Ilir Muharremi: Ana ''tjetër'' e Alketës
Faqja 1 e 1
Ilir Muharremi: Ana ''tjetër'' e Alketës
Ana ''tjetër'' e Alketës
Nga Ilir Muharremi
Një ekspozitë tërheqëse, bashkëkohore e fokusuar më shumë në ide dhe koncept, e cila demaskon thelbin e gruas apo thënë më mirë, botën e pambrojtur të gruas, ishte nikoqire të premten mbrëma në Muzeun e Kosovës në Prishtinë.
Artistja e re Alketa Xhafa, këtë ekspozitë e ka titulluar “Ana tjetër e vetës”, dhe këtë anë tjetër të vetës ne shohim si një ballafaqim modern të situatës momentale në Kosovë, dhe artistja përmes veglave moderne: videove, fotografive, instilacioneve, pasqyron në thelb probleme tejet të mëdha të kohës.
Vlen të veçohet video: “Baba dhe unë”, ku në të artistja zhvillon një dialog konfrontues me babën e saj Xhevdet Xhafën. Përmes telefonit, artistja tregon babait se është ftuar të merr pjesë në një ekspozitë në Beograd, por babai i zhgënjyer nga kjo ofertë, refuzon një pjesëmarrje të tillë, për shkak rrethanave të më hershme të kohës në Kosovë. Artisja bindshëm tregon ofertën, pa snjë hezitim, dhe përjetimi i saj ndaj kësaj situate është tejet real, tamam si një aktore e filmit, po ashtu edhe babai Xhafa, i cili flet duke lëvizur vazhdimisht prej një vend në vendin tjetër, na shfaq një aktrim bindës, mimika e tij është tejet bindëse ndaj zhvillimit të dialogut, asnjëherë nuk bëhet fallso, situata përjetohet dhe duket sikur të dy personazhet nuk xhirohen, por në të vërtet ata janë të vetëdijshëm në çdo moment të kësaj situate konfliktuoze. Aktrimi i tyre nuk na vije si një aktrim, por përjetim real i momenteve të caktuara. Lirisht mund të them se një gjetje e tillë e Xhafës, dhe realizmi i kësaj gjetje, po ta fillosh ta vështrosh nga fillimi, do të mban në tension deri në fund të ngjarjes, dhe fundi i këtij dialogu përfundon më Jo-në e madhe të babait. Çka prek në thelb artistja me këtë? Ajo na qet në dritë dy breza, brezin e ri dhe brezin e vjetër, brezi i ri na vije më universal, më shoqërues, më inkuadrues, kurse i vjetri këmbëngulës dhe rikujtues i së kaluarës, dhe fitorja është në duart e brezit të vjetër.
Ndërkaq, në videon tjetër “Ai dhe unë” ku ikona e Titos na paraqitet në një fotografi bardh e zi, dhe pranë tij qëndron një grua e re, në distancë dy metra prej fotografisë. Si duket artistja rikujton këtë ikonë të Titos, i cili është i pranishëm në mendjet e të vjetërve. Ajo grua e re, e cila mban shikim tek foto e Titos, me epshin e saj, duket sikur e thërret, apo kërkon diçka nga ai, dhe ajo diçka është mjaftë e mistershme. Ndërsa, në punimin “Sofra”, artistja na rrëfen për shumë karaktere njerëzish të cilët mblidhen rreth sofrës dhe me vete bartin mendime egoiste, xheloze, gënjeshtare, kundërshtare, vetjake dhe koprracie. Por, të gjitha këto karaktere ushqen nga e njëjta sofër, por me mendime të kundërta. Andaj, si për fund dua të them se ekspozita e Xhafës ishte tejet mbresëlënëse, me plot ide dhe koncept, e pranuar dhe e vlerësuar mirë, e qëlluar në shumë fusha, dhe me një estetikë të pranuar, i uroj punë të mbarë edhe në ekspozitat e ardhshme.
Nga Ilir Muharremi
Një ekspozitë tërheqëse, bashkëkohore e fokusuar më shumë në ide dhe koncept, e cila demaskon thelbin e gruas apo thënë më mirë, botën e pambrojtur të gruas, ishte nikoqire të premten mbrëma në Muzeun e Kosovës në Prishtinë.
Artistja e re Alketa Xhafa, këtë ekspozitë e ka titulluar “Ana tjetër e vetës”, dhe këtë anë tjetër të vetës ne shohim si një ballafaqim modern të situatës momentale në Kosovë, dhe artistja përmes veglave moderne: videove, fotografive, instilacioneve, pasqyron në thelb probleme tejet të mëdha të kohës.
Vlen të veçohet video: “Baba dhe unë”, ku në të artistja zhvillon një dialog konfrontues me babën e saj Xhevdet Xhafën. Përmes telefonit, artistja tregon babait se është ftuar të merr pjesë në një ekspozitë në Beograd, por babai i zhgënjyer nga kjo ofertë, refuzon një pjesëmarrje të tillë, për shkak rrethanave të më hershme të kohës në Kosovë. Artisja bindshëm tregon ofertën, pa snjë hezitim, dhe përjetimi i saj ndaj kësaj situate është tejet real, tamam si një aktore e filmit, po ashtu edhe babai Xhafa, i cili flet duke lëvizur vazhdimisht prej një vend në vendin tjetër, na shfaq një aktrim bindës, mimika e tij është tejet bindëse ndaj zhvillimit të dialogut, asnjëherë nuk bëhet fallso, situata përjetohet dhe duket sikur të dy personazhet nuk xhirohen, por në të vërtet ata janë të vetëdijshëm në çdo moment të kësaj situate konfliktuoze. Aktrimi i tyre nuk na vije si një aktrim, por përjetim real i momenteve të caktuara. Lirisht mund të them se një gjetje e tillë e Xhafës, dhe realizmi i kësaj gjetje, po ta fillosh ta vështrosh nga fillimi, do të mban në tension deri në fund të ngjarjes, dhe fundi i këtij dialogu përfundon më Jo-në e madhe të babait. Çka prek në thelb artistja me këtë? Ajo na qet në dritë dy breza, brezin e ri dhe brezin e vjetër, brezi i ri na vije më universal, më shoqërues, më inkuadrues, kurse i vjetri këmbëngulës dhe rikujtues i së kaluarës, dhe fitorja është në duart e brezit të vjetër.
Ndërkaq, në videon tjetër “Ai dhe unë” ku ikona e Titos na paraqitet në një fotografi bardh e zi, dhe pranë tij qëndron një grua e re, në distancë dy metra prej fotografisë. Si duket artistja rikujton këtë ikonë të Titos, i cili është i pranishëm në mendjet e të vjetërve. Ajo grua e re, e cila mban shikim tek foto e Titos, me epshin e saj, duket sikur e thërret, apo kërkon diçka nga ai, dhe ajo diçka është mjaftë e mistershme. Ndërsa, në punimin “Sofra”, artistja na rrëfen për shumë karaktere njerëzish të cilët mblidhen rreth sofrës dhe me vete bartin mendime egoiste, xheloze, gënjeshtare, kundërshtare, vetjake dhe koprracie. Por, të gjitha këto karaktere ushqen nga e njëjta sofër, por me mendime të kundërta. Andaj, si për fund dua të them se ekspozita e Xhafës ishte tejet mbresëlënëse, me plot ide dhe koncept, e pranuar dhe e vlerësuar mirë, e qëlluar në shumë fusha, dhe me një estetikë të pranuar, i uroj punë të mbarë edhe në ekspozitat e ardhshme.
Agim Gashi- Administrator
- Numri i postimeve : 45955
Registration date : 17/11/2008
Similar topics
» Ilir Muharremi: “Bodrumi’ i Fadil Hysës
» Ilir Muharremi: Aktorët depresivë
» Ilir Muharremi: Kanuni në “Alegreto Albania”
» Ilir Muharremi: Çka është skulptura moderne?
» Ilir Muharremi: “Ama dorën”, film i fuqishëm
» Ilir Muharremi: Aktorët depresivë
» Ilir Muharremi: Kanuni në “Alegreto Albania”
» Ilir Muharremi: Çka është skulptura moderne?
» Ilir Muharremi: “Ama dorën”, film i fuqishëm
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Tue Mar 14, 2017 8:17 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ - SHIPTARËT NUK JANË "ME BYTHË NË PRUSH", PËR TË FALUR TOKAT
Mon Feb 27, 2017 6:54 pm nga Agim Gashi
» Akuzat kundër Shefqet Krasniqit Prokurorisë ia kishte konfirmuar edhe BIK-u (Dokument)
Mon Feb 27, 2017 5:20 pm nga Agim Gashi
» Aktakuzë kundër imamit Shefqet Krasniqi
Mon Feb 27, 2017 4:32 pm nga Agim Gashi
» Zbulohen tensionet gjatë dialogut në Bruksel, Nikoliqi Thaçit: Ti je kriminel
Fri Feb 03, 2017 7:40 pm nga Agim Gashi
» Faruk Tasholli - RJEPENI NANËN
Fri Feb 03, 2017 12:22 pm nga Agim Gashi
» FAMILJA E HAKI IMERIT: AI U VRA NË KOHËN KUR NË PUSHTET ISHIN HASHIM THAÇI E REXHEP SELIMI
Wed Jan 25, 2017 12:39 am nga Agim Gashi
» AGIM GASHI - O NE TREN PËR MITROVICË
Wed Jan 18, 2017 11:08 pm nga Agim Gashi
» Vëllai i tij u pajtua me Thaçin, por ja si ishte kidnapuar Haki Imeri në Brojë e më pas ishte vrarë
Wed Jan 18, 2017 8:13 pm nga Agim Gashi
» Fadil Maloku:Aferim, Prokurori e Kosovës!
Wed Jan 18, 2017 8:00 pm nga Agim Gashi
» Djali i Haki Imerit del kundër axhës: Nuk ia fali Thaçit, nuk dua drejtësi kanunore
Wed Jan 18, 2017 7:12 pm nga Agim Gashi
» IDRIZ ZEQIRAJ:Copëza biografike dhe kujtime për Ibrahim Rugovën
Wed Jan 18, 2017 5:13 pm nga Agim Gashi
» Presidenti Thaçi i “lahet me 124 pleq” Imer Imerit se nuk ka gisht në vrasjen e vëllait të tij
Wed Jan 18, 2017 4:00 pm nga Agim Gashi
» Adem Salihaj akuza të rënda ndaj Hashim Thaçit, ja si po mundohet të shpërlahet nga krimet e shumta që ka bërë
Wed Jan 18, 2017 3:53 pm nga Agim Gashi
» Ndodh edhe ky skandal: Njeriu që grisi fotografinë e Presidentit Rugova merr certifikatën e veteranit të UÇK-së
Tue Jan 17, 2017 7:55 pm nga Agim Gashi
» BERAT ARMAGEDONI:Lamtumirë, Joshua i Pejës!
Tue Jan 17, 2017 12:15 am nga Agim Gashi
» Biografia e Presidentit Rugova - Biografi e shkurtër
Mon Jan 16, 2017 10:32 pm nga Agim Gashi
» ILIR MUHARREMI : Treni provokativ, artistët në gjumë
Sun Jan 15, 2017 11:32 pm nga Agim Gashi
» Përveç ROSU-së, ky është shqiptari që rrezikoi jetën për ta ndalur trenin e Serbisë
Sun Jan 15, 2017 9:53 pm nga Agim Gashi
» ENVER PETROVCI - IN MEMORIAM SEFEDIN NUREDINIT- SEFA
Sun Jan 15, 2017 9:07 pm nga Agim Gashi