Akllapi Net - Forum i Hapur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Faqja 1 e 18 1, 2, 3 ... 9 ... 18  Next

Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Wed Nov 13, 2013 10:28 pmEdituar për herë të fundit nga Agim Gashi në Sun Jul 12, 2015 12:14 pm, edituar 16 herë gjithsej
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Tue Nov 19, 2013 9:21 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1393904_432045156917945_799544937_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1424501_432044960251298_1586729968_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 11224_432000466922414_496224713_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1425720_432000346922426_1832665031_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 524592_432000196922441_1844763340_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Fri Nov 22, 2013 2:14 am

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 998796_585471021502384_674701791_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Sat Nov 23, 2013 3:29 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1451951_606515906080183_1684214072_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1474438_605080582890382_27439248_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 563056_606229006108873_1026300917_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 971397_605068496224924_592946390_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1468778_604163376315436_1145734454_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1393612_603590976372676_1031701849_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Sun Nov 24, 2013 3:13 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1451978_761177217230791_1383279541_n

Shqiptaret e Prilepit qe atehere i quanin gra turke!
Disa fundamentalist te paguar apo trushperlare,keshtu done t'i shohin bijat,motrat,grate apo nenat tona!
 

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1469777_754864297862083_1678691606_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1471780_754335471248299_1263070598_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 577511_752817811400065_1306094339_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1460062_752625674752612_924625786_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Mon Nov 25, 2013 6:13 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1474393_761961420485704_846027266_n

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1451579_761796973835482_1854441352_n
VARRET ILIRE NE VUKSANLEKAJ
Dallohen simbolet pagano-kristiane Ilire,si Hëna,Dielli,dhe kryqi në kombinim me hënën. Sidoqoft ka edhe simbole tjera si Djepi dhe shpata dhe fëtyra dhe simbole tjera që mund tu perkasin zotave pagan ilir.
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Mon Nov 25, 2013 6:15 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1457719_761181257230387_218739374_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 969415_752584288090084_1777271096_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1471838_752218514793328_1667940570_n


Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1452506_752220794793100_1388703510_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Mon Nov 25, 2013 6:36 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 528225_751996378148875_257367908_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1465394_731489286880479_252233924_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Thu Nov 28, 2013 11:45 am

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 292148_343204062407330_1114365603_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 598491_522141341137366_187304555_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Fri Nov 29, 2013 9:57 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1476597_436490736473387_85190265_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1460977_436490826473378_1169370419_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1451526_436490873140040_621878363_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1472072_436490969806697_726949003_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1459137_436480543141073_837919937_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Sat Nov 30, 2013 6:59 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 223018_506828606011580_1309490059_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Sun Dec 01, 2013 12:52 am

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Populli-emigrant-i-%E2%80%9CEdenit%E2%80%9D
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Sun Dec 01, 2013 1:07 am

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 26414369
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Thu Dec 05, 2013 8:23 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 6023368626_250ef9166b

Shkolla e Pogradecit
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Thu Dec 05, 2013 8:25 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1522096_776531525695360_967780574_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1505433_776530895695423_1970254992_n

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1524776_775961119085734_722763637_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1469781_775348745813638_1320918424_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1511103_775348622480317_458173758_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1511472_775348365813676_728644240_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1390715_775348355813677_1047606627_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1515019_775348155813697_1203782633_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 600665_775036805844832_101404073_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1526344_775036655844847_668677445_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1472988_773019072713272_19184005_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 600659_775036399178206_2051753733_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 988364_773015019380344_444352158_n

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1450261_771289316219581_2098119772_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1461186_770531186295394_1046434808_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1464688_771289016219611_668901575_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 547742_770456096302903_1027457326_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1458436_770456739636172_1532967169_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1441267_769013706447142_911622531_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1455969_767764729905373_133398312_n


Edituar për herë të fundit nga Agim Gashi në Thu Dec 19, 2013 12:08 pm, edituar 1 herë gjithsej
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Sun Dec 08, 2013 9:41 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1468811_10152041993799757_1792698609_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1474483_10152041990519757_1400512584_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Mon Dec 16, 2013 2:27 am

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1497646_654566571271032_1391674468_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1012826_777279265620829_1241182014_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Thu Dec 19, 2013 3:35 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 936599_10201955812649558_634754530_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Thu Dec 19, 2013 8:29 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1503904_10202033656476501_1604236872_n

Të zhveshur, të prerë dhe të dëbuar. Të quajtur shtazë dhe të lënë totalisht pas dore, pa asnjë ndihmë nga askush, kishin mbetur shqiptarët në Luftën e Parë Ballkanike. Kështu e përshkruan Kosovën gazetari i gazetës “Riget” nga Danimarka, Fritz Magnussen, cili sjell rrëfime nga fronti serb në muajt tetor-nëntor 1912. Rreth 25 faqe raporte gazetareske të gazetarit ende ruhen në Arkivin e Bibliotekës Mbretërore të Danimarkës, të cilët tani, pas 100 vitesh, janë lejuar për sjell disa nga rrëfimet e gazetarit Magnussen.Çfarë raportonte gazetari danez nga frontet e luftës pushtuese serbe, në tetor-nëntor 1912? Raportonte për njerëz të varur nëpër pemë, për ushtarë që ndjenin kënaqësi për vrasje arnautësh dhe masakra të tmerrshme të ushtrisë serbe në Shkup, Prizren, Vranjë dhe Gjakovë. Po flasim këtu për gazetarin danez të revistës “Riget”, Fritz Magnussen, shkrimet e të cilit një pjesë rastësisht ishin gjetur në internet nga gjuhëtari Palle Rossen Brenderup
Në Konferencën e Ambasadorëve, interesat e Shqipërisë u ndëshkuan veçanërisht nga qëndrimi i Rusisë. Për kohën për të cilën flasin, prirja konstante e Rusisë në përkrahje të botës ballkanike sllavo-orthodokse mbështetej thjesht dhe qartë në një filozofi racore dhe religjioze dhe nuk përmbante, asnjë parametër analitik parimor dhe objektiv bashkëkohor. Rusia, më 1913, u përpoq me të gjitha mënyrat dhe ia arriti që të krijonte një Shqipëri sa më të vogël që të ishte e mundur, duke u bërë presion Fuqive të tjera që t’u lëshonin Serbisë, Greqisë dhe Malit të Zi, rajone të banuara eskluzivisht nga shqiptarë.
Me anën e trajtesës së mëposhtme dua të sjell në vemendjen e opinionit publik, ngjarjet të cilat sollën në aneksimin e Kosovës nga ana e Serbisë në vitin 1912 dhe arsyet e njohjes ndërkombëtare të këtij procesi fillimisht pushtues e më pas kolonizues. Synimi i trajtës është të nenvizojë se, duke qenë se kemi të bëjmë me një rast historik kolonial, tërësisht të errësuar dhe të fshehur, populli i këtij entiteti ka të drejtën të jetë i lirë për të vetevendosur sërish për ardhmëninë e vet. Paradoksi qendron në faktin se rasti i Kosovës është rasti i fundit i pazgjidhur kolonial, që po zgjidhet në një kohë kur epoka koloniale është tashmë e përmbyllur. Kosova është një rast kolonial që ka mbetur i fshehur për shkak të rrethanave të marrëdhënieve ndërkombëtare në të gjithë periudhën vijuese 1912-1995, për shkak të dobësisë dhe famës së keqe që ka pasur shteti amë në botën demokratike dhe për shkak të orientimeve të pastabilizueme orientuese të Shqipërisë komuniste dhe post komuniste.


Rasti kolonial i Kosovës ka qenë aq i fshehur, sa ka qenë i fshehur edhe realiteti aq i thyeshëm jugosllav, ky grumbull territoresh dhe popujsh të mbledhur artificialisht nga pamundësia për të zgjidhur mosmarrëveshjet në marrëdhëniet mes Fuqive të Mëdha nga vitit 1912 deri më 1919. Në këtë bashkim shtetëror artificial ekzistonin akumulime urrjetjesh reciproke, sa që bota e qytetruar europiane në kohën e presidentit Tito as që i imagjinonte dhe as i kishte kuptuar. Interesat e dhenies së zgjidhjeve të pjesshme, imponuan mbajtjen fshehur të rastit Kosovar deri edhe në Marrëveshjet e Paqes së Daytonit më 1995. Në këtë marrëveshje, çështja e 2 milion shqiptarëve u injorua tërësisht, gjë që u kuptua nga ish presidenti Millosheviq si një dritë jeshile për gjithë atë çfarë bëri më pas.
Trajtesa merr shkas nga puna gati 11 vjeçare kërkimore e zhvilluar dhe e mbështetur tërësisht në dokumentat që gjenden në Public Record Office-përkatësisht Arkivi Shtetëror i Anglisë Uellsit dhe Mbretërisë së Bashkuar. Në këtë arkiv për vitet 1913-1914, me të cilat zën fill dhe stabilizohet faza e parë e procesit të lartpërmendur, gjenden dosje të tëra të Foreign Office dhe të Admiralatit të Flotës Britanike, që japin në hollësi trajtimin e plotë diplomatik të problemit. (Dokumentat e vitit 1913 janë të vendosur në PRO.FO.371.1770, 1771, 1806, 1757, 1758, 1759, 1769, 1805, 1808, 1819, 1807, 1809; ndersa ato të vitit 1914 janë të vendosura në dosjet: 1886, 1891, 1894, 1885, 1887, 1888, 1889, 1890, 1892, 1893, 1895, 1896, etj.)

Pikësëpari do të më duhet të bëhet një përshkrim të shkurtër të kuadrit historik të zhvillimit të ngjarjeve. Procesi i aneksimit të Kosovës nga Serbia, njëlloj sikurse Hotit dhe Grudës, nga Mali i Zi, është i lidhur me ngjarjet e Luftës së Parë Ballkanike, 1912-1913. Shtetet e reja ballkanike, pas lidhjes së Aleancës me tyre në pranveren e vitit 1912, synonin të përfitonin nga turbullira që shkaktoi në Kostandinopojë disfata në luftën Italo-Turke 1911 dhe nga kryengritjet e herepashershme të shqiptarëve, veçanërisht ajo e vitit 1911. Ashtu sikurse shkruan historiani Ferdinand Schevill: “Ata e ndjenë fitoren shqiptare, tashmë të pashmangshme, nepërmjet të cilës Shqipëria ishte duke u ndërtuar si një shtet autonom i përbërë nga katër vilajete, i Shkodrës, Janinës, Monastirit dhe Kosovë. Në qoftë se propozimi shqiptar do të pranohej, secili prej katër aleatëve, (Serbia, Mali i Zi, Greqia dhe Bullgaria shënim i imi. R.G.) do ta shikonte derën e mbyllur në një krahinë të caktuar, të cilen secila në mënyrë të veçantë lakmonte.” ( Ferdinand Scevill, The History of Balkan Peninsula, from the earliest times to the present day, New York (revised edition) 1953, faqe 471).

Më 12 tetor 1912 shpertheu Lufta Ballkanike. Brenda një periudhe të shkurtër, shtetet e reja të Ballkanit e dërrmuan Perandorinë Osmane. Lufta Ballkanike e vitit 1912 erdhi në mënyrë të papritur në botën e trazuar të para Luftës së Parë Botërore, mbasi Fuqitë e Mëdha nuk ishin të përgatitura për një fitore të shpejtë të aleatëve të vegjël para një perandorie. Por, siç shkruan Richard C. Hall, “fitorja ishte një fitore krejt e natyrshme, për shkak të përparimit kuptimplotë moral, ekonomik dhe ushtarak që kishin bërë shtetet e krishtera që prej çlirimit të tyre. Nepërmjet një pune plot pasion ata shtete ia arritën të përqafonin shumë nga mentalitetet dhe institucionet europiane dhe të pajisur me ato, u kyçen në një betejë me një popull aziatik, i cili i kishte rezistuar në mënyrë të qendrueshme europianizimit…". (Richard C. Hall, The Balkan Wars 1912-1913, London and New York 2000, faqe 72.) E ballafaquar me këtë shkatërrim shumë të madh, Porta e Lartë, e kapur nga paniku, kërkoi ndërmjetësim tek Fuqitë e Mëdha të kohës, Anglia, Franca, Gjermania, Austro-Hungaria dhe Rusia, të cilat me 3 dhjetor arritën të ndërmjetësonin dhe të vendosnin një armëpushim. Në këto rrethana u mblodh Konferenca e Ambasadorëve të Fuqive të Mëdha në Londër më 17 dhjetor 1912, për të zgjidhur problemet e lindura nga lufta në mes Aleatëve Ballkanikë dhe Turkisë.

Në ditën ku u hap konferenca, turqit mbanin në Europë ende, Konstandinopojën me rrethinat dhe tre qytetet e fortifikuara: Adrianopojën, Janinën dhe Shkodrën. Më 17 dhjetor 1912 ambasadorët e Fuqive të Mëdha të akredituar në Britaninë e Madhe u takuan nën kryesinë e Sir Edward Grey-t, për të mbikqyrur procesin e paqes në Ballkan dhe për të mbrojtur interesat e Fuqive të Mëdha në rajon. Kjo Konferencë u mblodh me cilësinë e “Mbledhjes së Ambasadorëve të Gjashtë Fuqive të Mëdha nënshkruese të Trataktit të Berlinit”. Konferenca e Ambasadorëve i zhvilloi punimet mes shqetësimeve të Fuqive të Mëdha se lufta ballkanike mund të përshkallëzohej në një konflikt më të gjërë që do të përfshinte shtete të tjera. Për shumëkend asokohe ishte e qartë se çështja ballkanike mund të përshkallëzohej drejt në luftë europiane dhe për këtë arsye Fuqitë e Mëdha kërkuan ta parandalonin një gjë të tillë.

Duhet të kihet parasysh se Konferenca e Ambasadorëve synonte gjithashtu të zgjidhte kundërshtitë në mes Fuqive të Mëdha, në mënyrë të veçantë, ata në mes tre prej tyre, më drejtëpërdrejtë të interesuara në Gadishullin Ballkanik: Austro-Hungarisë, Italisë dhe Rusisë. Në këtë mënyrë, rendi gjeopolitik i vendosur në Konferencën e Berlinit më 1878, në Londër u zëvëndësua me një marrëveshje të re. Shikuar në një kontenkt historik më të gjërë, Konferenca e Ambasadorëve në Londër më 1912-1913 ishte etapa e fundit e Sistemit të Kongreseve, të vënë në jetë më së pari nga Kongresi i Vjenës 1814-1815. Në ditët e para të kësaj mbledhjeje u zhvilluan bisedime dhe shkëmbime mendimesh, mes përfaqësuesve të Fuqive Europiane. Në këtë konferencë, përveç çështjes shqiptare, u bisedua për një paqë të përgjithshme midis Fuqive Europiane, u diskutua problemi i daljes së Serbisë në Adriatik dhe çështja e ishujve të bregdetit Jonian, kufirit të Bullgarisë më Perandorisë Osmane në Traki. Për fat të keq, Çështja e Shqipërisë, u zgjidh pa respektin më të vogël ndaj shqiptarëve, dhe kufiri i shtetit të ri shqiptar u përcaktua vetëm nën prizmin e shmangies së një ballafaqimi në mes Austro- Hungarisë dhe Rusisë, për të cilin shqiptarët nuk ishin fajtorë dhe me të cilin ato nuk kishin të bënin fare. Austro- Hungaria, e gjendur përballë faktit të kryer të ndryshimit të status quo-së ballkanike në disfavorin e saj dhe në të mirë të shteteve sllavo-orthodokse, pra në fund të fundit të Rusisë, u përpoq ta balanconte këtë me krijimin e një shteti shqiptar sa “më të madh që të ishte e mundur”, duke pasur parasysh këtu trojet ku banonte popullsia shqiptare.
Është mjaft e trishtueshme sot, kur shikon se me çfarë lloj cinizmi, është ndarë trualli etnik shqiptar

Shqyrtimi i kujdesshëm i dokumentacionit arkivor të Foreign Office të një përiudhe 8 mujore, që nis nga dhjetori i vitit 1912 deri në korrik 1913, të jep një ide të qartë mbi mënyrën dhe kriteret e përdorura për klasifikimin dhe ndarjen e territoreve ballkanike në përgjithësi dhe atyre shqiptare në veçanti, dhe mund të kuptohet krejt mirë ajo çfarë sot, në prag të zgjidhjes së statusit “përfundimtar” (termi përfundimtar është relativ mbasi në qoftë se jepen zgjidhje në kundërshti me parimin e vetvendosjes, këto zgjidhje vërtet mund të krijojnë një balance mes fuqive, por nuk krijon stabilitetin e brendshëm të entitetit të interesuar) të Kosovës.

Është mjaft e trishtueshme sot, kur shikon se me çfarë lloj cinizmi, është ndarë trualli etnik shqiptar, si i janë shkëputur atij troje kompakte etnike, dhe si janë nënvleftësuar në këtë ndarje kriteret më të domosdoshme etnografike dhe historike dhe se si është pranuar sovraniteti i shteteve të reja mbi territoret që Perandoria e kalbur Otomane kishte ceduar. Në Konferencën e Ambasadorëve në Londër, Austro-Hungaria argumentoi se përfshirja e Shkodrës ishte thelbësore për ekonominë e shtetit të ri shqiptar dhe kërkoi dhe mbrojti gati e vetme, të drejtën e shtetit të ri shqiptar mbi një pjesë të madhe të Kosovës së sotme, përfshirë qytetet e Pejës, Gjakovës Prizrenit dhe krahinën e Dibrës në tërësi, sepse, sipas saj, ekzistonin arsye racore dhe fetare për të mos ia dorëzuar këto qytete Malit të Zi dhe Serbisë. Rusia, njëlloj siç sillet sot pas 95 vitesh, nuk hapi rrugë për zgjidhjen e problemit të Shkodrës pa kënaqjen deri në fund të ambicjeve të Serbisë në Shqipërinë Verilindore, gjegjësisht në Kosovë. Në përgjigje të presionit gjerman për të mos prishur konferencën, Austro-Hungaria bëri një seri lëshimesh deri sa Rusia ra dakord në përfshirjen e Shkodrës në Shqipëri.

Për javë të tëra paqja në Europë u var në fatin e Pejës, Prizrenit, Dibrës dhe veçanërisht të Gjakovës. Më caktimin e këtyre qyteteve për Serbinë, dhe Hotit dhe Grudës për Malin e Zi, natyrisht që ekzistenca jetësore për banorët e Shqipërisë së Veriut do të bëhej e pamundur ekonomikisht, mbasi gjithçka që i lihej këtij rajoni ishte vetëm një zonë e tërë shkëmbore jo produktive dhe sepse jeta e kësaj zone kishte qenë e lidhur historikisht ngushtë, sidomos me Gjakovën. Gjithashtu, Malësia e Madhe shqiptare u nda në mes, duke iu këputur lidhjet e komunikimit, përvecse ekonomiko-tregtar edhe familjar. Me shkëputjen e rajoneve të sipërthëna, trungut të shtetit të porsa njohur shqiptar iu ndërprenë arteriet themelore që e bëjnë të funksionueshëm një komb, lidhshmëria politike, ajo ekonomike, komunikimi i brëndëshën njerëzor.

Pasojë e drejtëpërdrejtë e saj, natyrisht se nuk do të ishte tjetër veçse, varfërimi i mëtejshëm ekonomik i rajoneve të tëra malore shqiptare si rezultat i ndërprerjeve të marrëdhënieve tradicionale, ruajtja e konservatorizmit gjysëm-mesjetar edhe me tej në epokën moderne, mbajtja konstante e pasigurisë së brendshme politike në shtetin e ri shqiptar, dobësim i mëtejshëm i nukleve kulturore europiane brënda kombit shqiptar, një ballkan perëndimor krejtësisht të destabilizuar për një kohë të gjatë. Një Shqipëri e tillë e lënë në mëshirë të fatit, nën kërcënimin e vazhdueshëm e konstant, të shteteve më të fuqishme fqinje me institucione demokratike dhe europiane të pastabilizuara, jo vetëm që do të bëhëj detyrimisht një njollë mjerimi në Europë për një periudhë të konsiderueshme, por gjithashtu, pozita e saj e gjymtuar do të mund të shkaktonte një seri ndërlikimesh që do të shtriheshin shumë përtej kufijve të saj, Serbisë dhe Malit të Zi.

Trajtimi i problemit të kufirit të shtetit të ri shqiptar nuk u mbështet në konsiderata etnografike, historike, ekonomike etj, por u bë nga Fuqitë nën prizmin e mosprishjes së ”koncertit europian”, gjë e cila, në këndvështrimin e kësaj diplomacie, do të mund të çonte më pas në një luftë europiane. Para një “nevoje” të tillë të konsideruar si parësore për Fuqitë, por shkatërrimtare për Shqipërinë, diplomacia britanike u mundua të luajë rolin e ndërmjetësit, rol i cili për mendimin tonë, e detyroi atë të heqë dorë nga disa parime themelore konstante pozitive ndaj çështjes shqiptare, të kristalizuara, sidomos në krizën shqiptare të vitit 1911, që e kishin bazën në eren e re që po frynte në diplomacinë britanike. Kështu, megjithëse ishte e bindur për përkatësinë etnike shqiptare të disa qyteteve që i kaluan Serbisë, ajo nuk qe në gjendje t’i jepte rrugë situatave të vështira që u krijuan në Konferencë. Kjo ndodhte kur ekzistonin raporte historiko-etnografike, memorandume edhe nga personalitete të paanshme botërore, të cilët argumentonin historikisht përbërjen kompakte etnike dhe origjinën historike të pandërprerë të popullit shqiptar. Ndër ato do të dëshiroja të përmendja memorandumin e dërguar nga misionari amerikan Telford Erickson, Sir Edward Grey-t (PRO. FO. 371. 1823, doc. No. 25388, June 2, 1913). Erickson pasi argumentoi me fakte dhe dokumente historike lashtësinë iliro - arbënore të shqiptarëve, pyet se “si mund të ndahet në mes kjo tokë antike dhe ky popull antik në mes aleatëve si një plaçkë lufte”?! Më pas ai shton: “Ne Zotërinj kemi pas mësuar se drejtësia duhet të jetë guri themeltar i çdo rendi jetëgjatë në shoqërinë njerëzore”
Në Konferencën e Ambasadorëve, interesat e Shqipërisë u ndëshkuan veçanërisht nga qëndrimi i Rusisë. Për kohën për të cilën flasin, prirja konstante e Rusisë në përkrahje të botës ballkanike sllavo-orthodokse mbështetej thjesht dhe qartë në një filozofi racore dhe religjioze dhe nuk përmbante, asnjë parametër analitik parimor dhe objektiv bashkëkohor. Rusia, më 1913, u përpoq me të gjitha mënyrat dhe ia arriti që të krijonte një Shqipëri sa më të vogël që të ishte e mundur, duke u bërë presion Fuqive të tjera që t’u lëshonin Serbisë, Greqisë dhe Malit të Zi, rajone të banuara eskluzivisht nga shqiptarë. Madje, Rusia arriti deri atje sa të parashtronte edhe objeksione ndaj marrjes në shqyrtim konsideratave etnografike nga një Komision Ndërkombëtar që do të krijohej për të zgjidhur çështjet e kontestueshme (PRO. F.O. 371.1769, pg 385 doc.10416). Këtë qëndrim të Rusisë, Faik Konica, një prej shqiptarëve më të shquar të asaj kohe, vëllai i kryediplomatit më të rëndësishëm shqiptar në Londër për 30 vite me radhë Mehmet Konica, u përpoq t’ia bënte të qartë Sir Edward Grey-t, me anë të një memorandumi të dorëzuar në Foreign Office me 5 shkurt 1913. (P.R.O. F.O. 371 1769 faqe 130-135, dokument nr. 6388 i regjistruar me datë 10.02.1913) Ai u shpjegoi Fuqive se pjesa me e madhe e tokave shqiptare të kërkuara nga Serbia dhe Mali i Zi janë të banuara nga shqiptarë katolikë dhe muhamedanë. Sa më e fuqishme të jetë Shqipëria, u përpoq të shpjegonte ai, aq më e aftë do të jetë ajo të qëndrojë mbi këmbët e veta, pa u mbështetur në fqinjë e saj të fuqishëm dhe pa qenë e detyruar të bëhët një instrument i tyre. Në këtë kontekst kujtesa historike ishte e qartë: Po ndahej padrejtësisht shtrati historik i një populli antik, po i shkëputej Shqipërisë Kosova, djepi shqiptar verilindor, barriere jo e këndshme për politikën ruse në ekspansion të vazhdueshëm. (Për fat të keq, Rusia e sotme e drejtuar nga Presidenti Putin po bën një rikthim dramatik, të pajustifikuar bashkëkohësisht, në politikën e jashtme cariste ndaj Kosovës, çfarë nuk i shkon një vendi europian të demokratizuar, të shekullit XXI).

Në këtë qëndrim të sajin antishqiptar në Konferencën e Ambasadorëve, Rusia pati përkrahjen indirekte, apo edhe direkte të Italisë. E nisur nga interesa të ngushta dinastike, por edhe nga një ambicje për hegjemoni në Adriatikun Lindor, Italia do ta minojë tërësisht balancën e Fuqive në trajtimin e çështjes shqiptare, duke anuar qartësisht në përkrahje të aneksimeve të tokave shqiptare. Mungesa e luajalitetit të qëndrueshëm, përkujdesi maksimal për interesat e saj ekonomike momentale, dhe nxjerrja në plan të dytë e parimeve kryesore që udhëheqin drejt një politikë të jashtme konsekuente, kanë qenë tiparet themelore që kanë drejtuar klasen politike italiane në raport me çështjen e themelimit të drejtë të shtetit shqiptar. Ky qendrim i saj, i rakorduar me pozicionin e hekurt politik të Gjermanisë, dhe politiken konstante prosllave të Francës së atëhershme, ishin shtyllat themelore mbi të cilat u mbështet mekanizmi i institucionit ndërkombëtar që sanksionoi atë që sot po quhet e drejta sovrane e Serbisë mbi Kosovën, e Malit të Zi mbi Malësinë.

Është vendi të përcaktojmë se e drejta e Serbisë mbi Kosovën nuk ka lindur si rezultat i integrimit normal të këtij territori, si rezultat i një konsensusi të përgjithshëm popullor, apo i një vazhdimësie historike të ndërprerë padrejtësisht, por si rezultat i fitimit të këtij territori si plaçkë lufte, dhe të sanksionuar ndërkombëtarisht nga një institucion, i cili, në thelbin e tij nuk kishte parimet e sotme që drejtojnë marrëdhëniet ndërkombëtare, por parimin e ruajtjes me të gjitha mjetet dhe mënyrat të “Koncertit Europian”. Dëshiroj të pranoj në këtë kontekst se veprimtaria e shteteve ballkanike dhe e Fuqive të Mëdha në realizimin e këtij vendimi, u ndihmua nga gjendja në të cilen dilte shoqëria shqiptare e asaj kohe. Pushtimi Otoman pesëshekullor kishte konservuar barbarisht konservatorizmin mesjetar, ruralizimin e shoqërisë shqiptare, mbajtjen në frenim të çdo prirjeje për ringritje kulturore dhe civilizuese të shoqërisë në tërësi. Fuqitë e Mëdha në këtë mënyrë, në vend që t’i hapnin poret jetësore një kombi në rrugën e tij për ripërtritje qytetare dhe europiane, e cunguan atë territorialisht, i këputën arteriet jetësore dhe ushqyen faktorët që bëjnë lehtësisht të manipulueshëm dhe të kontrollueshëm një popull të penguar historikisht në rrugën e tij të zhvillimit.

Sot, rindertuesit e të ardhmes së Kosovës, do të duhet të shpengojnë këtë vend dhe popull nga ankthi i pritjes së pafundme, që po krijon çdo ditë e më shumë amulli të përgjithshme ekonomike dhe sociale dhe frikën e një të ardhmeje të pasigurtë. Ndihma e dhënë deri më tani për ta çuar deri në prag aspiraten për liri, nuk mund të ndalet pa e përfunduar edhe aktin e vet final: njohjen de jure të lirisë. Njohja e pavarësisë së Kosovës është po aq e rendësishme sa edhe procesi i demokratizimit, de-komunistizimit e de-otomanizimit të saj të njimendte dhe integrimi i kujdesshëm dhe i institucionalizuar i forcave të mirëfillta intelektuale në drejtimin politik të një vendi që aspiron të bëhet pjesë e Bashkimit 


Solli:Xhesika Vula
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Thu Dec 19, 2013 8:48 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 644563_10200464983406196_1225371685_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1504069_776301222396273_1348755295_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Fri Dec 20, 2013 12:52 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 602137_777076778974168_2038339849_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1476033_10202273961883806_363179897_nNe foto janë anëtaret e Komitetit Mbrojtja e Kombëtre e Kosovës, i themeluar në Shkodër me 1.Maj të 1918. Anëtaret : Bajram Curri, Hoxha Kadri Prishtina, Sali Nivica, Hasan Prishtina, Bedri Pejani, Qamil Bala, Sali Rama Hafiz Ismet Dobra etj.

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1458685_777076495640863_2099116923_n

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1477477_776583079023538_154111493_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Wed Dec 25, 2013 9:02 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1532134_10152112295632767_89894496_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1488082_10152103415302767_105022373_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1526560_10152103395507767_1534724301_n
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1533840_10152101318352767_231389821_nDjepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1512766_10152099634762767_522063908_n
Cetinje
Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1480627_10152105580847767_966521926_n

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1479226_10152097420527767_37565416_n

Aleanca greko-turku per te ndaluar hapjen e shkollave shqipe ne ne Shqiperi tregon edhe kjo foto ku shihen Kryepeshkopi grek me oficeret turq te cilet ndalojne hapjen e shkolles shqipe ne Korçe. 
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Sun Dec 29, 2013 2:00 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1497544_708326632510974_1232783237_n
NJE FOTO E RRALLE NGA DARLING VLORA, PASARDHES I OXHAKUT KRENAR TE VLORAJVE KU U VALVIT DHE VALVITET FLAMURI KOMBETAR. DITE ZIE, TRUPI I BABAIT TE KOMBIT TON SMAIL QEMAL BEJ VLORES COHET NE KANIN...ATA QE E HELMUAN, SOT NUK KANE CFARE TE HELMOIN , BYTHECET E QEVERIVE SHQIPTARE NUK KANE KURRIS DHE RRINE SHTRIRE. MJER SHQIPERIA.
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Sun Jan 05, 2014 11:58 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 1531804_725331094145192_1133055840_n
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Agim Gashi Mon Jan 06, 2014 12:06 pm

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike 400334_348682438480273_835385498_n

Vermice 1970, Ky eshte Hoteli i UDB-es, ku thuhet se shpesh ka ardhe Aleksandar Rankoviq per ti marre raportet nga spiunet shqiptar dhe per te ju dhene detyra atyre —
Agim Gashi
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45955
Age : 69
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike Empty Re: Djepat shqiptar dhe ritet tjera dhe foto historike

Mesazh nga Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Faqja 1 e 18 1, 2, 3 ... 9 ... 18  Next

Mbrapsht në krye

- Similar topics

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi