotike, me solidaritetin e madh vëllazëror ndaj bashkatdhetarëve, të cilët i ndihmonin në çdo rast, shquheshin për nga intelektualiteti, në organizimin e demonstratave shqiptare anekënd shteteve perëndimore. Jusufi, Bardhoshi dhe Kadriu kanë luajtur një rol të veçantë në sensibilizimin e opinionit të huaj rreth çështjes së Kosovës. UDB-ja i vrau, sepse ua kishte frikën. Ata kishin të vetmin ideal Shqipërinë e bashkuar. Ne i vlerësojmë lart, nderojmë veprën dhe figurën
e tyre. Që nga rënia e tyre në atë janar të kobshëm, në çdo janar janë tubuar shqiptarët e mërguar nga të gjitha shtetet e Perëndimit dhe bënim homazhe mbi varre e tyre, në vendin ku pushonin vëllezërit Gërvalla dhe Kadri Zeka. Kolona të mëdha njerëzish kalonin në heshtje duke vënë lule mbi varret e martirëve. Edhe shikimet e tyre sikur donin të thoshin: Ne jemi me ju, idealin tuaj nuk e tradhtojmë, mirëpo derisa bëheshin homazhe mbi varrezat e dëshmorëve në Shtutgart, koha në të cilën ndodheshim
hapte varre të reja dhe çdo ditë shtonte numrin e dëshmorëve. E në atë kohë kur ne tuboheshim për homazhe në Shtutgart, atdheun e kishim nën rënkimin e plagëve nga pushtuesi, luftën e kishim përpara.
Ne donim të jetonim të lirë, por liria kërkonte më shumë sakrifica. Dhe deshën trimat e deshi edhe Zoti dhe ngjau mrekullia: trima mbi ngjeshën armët e i thanë pushtuesit: Kurrë më nuk durojmë robërinë tënde. Me gjak e sakrifica liria erdhi. E për këtë liri vite më parë kishin rënë Jusufi, Bardhoshi e Kadriu, kurse ne sa herë tuboheshim për homazhe te varret e tyre, më dukej sikur po dëgjoja zërat e tyre: “Mos na e shtoni barrën duke na shkelur mbi varre, mos na rëndoni me lule të vyshkura të Perëndimit mbi kokë, po bëni çmos ta bëni atdheun e lirë! Na i bartni eshtrat në atdhe, sepse vetëm atje do të prehemi të qetë. Eh, dhimbje që nuk përshkruhej: ne kishim të bënim me armikun më të ndyrin, që
të vriste trimat liridashës dhe as të vdekur nuk i lejonte që trupa e tyre të kthehen në tokën e atdheut!
Falë luftës çlirimtare të UÇK-së, erdhi edhe ajo kohë, kur mbi varrezat e tyre u dëgjua një zë i shumëpritur: Erdhëm t’jua bëjmë me dije se amanetin tuaj e quam në vend, Liria për të cilën u sakrifikuat ju, erdhi! Atëherë trimat u ringjallën, lanë gërmadhat e Perëndimit, e toka e Kosovës i priti krahëhapur. U kishte ndërtuar troje plot stoli atdheu, e rrugët ua kishte shtruar me lule plot aromë lirie.
Kosova i priti kraharorhapur, e sot ata prehen të qetë në tokën e lirë të Kosovës.
http://botasot.info/def.php?gjuha=0&category=65&id=97400
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Pesë ditë në Kosovën e lirë e të pavarur
» Bekimi e Besimi prehen në varr, e kriminelët shëtisin të lirë!
» SHBA kërkon nga Bangladeshi të njohë Kosovën e pavarur
» JUSUF BUXHOVI-Adem Jashari në Kosovën e pavarur
» Panamaja njeh Kosovën shtet të pavarur e sovran
» Bekimi e Besimi prehen në varr, e kriminelët shëtisin të lirë!
» SHBA kërkon nga Bangladeshi të njohë Kosovën e pavarur
» JUSUF BUXHOVI-Adem Jashari në Kosovën e pavarur
» Panamaja njeh Kosovën shtet të pavarur e sovran
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi